Servie

 Sinds het jaar 1930 is het de nationale ploeg van Servië, toen nog Joegoslavië, niet meer gelukt om de halve finale van het Wereldkampioenschap te bereiken. De beste prestaties op een Europees Kampioenschap zijn twee tweede plaatsen in 1960 en in 1968. De kans om hoge ogen te gooien leek te gaan komen op het EK in Zweden in 1992. Echter besloot de overkoepelende bond anders en werd Joegoslavië uitgesloten van deelname vanwege de oorlog. Het wordt tijd dat de positieve zaken belicht worden in Servië in plaats van al die negativiteit. Kortom, het wordt nodig eens tijd dat het huidige Servië weer successen gaat kennen, want op voetbalgebied is dat het ontbrekende puzzelstukje. Een sterke selectie met enkele ervaren spelers die het elftal dragen, maar ook jonge talentvolle voetballers die ver kunnen komen. Dit elftal moet Servië voor het eerst die grote prijs opleveren.

Witte adelaars
De witte adelaars, zo wordt de nationale ploeg ook wel genoemd. Verwijzend naar het wapen van het land, de tweehoofdige witte adelaar. De witte adelaars was ook de naam van een paramilitaire groepering, destijds in Joegoslavië. Voor de oorlog was alles koek en ei. Joegoslavië was een grootmacht met Belgrado als centrum. Beetje bij beetje viel Joegoslavië uit elkaar en zelfs nu, anno 2009, wordt er nog gediscussieerd over de onafhankelijkheid van Kosovo. Van het eens zo machtige Joegoslavië is slechts Servië nog over gebleven. Door de jaren heen zijn Slovenië, Kroatië, Bosnië en Montenegro tot onafhankelijke staten uitgeroepen. Toch blijft Servië ervan overtuigd dat zij nog steeds de machtigste zijn in de Balkan. De sport is één van de manieren om dit aan te tonen. In verschillende sporten is Servië erg succesvol, zo zijn er meerdere titels veroverd in het basketbal, volleybal en waterpolo. Op voetbalgebied is dat niet het geval. De nationale ploeg van Kroatië is Servië voorbijgestreefd, tot ongenoegen van de Serven. Het is de harde realiteit, het Kroatië dat ooit bij Servië hoorde is nu sterker. Althans, de prestaties zijn beter. Servië heeft een erg sterke selectie met spelers die bij Europese topclubs spelen. De goede prestaties van de selectie spelers in clubverband moeten echter ook hun effect hebben op de nationale ploeg. Toch is de populariteit van de sport erg gestegen, mede door de vele sterspelers die Servië rijk is.

 Servische voetballiefhebbers

 

Sterkte van het land
Servië heeft heel simpel gezegd een zeer sterke selectie. Deze selectie is echter nog niet goed genoeg gebleken om ver te komen op een groot eindtoernooi. Nemanja Vidic, Zoran Tosic, Branislav Ivanovic en Nenad Miljas spelen allen in de Engelse Premier League. Zdravko Kuzmanovic, Dejan Stankovic, Bosko Jankovic, Aleksandar Lukovic en Aleksandar Kolarov spelen allen in de Italiaanse Serie A. Zo zijn er ook nog enkele spelers die in de Duitse 1.Bundesliga en de Spaanse Primera Division uitkomen zoals Gojko Kacar en Nikola Zigic. Elk van deze spelers is stuk voor stuk een meerwaarde voor zijn club. Deze generatie spelers heeft uitzonderlijk veel talent, alleen laten de voetballers nog niet alles zien wat ze in huis hebben. Dat is erg jammer voor de trouwe Servische voetbalsupporter, maar ook voor iedere willekeurige voetballiefhebber. Servië zou zich met deze selectie moeten kunnen meten met de groten der aarde. Engeland, Spanje, Duitsland en misschien zelfs Argentinië en Brazilië moeten dat land uit de Balkan weer vrezen. Servië heeft de selectie om ver te komen op het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, maar het zal niet zonder slag of stoot gaan en het zal al helemaal niet vanzelf gaan. Er is werk aan de winkel in Servië.

 

   Zoran Tosic, Nemanja Vidic en Adem Ljaic staan allen onder contract bij Manchester United

 

Historie
Onder de naam Servië heeft het land niet bepaald een rijke historie, hooguit dat het continue van naam moest wisselen. Waar vroeger Joegoslavië een redelijk sterk voetballand was, had Servië en Montenegro een aantal spelers ineens niet meer tot haar beschikking. Deze spelers besloten uit te komen voor onder andere Kroatië en Slovenië. Nu ook Montenegro een eigen voetbalbond heeft kunnen spelers als Stevan Jovetic en Mirko Vucinic niet meer uitkomen voor Servië. Wanneer de oorlog nooit had plaatsgevonden en Joegoslavië nog één land was geweest, was het ongetwijfeld één van de grootmachten op voetbal gebied. Echter besloot men destijds anders. De grootste succes van Joegoslavië waren tweemaal een verloren finale op een Europees Kampioenschap en éénmaal de halve finale op een Wereldkampioenschap. De jeugd had de toekomst, dat bleek in 1987 in Chili toen de jeugdploeg Wereldkampioen werd. Dit elftal zou in 1992 voor de Europese titel gaan in Zweden, maar Joegoslavië werd uitgesloten van deelname en werd vervangen door Denemarken. De Denen werden Europees Kampioen dat jaar. Daarna kwam Joegoslavië in 2000 nog in de kwartfinale van het EK in Nederland en België, hier werd het genadeloos afgemaakt door Nederland met 6-1. Er valt niet veel te juichen in Servië, het wordt hoog tijd dat dit veranderd.

Verwachtingen van de bond
De verwachtingen van de bond zijn erg realistisch. Je dient je te plaatsen voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010. Je bent ingedeeld in een kwalificatiepoule met onder andere Frankrijk en Roemenië, dit zijn ook meteen de twee sterkste tegenstanders. Kwalificatie is dus zeker niet onmogelijk. Eenmaal op het Wereldkampioenschap moet je vooral genieten van het moment. Het zou schitterend zijn om de volgende ronde te halen met Servië, maar het belangrijkste is dat de ploeg niet wordt afgedroogd en een goede indruk achter laat. In de nationale ploeg schuilt nogal het één en ander aan talent, de bond verwacht dan ook van jouw als manager om voorzichtig met dat talent om te gaan.

Stadion
Het Marakana-stadion wordt voornamelijk gebruikt voor interlands van de nationale ploeg van Servië. Marakana wordt ook wel Stadion FK Crvena Zvezda genoemd en biedt plaats aan zo'n 55.000 toeschouwers. Na drie jaar gebouwd te hebben kon het stadion in 1963 geopend worden. Naast Marakana worden er ook wedstrijden afgewerkt van de nationale ploeg in Stadion Partizana, de thuishaven van FK Partizan Belgrado. Partizana biedt ongeveer 33.000 toeschouwers een plaats en is gebouwd in 1949. Beide stadions zijn in redelijk goede staat en ook het veld ligt er voor het algemeen goed bij.


Het Marakana-stadion

Elftal/Selectie-analyse
Servië heeft een redelijk brede selectie. In eerste instantie zijn er drie doelmannen die in aanmerking komen voor een plek binnen de selectie. De eerste doelman van Servië is Vladimir Stojkovic. De oud-doelman van Vitesse is zeker van zijn plek onder de lat en heeft niet veel te vrezen van Bojan Isailovic en Zeljko Brkic. Laatstgenoemde in nog maar 23 jaar en zal misschien in de toekomst iets toe te voegen hebben, maar vooralsnog moet hij genoegen nemen met een plaats op de bank. Hetzelfde geld voor Isailovic, de éénvoudig international is vooralsnog de tweede doelman.

De achterhoede van Servië is erg sterk, dit maakt het leven van doelman Stojkovic ook enigszins draaglijker. Aan de linkerkant is Aleksandar Kolarov de eerste keus. De sterke back komt uit in Italië voor Lazio Roma en is nog maar 23 jaar. Zijn concurrent op deze positie is Ivan Obradovic van Partizan. Deze back is begeerd door de Europese top, zo was onder andere Ajax geïnteresseerd in zijn diensten. Ook Ivan Obradović is nog maar 21 jaar oud. Last but not least kan ook Aleksandar Lukovic aan de linkerkant uit de voeten. Op de linksachterpositie is er dus keus zat bij Servië. Aan de rechterkant heeft de Servische bondscoach de keuze uit Branislav Ivanovic van Chelsea en Antonio Rukavina van 1860 München. Ivanovic krijgt hier de voorkeur, maar ook deze twee voetballers zijn nog maar 25 jaar oud. Centraal achterin is de positie van Nemajna Vidic onomstreden. Naast hem kunnen de jonge Neven Subotic of de ervaren Ivica Dragutinovic spelen. De achterhoede is een zeer sterke schakel in het elftal.

Het middenveld is niet veel minder overigens. Met spelers als Milos Krasic en Gojko Kacar heb je twee spelers binnen de selectie die uitstekende controlerende middenvelders zijn. Daarvoor staan Dejan Stankovic en Zdravko Kuzmanovic hun duels uit te vechten. De ervaring van Stankovic en het talent van Kuzmanovic is een gouden combinatie. Ook Nenad Miljas van Wolverhampton Wanderers kan centraal op het middenveld spelen. Op de flanken kunnen Miralem Sulejmani, Zoran Tosic en Bosko Jankovic hun kunsten vertonen. Het grootste talent van Servië, Adem Ljaic, kan later ook op het middenveld aan de zijkant spelen.

In de voorhoede heb je de keuze uit vier goede spitsen. De lange Nikola Zigic lijkt de sterkste van deze vier, maar Milan Jovanovic zit hem op de hielen. Deze twee zouden eventueel ook samen kunnen spelen. Ook Marko Pantelic en Danko Lazovic behoren tot de selectie van Servië en zijn ook van meerwaarde voor de ploeg. Eventueel zou Sulejmani ook in de punt kunnen spelen, maar hij is van grotere waarde aan de flank. Afhankelijk van de tactiek kun je beslissen welke spits in de punt van de aanval staat.

Beste Opstelling
DM: Vladimir Stojkovic
VR: Branislav Ivanovic
VL: Aleksandar Kolarov
VC: Nemanja Vidic
VC: Neven Subotic
VM: Gojko Kacar
MC: Dejan Stankovic
MC: Zdravko Kuzmanovic
AMR: Bosko Jankovic
AML: Zoran Tosic
S: Nikola Zigic

Feestvreugde na een treffer

Spelplezier
Met de nationale ploeg van Servië heb je een erg getalenteerde, maar ook ervaren selectie onder je hoede. De balans in je elftal is goed en dat zorgt ervoor dat het erg leuk is om met Servië te spelen. In iedere linie heb je genoeg keuzes en je spelers spelen overal in Europa. Zorg er voor dat men het niet meer heeft over de oude generatie van het voormalige Joegoslavië, maar over de helden van nu. Maak Servië weer de sterkste van de Balkan!

Officiële website
http://fss.sw4i.com/

Deze landengids is geschreven met versie 9.0.1 en de Managers United Data Update V.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *