San Marino

 San Marino is één van de kleinste landen ter wereld. De dwergstaat, gelegen in midden Italië, heeft ongeveer 30.000 inwoners en kent in San Marino haar hoofdstad. Op voetbalgebied heeft het land weinig te bieden: vanaf 1992 nemen de San Marinezen deel aan de kwalificaties maar nog nooit hebben ze zich weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Ook niet zo gek want op de wereldranglijst is San Marino terug te vinden op een laatste 201ste plaats. Grootste club in San Marino is S.S. Murata dat uit komt in de kwalificatiereeks voor de Champions League. Lukt het jouw om San Marino van die laatste plek af te krijgen of ben je misschien tot grotere prestaties in staat met dit kleine kikkerlandje?

 

Sterke van het land
Het moge duidelijk zijn: San Marino behoort tot de absolute kelder van het landenvoetbal. Binnen Europa zijn er ook geen andere landen met nul punten op de wereldranglijst dus zelfs Andorra, Liechtenstein en de Faeröer Eilanden worden sterker geacht dan San Marino. In groep 3, met onder andere Tsjechië en Polen, van de kwalificaties voor het WK 2010 behaalde San Marino tot op heden ook nog geen enkel punt en gezien het programma zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook niet lukken.

Historie
San Marino speelt sinds 1992 kwalificatiewedstrijden maar tot op heden wist de ploeg nog nooit één kwalificatiewedstrijd in winst om te zetten. Tot twee maal toe lukte het de San Marinezen wel om een puntje te pakken: in 1993 tegen Turkije (0-0) en in 2001, nota bene op vreemde bodem, tegen Letland (1-1). In een vriendschappelijk duel heeft San Marino al wel een keer gewonnen: in 2004 toen de lichtblauw hemden wonnen van Liechtenstein met 1-0. Toch blijft San Marino een land wat bekend staat bij de grotere landen om een monsterscore neer te zetten. Meest recente, en hoogste in de geschiedenis van San Marino, staat op naam van onze oosterburen die met maarliefst 13-0 gehakt maakte van San Marino. Ook ons land kwam in het verleden regelmatig uit tegen San Marino. Tot grote problemen leidde het niet voor Oranje want van de vier onderlinge duels won Nederland vier maal: twee maal met 6-0, een keer met 7-0 en een keer met 4-0. Dat San Marino kan scoren bewijst één van de spaarzame records dat het land op haar naam heeft staan. In 1993 scoorde Davide Gualtieri al na 8,3 seconden tegen Engeland. Ondanks de goal verloor San Marino de match wel met 1-7 maar toch is het nog steeds het snelste doelpunt in de geschiedenis gescoord in een kwalificatiewedstrijd van de FIFA.

 

 

Verwachtingen
Het bestuur van de nationale bond verwacht in principe helemaal niks. Je moet als bondscoach zorgen dat je het land niet belachelijk maakt tijdens de kwalificatie en als het even kan een mooie prestatie leveren voor de San Marino supporters.

Stadion
San Marino werkt haar thuiswedstrijden af in Stadio Olimpico in Seravalle. Het stadion biedt plaats aan 7000 toeschouwers en is tevens de thuishaven van San Marino Calcio, een San Marinese club dat uitkomt in de Italiaanse Serie C2.

 

Beste spelers
Bondscoach Giampaolo Mazza heeft de beschikking over voor ons allemaal onbekende spelers. Ze spelen allemaal in de San Marinese competitie en in de lagere divisies van Italië.

Andy Selva: Een 32-jarige spits die speelt bij het Italiaanse Sassuolo. Selva is aardig snel, heeft een behoorlijke techniek en bovenal kan hij goed afwerken. Daarnaast heeft Selva ook nog eens een prima vrije trap in huis. Met zijn 41 interlands en 8 goals is hij topscorer aller tijden van San Marino en is de absolute sterspeler van San Marino.
Simone Bacciocchi: Een 31-jarige centrale verdediger die het moet hebben van het mandekken en koppen. Verder is hij een uitstekende teamspeler en aanvoerder voor San Marino dus een belangrijke pion in het elftal.
Michele Ceccoli: Een doelman spelend voor het San Marinese Libertas. Hij heeft weinig internationale ervaring maar het is absoluut de beste doelman die je als bondscoach tot je beschikking hebt. Met name fysiek en mentaal staat Ceccoli goed zijn mannetje.


Sterspeler Andy Selva bewijst hier dat San Marino wel degelijk kan scoren

Talenten
Hele grote talenten heeft San Marino niet. Het land heeft ook nog nooit grote voetballers voort gebracht. Toch heeft de ploeg een aantal jonge twintigers die in je game best een aantal jaar mee kunnen.

Manuel Marani: Een 24-jarige speler spelend voor S.S. Murata. Deze allround aanvallende middenvelder werkt hard en is bovenal een echte teamspeler.
Alex Gasperoni: Evenals Marani 24 jaar en spelend voor Murata. Gasperoni moet het vooral hebben van zijn fysiek omdat het op het technische en mentale vlak iets minder is.
Mattia Masi: Ook een 24-jarige speler die momenteel werkloos is. Masi is een mentaal en fysiek sterke verdedigende middenvelder die het vooral moet hebben van zijn inzet.

Beste Opstelling:
DM: Michele Ceccoli
RV: Nicola Albani
CV:Simone Bacciocchi
CV: Fabio Vitaioli
LV: Alessandro Della Valla
RM: Rafaele Moroni
CM: Mattia Masi
CM: Alex Gasperoni
LM: Manuel Marani
AC: Andrea Ugolini
AC: Andy Selva

Spelplezier
Als je houdt van een enorme uitdaging dan is het coachen van San Marino absoluut een aanrader. Natuurlijk is het zo dat San Marino zelf een zeer matige ploeg is binnen Europa maar toch heeft het land een ploeg veel jonge twintigers die zo zes á acht jaar mee kunnen. Met een goed werkende tactiek, een beetje geduld en een dosis geluk is het erg leuk om te proberen om toch nog iets van San Marino te maken. Een eerste overwinning in een kwalificatieduel voor San Marino is een droom voor de fans en is bijvoorbeeld een leuke doelstelling om dat te behalen. En heel misschien lukt het jouw om de dwergstaat naar een eindronde te loodsen.

Deze gids is geschreven met patch 9.0.3 en de MU Data Update VI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *