Slovenie

 Sinds het jaar 1991 is de Republiek Slovenië onafhankelijk. In al die jaren heeft het echter nog nooit echt succes gekend in de voetbalsport. Het is natuurlijk niet eens zo gek dat er in bijna twintig jaar geen grote overwinning is behaald door de nationale ploeg. Slovenië heeft een oorlog overleefd en er wordt flink gewerkt aan de topsport in het land. Dit is een excuus voor wat betreft de afgelopen twintig jaar. Maar nu, in het heden, kan en mag dit geen excuus meer zijn. Het niveau van het Sloveense voetbal ligt ver beneden peil. Dit kan zo niet langer, maar als Slovenië op deze voet doorgaat dan wordt het nooit wat! Dus zorg ervoor dat Slovenië geen excuses hoeft te verzinnen voor slechte prestaties, want onder jouw leiding wordt het volk weer trots dat ze Slovenen zijn!

 


Sloveense voetballiefhebbers

Modern Europa of de Balkan?
Slovenië is het eerste land van het voormalige Joegoslavië dat is toegetreden tot de Europese Unie. De tolar is afgeschaft en er wordt tegenwoordig gewoon betaald met de euro. Maar hier ging een hoop gedoe aan vooraf. Natuurlijk heeft Slovenië dezelfde oorlog meegemaakt als Kroatië, Bosnië en Servië, maar de Slovenen zonderen zich verder af. Het lijkt wel alsof ze verder niet te maken willen hebben met de andere Balkan landen. Waar in Bosnië, Kroatië en Servië bijna iedereen elkaar probleemloos kan verstaan, hebben de Slovenen weer een ietwat andere taal. Slovenië is wat anders als de rest. Slovenië hoort bij het moderne Europa, niet bij de Balkan. Soms lijkt het wel alsof Slovenië zichzelf beter acht dan de andere landen van het voormalige Joegoslavië. Op politiek gebied misschien wel ja, maar in de sport zeker niet. Hoewel Slovenië erg populair is qua wintersport, blijft het met o.a. voetbal, handbal, basketbal, volleybal achter. Voetbal is een populaire sport, maar het Sloveense landschap is geschikter voor skiën. Zo worden er internationale wedstrijden gehouden voor de slalom en het schansspringen. Een groot voetbaltoernooi zit er voorlopig nog niet in, daarvoor is de populariteit van het spelletje nog te min.

Sterkte van het land
De sterkte van Slovenië is in één woord te omschrijven; zwak. Nou zijn er natuurlijk altijd landen die nog zwakker zijn, zoals San Marino of Andorra, maar Slovenië staat daar momenteel niet ver boven. Voetbal moet nog wat aan populariteit winnen in het land, wanneer dat het geval is zal Slovenië een stuk sterker worden. Binnen de Sloveense selectie spelen de meeste spelers in het buitenland. Zo speelt Robert Koren voor West Bromwich Albion en verdient Nastja Ceh zijn brood in Marseille. De spelers zijn door heel Europa verspreid, denk maar aan Tim Matavz bij FC Groningen. Toch lukt het Slovenië op de één of andere manier niet om zich te plaatsen voor een groot toernooi. In zowel 2004 als in 2006 was men niet vertegenwoordigd op het eindtoernooi. Er zit in deze ploeg zeker groei, dus maak van dat zwakke Slovenië een Slovenië waar zelfs de Europese toplanden met samengeknepen billen heen gaan en plaats je voor dat WK!

 


Bostjan Cesar tegen Ierland

Historie
Slovenië heeft nooit echt bekend gestaan om haar fenomenale voetbalgoden. Het is ook lastig te zeggen wie de grootste Sloveense voetballer aller tijden is. Is het Srecko Katanec, die destijds nog voor Joegoslavië uitkwam, of misschien toch Zlatko Zahovic. Katanec wist Slovenië verrassend genoeg te leiden naar het EK2000 in Nederland en België. Zlatko Zahovic was destijds de sterspeler van het elftal. De spits, toen nog spelend voor Olympiacos Piraeus, is ook de speler met de meeste interlands achter zijn naam. Zahovic heeft in 80 interlands maarliefst 35 keer het net weten te vinden, wat hem ook gelijk all-time topscorer maakt voor de Slovenen. Kijkende naar de carrière is Zahovic misschien wel één van de grootsten. De aanvaller kwam onder andere uit voor FC Porto, Valencia en Benfica. In clubverband hebben Sloveense spelers ook wel de nodige prijzen gewonnen, maar wat interlands betreft blijft het bij kwalificatie voor het WK2002 in Zuid-Korea en Japan. Slovenië toont wel degelijk potentie, maar schijnbaar wordt niet alles eruitgehaald wat erin zit.

Verwachtingen van de bond
De Sloveense nationale voetbalbond heeft geen hoge verwachtingen van de huidige selectie. Zij weten net zo goed dat deze spelers niet in staat zijn om hoge ogen te gooien. Jij kunt als trainer zijnde natuurlijk hun ongelijk bewijzen, want de bond verwacht geen kwalificatie voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Je moet ‘slechts’ goed meedoen in de kwalificatiepoule, maar daarvoor ben je toch geen bondscoach geworden? Je wil winnen! En als je alles eruit perst wat erin zit, dan is dat WK2010 haalbaar!

Stadion
Het stadion waar de Sloveense nationale voetbalploeg haar interlands afwerkt ligt in het noord-oosten van het land. Maribor is na Ljubljana de grootste stad van Slovenië, maar qua voetbal is Maribor toch wel de hoofdstad. De plaatselijke voetbalclub, NK Maribor, heeft lange tijd het Sloveense voetbal geregeerd. Hun stadion, Ljudski Vrt genaamd, is onlangs in 2008 compleet gerenoveerd en uitgebreid. Momenteen telt Ljudski Vrt een kleine 12.500 stoeltjes. Dit stadion is regelmatig uitverkocht bij interlands, helaas is dat bij competitiewedstrijden nog niet het geval.

 


Ljudski Vrt in Maribor

Elftal/Selectie-analyse
De selectie van Slovenië is behoorlijk breed en voor de positie van doelman heb je dan ook vier spelers tot je beschikking. Voor de beste doelman moet je wel oplettend zijn, want voor je het weet kiest Samir Handanovic voor Servië. De geboren Sloveen beschikt eveneens over de Servische nationaliteit en wil nog wel eens voor Servië kiezen. Als tweede doelman is er Jasmin Handanovic. Deze ervaren dertiger is dan de vaste tweede keeper. Achter Jasmin Handanovic vechten Marko Pridigar en Vasja Simcic voor de plek van derde goalie. Pridigar trekt vooralsnog aan het langste eind, maar Simcic zit hem op de hielen.

De achterhoede van Slovenië bestaat uit spelers die over de nodige kwaliteiten beschikken. Zo speelt aan de rechterkant Branko Ilic van Real Betis Sevilla. De rechter vleugelverdediger is één van de beteren van het elftal en hij is dan ook een zekerheidje achterin. Mocht Ilic onverhoopt toch niet kunnen spelen, dan heb je met Mate Mavric een redelijke vervanger klaar staan. Centraal achterin bij Slovenië staan Bostjan Cesar en Luka Elsner grotendeels in de basisopstelling. Maar Marko Suler en Luka Zinko staan beiden te popelen om hun plaats over te nemen. Cesar, die uitkomt voor Olympique Marseille, is vaak ook de aanvoerder van de Slovenen. De linkerflank van Slovenië is minder druk bezet. Bojan Jokic is de enige echte linksback, maar in geval van nood kan Janez Aljancic inspringen.

Het middenveld van Slovenië is misschien wel de sterkste linie. Voor de rechterflank heb je drie uitstekende spelers tot je beschikking met Valter Birsa, Andraz Kirm en Miso Brecko. Waar Birsa en Kirm aanvallend ingesteld zijn, is Brecko juist verdedigend ingesteld. Zo kun je de opstelling dus makkelijk afstemmen op je tegenstander. Centraal op het middenveld is Goran Sukalo de verdedigende middenvelder. Sukalo heeft op die positie weinig tot geen concurrentie, maar speelt hij gewoon als controlerende middenvelder, dan kunnen ook Robert Koren, Nastja Ceh en Dare Vrsic daar spelen. Dit drietal is wel aanvallender ingesteld als Sukalo. Afhankelijk van je tactiek kun je uiteraard zelf kijken wie het meest geschikt is voor welke positie. Omdat de linkerkant ook op het middenveld niet goed bezet is, kun je het beste Robert Koren daar posteren. Andrej Komac is meer een linkshalf, maar zijn kwaliteiten zijn niet om over naar huis te schrijven.

Slovenië heeft voorin ook enkele aardige voetballers rondlopen. Waar Valter Birsa dus aan de rechterflank kan spelen, kun je hem ook in de punt van de aanval posteren. Toch krijgen Milivoje Novakovic van 1.FC Köln en Zlatan Ljubijankis van AA Gent de voorkeur. Dejan Rusic is ook een spits, maar hij is vooralsnog de vierde in de pikorde. Slovenië heeft in haar beloften team wel twee grote talenten zitten. Tim Matavz en Dalibor Volas zijn twee twintigers die in de toekomst het aanvalsduo va Slovenië moeten gaan vormen.

Beste Opstelling
DM: Jasmin Handanovic
VR: Branko Ilic
VL: Bojan Jokic
VC: Luka Elsner
VC: Bostjan Cesar
VM: Goran Sukalo
ML: Robert Koren
MR: Valter Birsa
AMC: Nastja Ceh
S: Zlatan Ljubijankic
S: Milivoje Novakovic

 


Milivoje Novakovic tegen Ierland

Spelplezier
Spelen met Slovenië is een grote uitdaging. Slovenië loopt qua voetbal achter op Kroatië en Servië en momenteel gaat waarschijnlijk ook Bosnië eroverheen. Daarom is het juist zo leuk om met Slovenië die inhaalslag te maken en iedereen achter je te laten, om te beginnen de Balkan. Wat kwalificatie betreft voor de EK's en WK's is er van alles mogelijk. Kwalificatie zit er zeker in, maar je moet ook niet te hoge verwachtingen hebben op het EK of WK.

Officiële website
http://www.nzs.si/

Deze landengids is geschreven met versie 9.0.1 en de Managers United Data Update V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *