Schotland

 Vanavond zijn de Schotten de tegenstander van het Nederlands elftal in de laatste kwalificatiewedstrijd om de tickets voor het WK in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach George Burley zal alle zeilen bij moeten zetten om de play-offs van de WK-kwalifcatie te halen. De Schotten hebben aan één punt genoeg om zeker te zijn van de play-offs. Hoewel de Schotten zich bewust zijn van het feit dat het geen makkelijke opgave gaat worden om een punt te pakken tegen het Nederlands elftal, hebben de fans hoop op een goede afloop. Mochten de Schotten erin slagen om punten te pakken tegen Oranje, dan schrijven zij geschiedenis. Zelden was het land zo dichtbij kwalificatie voor het WK. Kun jij het land een duwtje in de goede richting geven, zodat de Schotten zich de komende jaren niet meer druk hoeven te maken over de prestaties van hun land?

 

Tradities
De Schotse cultuur barst van de eeuwenoude tradities. Zo houden de Schoten ieder jaar de zogenaamde Highland Games, die bekend staan om de zware onderdelen zoals paalwerpen en Schots kamerheren. Bovendien herkennen we de echte Schotten aan hun kilts. Vroeger, zo rond de zestiende eeuw, werden de kilts voornamelijk gedragen door mannen in de Schotse hooglanden. Tegenwoordig dragen de Schotten alleen nog maar kilts bij speciale of feestelijke gelegenheden. Deze kilts hebben altijd hetzelfde soort patroon, het zogenaamde tartan. Tartan is een soort wol, waar ondermeer de Schotse kilts van gemaakt worden. Kenmerkend voor het tartan is de speciale manier van weven, waardoor er een soort ruitpatroon ontstaat. Er zijn verschillende partonen van het tartan te onderscheiden, maar daar ga ik (gelukkig) niet verder op in. De link tussen het tartan en het Schotse voetbalelftal is dat de bijnaam van de ploeg hiervandaan komt The Tartan Army. Naast de Highland Games en de kilts staan de Schotten ook nog bekend om hun doedelzakmuziek, het Schotse volksdansen en natuurlijk niet te vergeten een absolute delicatesse: haggis.

Sterkte van het land

Het Schotse voetbalelftal is absoluut geen hoogvlieger in het landenvoetbal en heeft zelfs moeite om op Europees niveau de echte aansluiting te vinden. Het beste kun je het Schotse voetbalelftal omschrijven als een taaie middenmoter. De ploeg heeft geen spelers die er met kop en schouders bovenuit steken. Vooral op voetbaltechnisch gebied komen de meeste spelers van de Schotten tekort, maar gelukkig kunnen deze spelers hun gebrek aan techniek compenseren met een enorme dosis werklust. Overigens hebben de Schotten nooit echt een absoluut topelftal gehad. Het land kende haar hoogtijdagen rond 1978, toen Ally MacLeod aan het roer stond. Onder MacLeod bereikten de Schotten echter niet veel bijzonders. Op het WK van 1978 werd de eerste ronde bereikt. Overigens kwam The Tartan Army nooit verder dan de eerste ronde op een eindronde van een EK of WK. Meer over de prestaties van de Schotten op de verschillende eindrondes lees je onder het kopje ‘Historie’.

Historie
Veel historie hebben de Schotten nog niet geschreven op een groot toernooi. The Tartan Army bereikte slechts sporadisch een eindronde van een EK of WK, waarin het niet verder kwam dan de eerste ronde. In 1950 speelden de Schotten voor het eerst in een WK-kwalificatiereeks, maar daarin was de ploeg niet erg succesvol. Het land eindigde op een teleurstellende vijfde plaats in de poule, terwijl alleen de nummers één en twee recht hadden op een plaats op het WK. In 1954 en 1958 slaagden de kiltdragers er wel in om het WK te bereiken. De ploeg toonde beide keren aan in de WK-kwalificatiereeks over een flinke dosis strijdlust te beschikken, waardoor de Schotten in 1954 voor het eerst aan een groot toernooi deelnamen. Zowel in 1954 als vier jaar later eindigden de Schotten puntloos op de laatste plaats in de poule. Het motto van de Olympische Spelen , ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, was duidelijk van toepassing op het Schotse elftal.

Na maarliefst zestien jaar afwezigheid kwalificeerden de Schotten zich in 1974 weer voor een WK. De ploeg van Ally MacLeod ging toen pijnlijk ten onder. De ploeg streed voor wat het waard was, maar vloog op doelsaldo uit het toernooi. Vier jaar later was hetzelfde verhaal van toepassing. In een poule met Nederland wisten de Schotten het Nederlands elftal wel te verslaan, maar de 3-2 eindstand was net niet genoeg om zich te verzekeren van de volgende ronde. Maar de kwalificaties in 1974 en 1978 boden houvast voor de Schotten, waarna ze in 1982, 1986 en 1990 kwalificeerden voor het WK. Op het WK van 1998 in Frankrijk was de ploeg voor het laatst actief op het WK, maar ook toen kwamen de Schotten niet verder dan de eerste ronde.

Hoewel de Schotten zich vaak wisten te kwalificeren voor een WK, waren de Schotten niet erg gelukkig qua kwalificatie voor een EK. Pas in 1992 kwalificeerden de kiltdragers zich voor het eerst voor een eindronde. Weer kwamen de Schotten in de poule bij het Nederlands elftal en ook nu wisten ze zich niet te plaatsen voor de volgende ronde van het toernooi. Ook in 1996 was de ploeg actief op het EK, voor de verandering weer in de poule met Nederland. Zo kende de Schotten veel raakvlakken met het Nederlands elftal als het gaat om het spelen op een EK of WK. Opnieuw vlogen de Schotten op doelsaldo uit het toernooi. Het moge duidelijk zijn, de Schotten zijn niet de gelukkigste als het gaat om het spelen op een groot toernooi.

Verwachtingen van de bond
De Schotse voetbalbond, ook wel Scottish Football Association (SFA) genoemd, is realistisch en verwacht niet al te veel van jou als manager. Dit bevordert het spelplezier wel. Je hebt geen verplichtingen om te presteren, bovendien komen de overwinningen meestal onverwachts als je geen verwachtingen hebt van je elftal, en dat maakt het spelen met de Schotten des te leuker. De voetbalbond verwacht dan ook van je dat je het goed doet tijdens de WK-kwalificatieronde. Wel wil de voetbalbond dat je ploeg in de toekomst groeit en de media zien in jou de ideale manager om naar de status van een voetbalgrootmacht toe te groeien.

Stadion
Het Schotse voetbalelftal werkt haar thuiswedstrijden af op Hampden Park in Glasgow. Het stadion is de thuisbasis van voetbalclub Queen’s Park FC. Hampden Park is naast het Ibrox Stadium, dat eveneens in Glasgow is gelegen, het enige stadion dat van de UEFA vijf sterren heeft toebedeeld gekregen. In 1937 werd er een toeschouwerrecord gevestigd in het stadion, dat als bijnaam ’Het Wembley van Schotland’ heeft. Toen konden er maarliefst 149.000 (!) toeschouwers genieten van een wedstrijd van Queen’s Park FC. Door de renovaties aan het stadion en het vervangen van de staanplaatsen voor zitplaatsen, wordt dit record aantal toeschouwers nooit meer geëvenaard in Hampden Park. Het stadion biedt nu plaats aan een dikke 52.000 toeschouwers. Nog altijd een respectabel aantal. Hampden Park wordt gezien als één van de sfeervolste stadion ter wereld. Door de luidruchtige fans en de speciale akoestiek in het stadion, wordt er wel eens gesproken van de ‘Hampden Roar’. Dit geschreeuw van de fans werd vroeger al van kilometers ver gehoord, maar is met het inkrimpen van het toeschouwersaantal afgenomen. Desalniettemin zijn de fans nog altijd instaat een orkaan aan lawaai te produceren. De ’Hampden Roar’ is erg bekend bij de Schotse voetbalfans. Deze ’Hampden Roar’ werd voor het eerst gehoord in 1929. Toen was er in Hampden Park een wedstrijd tussen Schotland en aartsrivaal Engeland aan de gang. Toen er een speler van de Schotten geblesseerd raakte, waren de meer dan 100.000 toeschouwers zo kwaad, dat zijn tot het laatste fluitsignaal een oorverdovend lawaai produceerden. Vanaf dat moment is spelen in Hampden Park absoluut geen pretje meer als je de tegenstander bent. Naast dat er in Hampden Park voetbalwedstrijden worden gespeeld, worden er ook concerten geven. Zo speelde U2 vorige maand nog voor een uitverkocht Hampden Park en is het volgende week woensdag de beurt aan Coldplay.

Elftal-/Selectieanalyse
Qua basis heb je bij de nationale ploeg van Schotland niets te klagen. Op bijna iedere positie heb je een speler die op Europees topniveau mee kan. Het probleem van de ploeg zit hem echter in de vervangers. Zodra er een speler uit het basiselftal geblesseerd raakt, staat er geen gelijkwaardige vervanger klaar. Voor de positie van keeper zul je echter wel een keuze moeten maken. Craig Gordon lijkt een gemakkelijke keuze te zijn, maar in praktijk zou het nog wel eens anders uit kunnen pakken. Allen McGregor, keeper van Glasgow Rangers, zit de doelman vlak op de hielen. Het zal een lastige keuze zijn om de juiste doelman te kiezen. Als derde doelman staat Iatn Turner paraat. De reservedoelman van Everton heeft niet het niveau van zijn voorgangers, maar is een degelijke derde keeper. De keepers van de toekomst zijn Greg Fleming, Alan Martin en James Wood. Deze doelmannen zijn geen echte hoogvliegers, maar in de toekomst zullen ze uit kunnen groeien tot een betrouwbare sluitpost. Voorlopig kun je nog wel eventjes vooruit met Gordon en McGregor, dus voor de positie van doelman hoef je je geen zorgen te maken.

In de verdediging ziet het er op het eerste gezicht goed uit voor de Schotten. De ploeg heeft met Alan Hutton een uitstekende rechtsback in de ploeg. Steven Whittaker is een prima back-up voor Hutton, mocht hij geblesseerd raken. De linksbuiten van de tegenstander moet van goede huizen komen om jouw rechtsback te passeren. Centraal zijn Gary Caldwell en Stephen McManus de aangewezen mannen om te spits te verdedigen. Beiden kunnen dat met verve, maar mocht één van de twee geblesseerd raken, zit je met een probleem. Al gauw ben je aangewezen op Russell Anderson, de centrale verdediger van het gepromoveerde Burnley. Maar hij heeft echter niet het niveau van een echte topper. David Weir is de andere optie om in het centrum te zetten. De 38-jarige veteraan is kopsterk, maar zal eenvoudig geklopt worden door de behendige, snelle spitsen. Mocht je overwegen je elftal een jeugdige impuls te geven, dan is Garry Kenneth een absolute aanrader voor in het hart van de verdediging. De mandekker van Dundee United heeft alles in zich om een echte topper te worden en is dus zeker het proberen waard. Ook Mark Reynolds en Alex Pearce zijn goede jeugdige spelers, die je absoluut een kans moet gunnen. Op de linksbackpositie ligt de achilleshiel van de Schotten. Gary Naysmith is niet de snelste en meest wendbare verdediger en zal dus een makkelijke prooi zijn voor een rechtsbuiten. Ross Wallace is het alternatief, maar deze verdediger van Preston is te aanvallend ingesteld en mist simpelweg kwaliteit. Echter zijn er geen jongere alternatieven voor Naysmith, die ook niet meer de jongste is. De linksbackpositie is dus een positie waar alle aandacht uit moet gaan en jij als manager zal wat moeten verzinnen, mocht Naysmith niet naar behoren presteren.

Op het middenveld zit je echter wat ruimer in de mogelijkheden. Scott Brown is een uitstekende rechtsmidden, die waar het mogelijk is ook als rechtsbuiten kan worden gebruikt. Op links is James McFadden de meest gegadigde kandidaat voor het middenveld. Maar McFadden is niet een echte linksmidden. Shaun Maloney, Steven Naismith en James Morrison zijn prima alternatieven voor de zijkanten van het middenveld. Brown en McFadden moeten dus presteren, anders kunnen ze gemakkelijk hun basisplaats kwijtraken. Ook Barry Robson is een prima alternatief voor de rechts- of linksmiddenpositie. Echter is de 29-jarige Robson wat minder talentvol dan zijn concurrenten, maar kan hij wel degelijk van waarde zijn voor jouw ploeg. Centraal op het middenveld heb je een fantastisch blok staan. Met Darren Flechter en Barry Ferguson ben je er van verzekerd dat het centrum een bijna niet te nemen horde is. Bovendien zijn zij als geen ander in staat de ’nummer 10’ van de tegenstander uit te schakelen. Met Kevin Thomson, Richard Hughes , Michael Stewart en Paul Hartley prima alternatieven, maar halen ze het niveau van Flechter en Ferguson niet. Alleen Thomson zou in de toekomst het stokje van Ferguson over kunnen nemen. Ook Scott Arfield, Danny Swanson, Daniel Galbraith, John Fleck en Craig Bryson zijn erg talentvolle middenvelders, die in de toekomst wellicht hun stempel op jouw elftal drukken.

In aanvallend opzicht zit je misschien wat minder ruim in de keuzes, toch kun je een redelijk sterk aanvalskoppel opstellen. Zo heb je met Kris Boyd een garantie voor doelpunten in huis en is ook Steven Fletcher een prima spits in de zestien van de tegenstander. Als alternatief voor deze twee kopsterke spitsen heb je de snelle Kenny Miller in huis. Ook hij kan een aardig balletje trappen. Eventueel kun je James McFadden gebruiken als aanvaller, de positie waar hij naar alle waarschijnlijkheid het gevaarlijkst is. Bovendien hebben de Schotten een aantal talentvolle spitsten in de jeugdelftal spelen. Zo is Chris Maguire dichtbij zijn definitieve doorbraak bij Aberdeen en begint Gary Glen ook aan de poort te rammelen. Ook Scott Robinson en Matthew Paterson zijn spelers die er aan beginnen te komen, maar zij zijn absoluut nog te licht voor het eerste elftal. In de toekomst kunnen ze echter uitgroeien tot redelijke spitsen, maar zullen zij nooit het niveau krijgen van je huidige spitsen.

Beste opstelling
DM: Craig Gordon
VR: Alan Hutton
VC: Stephen McManus
VC: Gary Caldwell
VL: Gary Naysmith
MR: Scott Brown
MC: Darren Fletcher
MC: Barry Ferguson
ML: James McFadden
AC: Kris Boyd
AC: Steven Fletcher

Spelplezier
Het spelen met de Schotse nationale ploeg biedt voor iedereen een echte uitdaging. De managers die een elftal op willen bouwen, zitten met Schotland in een warm nest. Het land biedt naast spelers met de nodige ervaring ook nog eens veel talent. Bijna iedereen kent de grote Schotse talenten als Steven Fletcher en John Fleck wel. Deze spelers zullen in jouw game uitgroeien tot spelers van wereldklasse, die jouw ploeg over de moeilijke momenten heen kunnen helpen. Maar ook voor de wat minder gevorderde FM’er bieden de Schotten vele uitdagingen. De ploeg heeft geen hoge verwachtingen van jou als manager en dat kan zo zijn voordelen hebben. In alle rust kun je tactische veranderingen aan je elftal uitproberen, om zo in de komende jaren een absolute voetbalmachine te maken van de Schotse ploeg. En misschien pak je tegen ieders verwachtingen in wel een prijs op een EK of WK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *