Zes tactische hints en tips voor FM14

Niet elke gids hoeft verheffend of wereldschokkend te zijn en dit artikel probeert dit ook absoluut niet. Zie het meer als een herinnering dat een aantal zaken binnen Football Manager nu eenmaal belangrijk zijn en daarom je aandacht verdienen. De volgende zes tips moeten je gewoon nog eens aan het denken zetten over hoe je bepaalde zaken in jouw eigen game aan moet pakken.

1. Gebruik de flanken
In het echt zien we dat team hun flanken zeer actief gebruiken om aan te vallen. Vroeger was het de klassieke 4-4-2 de opstelling die het effectiefste flankgebruik opleverde, maar de laatste jaren is dat 4-3-3 met naar binnentrekkende buitenspelers. Football Manager, zijnde de beste voetbalsimulator, heeft deze trend ook verwerkt in de match engine. Volgens mij kan je beter over de flanken aanvallen dan door het centrum aangezien ik denk dat je zo tot effectievere aanvallen komt.

2. Creëer verschillende soorten reservetactieken
Diversiteit is goed. De tijd dat je met één supertactiek alle wedstrijden won, is voorbij in FM. Nu moet je steeds blijven kijken naar hoe je tegenstander speelt en je tactiek daarop aanpassen. Door deze ontwikkeling adviseer ik je om drie heel verschillende tactieken te hebben. Het belangrijkste is daarin, dat je team ook in deze verschillende formaties kan spelen. Bovendien, door deze drie verschillende tactieken en formaties moet elke tegenstander zich afvragen hoe je gaat spelen. Hierdoor kun je verwarring zaaien.

3. Analyseer de tegenstander zijn tactiek voor de wedstrijd
Dit is een vrij logisch punt. Analyses nemen wel wat tijd in beslag, maar je team zal er nooit slechter van gaan spelen. Sterker nog, het kan je een flinke voorsprong geven!
Een manier om tegenstanders te analyseren is:

  • Zoek naar de trainer van de tegenstander en bekijk daar zijn lievelingsformatie, spelstijl, mentaliteit en verdedigingsstijl.
  • Kijk daarna naar de laatste wedstrijden van het team en probeer een beeld te krijgen van hoe het team speelt en wat hun beginopstelling zal zijn.
  • Kijk als laatste naar het teamrapport. Bekijk alle onderdelen en focus vooral op hoe de tegenstander doelpunten maakt en tegen krijgt en tegen welke tactieken ze sterk en minder sterk zijn.

4. Wees reactief tijdens wedstrijden
Het is erg belangrijk om tijdens wedstrijden niet alleen maar te proberen om het spel te veranderen door spelers te wisselen, maar ook door tactieken te wisselen. Wat het beste werkt, hangt vooral van je tegenstander af. Zij veranderen geregeld tijdens de wedstrijd van tactieken en je moet er dus heel attent op zijn om daar zelf op te reageren. Teaminstructies kunnen je helpen, zelfs als je team er geen ervaring mee heeft. Een goede tip is dan ook om te experimenteren met instructies en combinaties van instructies als je team niet goed presteert. Er is bijvoorbeeld een combinatie van instructies die heel bruikbaar kan zijn als je voor staat en dit vast wil houden. Verander je mentaliteit naar consolideren en kies voor de instructies op balbezit spelen, veld smal houden en korter passen. Een andere tip is om op te letten bij gele kaarten. Zet bijvoorbeeld feller de duels in gaan uit, zodat spelers niet meer hard tackelen, of makkelijker: wissel een speler die al geel heeft gehad en op het randje van zijn tweede zit.

5. Bereik maximale geoefendheid voor je tactieken
Als het voorseizoen begint, moet je gelijk starten met je trainingsfocus van je wedstrijdvoorbereiding naar alleen tactiek te zetten. Speel veel vriendschappelijke wedstrijden en verander de focus van je wedstrijdvoorbereiding niet voordat al je tactieken de maximale geoefendheid hebben. Het is cruciaal om je team zover te krijgen, omdat ze dan pas de tactieken perfect toe kunnen passen en dus precies zo spelen zoals jij het hebt ingesteld.


6. Let op hoekschoppen en vrije trappen
Hoekschoppen en vrije trappen blijken elke keer maar weer gevaarlijke situaties te zijn op het veld. Uit mijn ervaring blijkt dat als je veel over de flanken voetbalt, veel van je aanvallen zullen eindigen in corners. Dus let op de volgende tips bij het instellen van je corners:

  • Kies de goede nemers van corners en vrije trappen. Let daarbij op de statistieken voor hoekschoppen/vrije trappen, passing, techniek en natuurlijk wat het sterkste been van een speler is.
  • Laat echt kopsterke spelers in de zestien komen. Zij kunnen natuurlijk scoren met de kop, maar kunnen ook als ze niet direct aan de bal komen voor veel onrust zorgen.
  • Stel een wedstrijdvoorbereiding voor dode spelmomenten in om ervoor te zorgen dat het percentage goed verwerkte/uitgevoerde vrije trappen en corners toeneemt.
  • Als je een goede cornernemer hebt, zet dan de richting niet vast en vertrouw erop dat hij de goede keuze maakt.

Dit artikel is met toestemming vertaald door Sietse. Het origineel is afkomstig van www.truefootballmanager.com en geschreven door Vitaliy Mokosiy. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *