Een passende tactiek voor mijn team – Deel 2

In het eerste deel van deze serie hebben we bekeken waarom het nuttig is om je team te analyseren. We hebben gezien dat je als manager voor een aantal grote keuzes gesteld wordt, waarbij het zeer handig is om je team te analyseren. In dit tweede deel willen we ons gaan richten op het analyseren zelf. Hoe kun je dat nu het beste doen? 

Analyseer je eigen team – Vind de beste speelstijl voor je spelers
De kwaliteiten van je spelers zijn natuurlijk het belangrijkst bij het maken van een succesvolle tactiek. De hoogte van hun spelerseigenschappen bepaalt de kwaliteit van de spelers. Hun sterke en zwakke punten beïnvloeden niet alleen je aanpak bij het maken van een tactiek, maar ook hoe het team samen moet spelen. Zoals in het vorige deel uitgelegd is, bepaalt je keus qua mentaliteit en vloeiendheid wat voor eigenschappen nodig zijn voor bepaalde posities en voor het hele team.

Zoals je misschien wel zult begrijpen vereist iedere speelstijl andere eigenschappen. Het analyseren van je team brengt je een stap dichter bij het vinden van je voorkeursspeelstijl, zowel voor korte als op lange termijn. Het analyseren van je team zorgt er voor dat je weet wat je wel en niet in huis hebt om een bepaalde speelstijl wel of juist niet uit te voeren. 

Om je op weg te helpen hoe je het beste je team kunt analyseren, gebruiken we Juventus als voorbeeld. We bekijken de selectie als geheel, maar ook iedere speler afzonderlijk. Ook de mening van de assistent-manager qua rollen en beste posities zullen we hier in mee nemen. Let er hierbij op dat de mening van de assistent-manager vooral gebruikt moet worden voor een eerste indruk. Een eigen analyse per speler is noodzakelijk. Uiteindelijk zullen we de beste speelstijl voor Juventus gaan bepalen. 

Algemene informatie
Op het moment dat je aan de slag gaat bij een club, moet je de club eerst verkennen, je wilt weten wat je in huis hebt. Dit is niet alleen nodig om bij het bestuur een favoriete speelstijl door te geven, maar het geeft je ook een idee van hoe je wilt gaan spelen. Een aantal statistieken naast de spelerseigenschappen spelen hierbij een belangrijke rol. 

Gemiddelde lengte
De gemiddelde lengte van een team is niet het belangrijkste aspecten om naar te kijken op het moment dat je een tactiek in elkaar zet. Toch kan het je al een goed idee geven van hoe je wilt spelen. Een Tiki-taka speelstijl is waarschijnlijk niet echt handig als je vooral lange, zware spelers hebt, die over het algemeen minder mobiel zijn. Natuurlijk is deze richtlijn niet leidend. Het geeft je echter al wel een goed idee van welke speelstijl waarschijnlijk bij je team past. 

In het geval van Juventus zien we dat de gemiddelde lengte uitkomt op 182 cm. In het geval van Barcelona kom je uit op 177 cm. Dit geeft mij het idee dat we waarschijnlijk sterk in de lucht zijn. Daarom zullen we ons voornamelijk moeten richten op hoge voorzetten en kunnen we aanvallende spelhervattingen een belangrijk wapen voor ons worden. In het screenshot is ook het gemiddelde gewicht te zien. Gewicht en lengte zijn zeer vaak heel erg aan elkaar verbonden, maar het is geen vaststaande regel. Een speler als Fernando Torres weegt bijvoorbeeld 81 kg, maar is een van de weinige lange spelers die wel over een zeer goede techniek beschikt. 

Gemiddelde leeftijd
Een andere statistiek die je toch eens moet bekijken is de gemiddelde leeftijd. Natuurlijk is dit niet even belangrijk als de kwaliteiten van de spelers, maar het kan je wel een idee geven van de tactische intelligentie waarmee je spelers spelen. Een groep jonge spelers zal over het algemeen een stuk minder constant presteren. Dat heeft invloed op je plannen voor korte en lange termijn. 

Assistent-manager
Een goede assistent-manager kan nuttig zijn. Aan het begin van ieder seizoen komt de assistent-manager met een paar formaties aanzetten die volgens hem het beste bij je team passen. Hierdoor krijg je een idee welke formatie het beste bij je elftal past. 

In dit geval gaat zijn voorkeur uit naar een 4-1-3-2 formatie. Om te kijken hoe accuraat zijn aanbeveling zijn, neem ik een snelle blik in zijn spelersprofiel. Hierin staat dat hij een excellente kennis heeft van de spelers van de club, maar zijn tactische kennis is gemiddeld te noemen. Een tweede voorstel is een 4-4-2 formatie. In het echt speelt Juventus in een 3-5-2 formatie. De 4-1-3-2 formatie is toch een redelijk andere formatie. Zal ik naar mijn assistent luisteren? Of kies ik ervoor om toch mijn eigen plan te trekken? Om het antwoord op die vraag te vinden, zullen we ons team beter moeten analyseren. Zou ik de spelers hebben om voor een 4-1-3-2 te gaan of zijn er ook andere opties mogelijk?

Natuurlijke posities
Door een blik te werpen op de natuurlijke posities van spelers krijg je al snel een idee wat voor opties je op dit moment hebt. Dit betekent niet dat je zomaar een tactiek moet gaan downloaden. Op het moment dat ik geen backs zou hebben, is het geen verstandige keus om 4-4-2 te gaan spelen. Een 4-5-1 / 4-1-4-1 / 4-3-3 is daarentegen een goede keus als je veel goede vleugelspitsen hebt, maar niet al te veel centrumspitsen.

Een snelle blik naar het team van Juventus leert ons dat onze kracht op het middenveld ligt met spelers als Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Claudio Marchisio en een van de beste talenten Paul Pogba. Er zijn echter maar twee natuurlijke spitsen in het elftal aanwezig en zien we geen echte rechtsbuiten. Veel backs kunnen ook iets hoger op het veld, als buitenste middenvelder uit de voeten. Spelers zoals Stephan Lichtsteiner en Kwadwo Asamoah zijn hier de beste van. Het onderstaande teamverslag versterkt het bovenstaande beeld van goede centrale middenvelders en goede aanvallers. De 4-1-3-2 zou nog steeds een goede keus kunnen zijn.

Analyseer de verschillende linies: verdediging, middenveld en aanval
Om een beter beeld te krijgen van de beste formatie en speelstijl zoomen we wat verder in en bekijken we nu iedere linie afzonderlijk. De teamvergelijkingspagina geeft je algemene informatie over je team in vergelijking met de andere clubs in van je divisie, in dit geval de Serie A. 

Op de teamvergelijkingspagina zien we dat Juventus een van de beste teams van de divisie is. De hoge waarde voor teamwork en inzet vallen mij al snel op. Dit wordt aangevuld met een goede passing, balaanname en beslissingen. Een meer directe speelstijl met veel beweging past goed bij dit team. Hierdoor kunnen we gebruik maken van de krachten van het hele team en zijn we niet zo afhankelijk van individuele acties van enkele spelers. De gemiddelde leeftijd vertelt me dat we te maken hebben met een volwassen team, en dus met spelers met een goede tactische intelligentie. 

Vergelijken: De verdediging

Ook al wordt de vergelijking alleen maar gemaakt met teams uit de Serie A, het geeft me toch waardevolle informatie over de zwaktes in de verdediging van Juventus. Het valt me meteen op dat het team over het algemeen niet goed is in tackelen en ook de eigenschap sprongkracht is niet al te hoog. Het verwerken van voorzetten is dus een zwakte van het team. Ook zullen we geregeld vrije trappen tegen krijgen, als we agressief spelen (de meeste spelers zijn redelijk agressief!). De spelers zijn daarentegen wel weer goed in positie kiezen, mandekking en kracht. Dat zorgt er voor dat we mandekking toe kunnen passen. Ook zit het wel goed met de snelheid en eerste meters van de meeste verdedigers, waardoor we een hogere verdedigende lijn als aanvallend wapen in kunnen zetten. 

Vergelijken: Het middenveld

Zoals ik al eerder meldde, is het middenveld de kracht van Juventus. Het valt mij meten op dat de spelers een zeer goed uithoudingsvermogen hebben en zeer creatief zijn. Dit zal ook uit de individuele spelersanalyse komen. Dit geeft mij het idee dat we een zeer vloeiende filosofie kunnen hanteren met spelers die hard voor elkaar werken, waardoor we de tegenstander moe maken. 

Ook valt het op dat de spelers een zeer goed afstandsschot hebben, waardoor we ook dat als wapen in kunnen zetten. De algemene kwaliteiten op het gebied van passing, techniek en creativiteit zorgen ervoor dat ik zowel kan gaan voor een stijl met korte passing, als een stijl met lange passing en meer beweging. 

Vergelijken: De aanval

Waar het middenveld van Juventus beschreven kan worden als de beste van de Serie, is de aanval iets minder in balans. Onze aanvallers behoren tot de middenmoot qua luchtduels (zie rating voor koppen en sprongkracht). Ook qua afwerking hebben we niet de beste spelers. We hebben echter wel de spelers met de beste afstandsschoten, waardoor we redelijk vaak van afstand zullen scoren. De hoge anticipatie vertelt ons dat een meer vloeiende speelstijl met veel beweging goed bij het team past. 

De aanvallende linie geeft me niet heel veel informatie over de speelstijl. We zullen onze aanvallers dus goed moeten analyseren voordat we een definitieve beslissing nemen. 

Individuele spelersanalyse
Om een echt succesvolle tactiek te maken, is het nodig om de sterke punten van iedere spelers te gebruiken in het teamverband. De teaminstructies, de tactische speelstijl en de sterke punten van de spelers gaan dus hand in hand met elkaar. Daarom zullen we kort omschrijving hoe je het beste de zwakke en sterke punten van je spelers kunt analyseren.

Ontdek de sleutelspeler(s)
Het maakt niet uit bij welk team je gaat kijken: Ieder team heeft zijn sterspeler; een speler die veel beter is dan alle andere spelers, of op zijn minst zo belangrijk is voor het wel en wee in het team vanwege zijn leidinggevende kwaliteiten. Dit geeft je twee opties: Of je maakt een team rondom deze specifieke speler of je organiseert je team om de samenhorigheid te verhogen en zwakheden te verbergen. Beide keuzes zijn mogelijk. In ons voorbeeld van Juventus is de sleutelspeler wel duidelijk: Andreas Pirlo. Ook al is hij niet meer de jongste, hij zal gezien worden als de voornaamste spelmaker gezien zijn eigenschappen op het gebied van passing, balaanname, creativiteit, zelfbeheersing en anticipatie. Hij bezit ook de favoriete actie ‘geeft tempo aan’ wat hem geschikt maakt om als regista te spelen op de positie van verdedigende middenvelder. Pirlo wordt dus de spil in onze aanvallen, maar niet zo hoog op het veld waarop je normaal gesproken de spil in de aanval verwacht. 

Een andere zeer goede speler is Arturo Vidal. Ook hij is een verdedigende middenvelder en is zeer goed in tackelen, lef hebben en agressie. Dat maakt hem een zeer goede balveroverende middenvelder. Vanwege zijn goede afwerking, kan hij ook met de rol dynamische middenvelder gaan spelen al speelt hij dan centraal op het middenveld. In de aanval is Carlos Tevez een speler die gewend is om te spelen als een ondersteunende spits in een tweemansaanval. Zijn creativiteit en inzet maken hem een uitstekende spelers om gebruik te maken van de gegeven ruimte, zowel als aanvallende middenvelder als in de spits. 

Al deze spelers zijn het beste in het centrum van het veld. Het gebrek aan vleugelspelers dwingt ons om veel spelers centraal op te stellen en weinig op de flank. Op die manier kunnen we het beste uit het team halen op het gebied van uithoudingsvermogen, inzet, creativiteit en flair. 

De uiteindelijke tactiek
Ondanks dat we al drie posities bekeken hebben, is verdere analyse nodig om te komen tot een favoriete formatie en speelstijl. Als een een blik werpen op Fernando Llorente zien we meteen zijn voornaamste kracht: Luchtduels. 195 cm lang, 19 voor sprongkracht, 18 voor koppen. Hieruit kunnen we ons voordeel halen dodespelmomenten en bij voorzetten vanaf de vleugel. Daarnaast hebben we al gezien dat de selectie geen goede vleugelspitsen heeft. Dit zorgt er voor dat we gebruik moeten maken van buitenste middenvelders of (complete) vleugelaanvallers. Doordat Paolo de Ceglie, Kwadwo Asamoah and Stephan Lichtsteiners allen slecht kunnen tackelen, maar uitblinken qua uithoudingsvermogen, inzet en snelheid hebben we er voor gekozen om met 1 speler op iedere vleugel te gaan spelen. Hierdoor blijven een 4-1-3-2 of een 3-5-2, twee opstellingen die we makkelijk aan kunnen passen, zodat we met een ruit op het middenveld spelen.

   
Tactiek 1                                                                                   Tactiek 2

We zullen niet iedere speler in deze gids uitgebreid gaan analyseren. Uiteindelijk zijn we, zoals je kunt zien voor een 3-5-2 / 5-3-2 gegaan waarin we zullen proberen om de controle in het centrum te winnen. De vleugelspelers krijgen de taak om de ruimte op de vleugels te benutten. In deze formatie kunnen we gebruik maken van Asamoah, Pirlo, Vidal, Pogba en later ook van Marchisio als hij blessurevrij is. We hebben er voor gekozen om een wat meer ‘defensieve’ linksback te kiezen, want dat past beter bij Paolo de Ceglie.

Wanneer je de rollen gaat kiezen, kun je het beste iedere speler de rol geven waarin hij het beste is en past in je tactiek. Wees je er van bewust dat het belangrijk is om de balans te bewaren door in iedere linie aanvallende, verdedigende en ondersteunende taken te hebben. Dat zorgt ervoor dat spelers kunnen bijdragen aan meerdere fases van het spel, terwijl je toch met een meer rigide speelstijl speelt.

Het is natuurlijk leuk en aardig om te weten wat de sterke en zwakke kanten van iedere speler zijn. Maar dat stelt je nog niet perse in staat om ook te beslissen welke speelstijl het beste bij je team past. Daar zullen we je bij gaan helpen in de volgende gidsen. We gaan een brug slaan tussen een succesvolle analyse en een succesvolle tactiek. Om dit te bewerkstelligen zullen we een aantal speelstijlen uitgebreid gaan bespreken. Houdt de site dus goed in de gaten!

Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van mypassion4footballmanager. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *