Een passende tactiek voor mijn team – Deel 1

In deze gidsenserie zullen we een fundamenteel onderdeel van Football Manager bespreken. We gaan het hebben over het maken van een tactiek. Vele zullen in het verleden wel eens een tactiek gedownload hebben. Andere zullen wel eens een poging ondernomen hebben om een eigen tactiek te maken. Met of zonder succes. In deze gids gaan we er echter van uit dat je een eigen tactiek wil maken, gebaseerd op je eigen ideeën en voetbalfilosofieën. Ik hoop dat je na het lezen van deze serie beter in staat zult zijn om je eigen droomsysteem in Football Manager te verwezenlijken die bij jouw club past.

Mogelijk heb je een goede gedownloade tactiek gevonden. Toch is het altijd nodig om de tactiek aan te passen. Jij bent immers de baas bij een andere club en hebt andere spelers tot je beschikking. Een goede manager is echter in staat om de sterke punten van een team te accentueren en de zwakke punten te verbloemen door het gebruik van tactische instructies.

Een goede manager is echter ook in staat om door zijn tactische instructies een eenheid te creëren van zijn individuele spelers. Wat moet je dus doen om de beste tactiek te maken? Hoe analyseer je je spelers? Hoe kies je een bijpassende speelstijl? En misschien wel de belangrijkste vraag: Hoe wil jij spelen? Aanvallend voetbal? Op balbezit? Loerend op de counter? Anti-voetbal? Of pas je alle speelstijlen toe, afhankelijk van de tegenstander? Op deze vragen zul je eerst een antwoord moeten geven voordat je een excellente tactiek in elkaar kunt zetten.

Laten een voorbeeldje nemen: Er staat een wedstrijd op het programma tegen een middenmotor. Het verschil tussen succes en falen in deze situatie, en eigenlijk voor iedere wedstrijd in Football Manager, komt neer op een essentieel aspect van het managen: Jouw tactiek. Vele jaren lang waren we gewend aan het gebruik van de zogenaamde sliders. We konden alles tot in het kleinste detail aanpassen. Maar in FM14 bestaan de sliders niet meer. Ze zijn ingewisseld voor instructies voor het team en aparte instructies voor specifieke spelers. Deze methode benadert de real life situatie een stuk beter. Voor iedereen die moeite heeft met deze verandering, of met het maken van een tactiek in het algemeen is dit een perfecte gids. We zullen de basisprincipes van het maken van een tactiek in Football Manager langs lopen.

1. Hoe wil je spelen?
De kernvraag die je jezelf moet afvragen als je een tactiek maakt, is ‘Hoe wil ik dat mijn team speelt?’ Deze vraag is essentieel, aangezien het algemene idee wat je voor ogen hebt voor je team zijn weerslag heeft op de spelers- en teaminstructies die je kiest. Er zit een verschil tussen tussen het diepe, gedisciplineerde counteraanvalsysteem, zoals Jose Mourinho deze uit laat voeren, de old-skool 4-4-2 van Tony Pulis bij Stoke en het moderne pressingssysteem dat gebruikt wordt door veel Duitse teams. Bij het bedenken van een tactisch plan zijn de volgende vragen nuttig:
1. Je eigen idee over hoe je team moet spelen.
2. In welke mate ben je bereid om de tactiek aan te passen aan de hand van de sterke en zwakke punten van de tegenstander (iets wat tot zekere mate nodig is om wedstrijden tot een goed einde te volbrengen)
3. Speel je altijd in hetzelfde systeem, onafhankelijk van de tegenstanders? 
4. Wat zijn de sterke en zwakke punten van je spelersmateriaal?
5. Wat zijn de wedstrijdcondities (kwaliteit van het veld, weersvoorspelling)?

2. De formatie
Ieder tactisch systeem wordt beschreven met behulp van een formatie, gebaseerd op de posities waarin spelers spelen; Hoeveel spelers zijn verdedigers, middenvelders en aanvallers? De meest voorkomende en populaire formaties zijn 4-4-2, 4-2-3-1 en 4-3-3 met allerlei variaties daarop. Momenteel wordt ook de 3-5-2 steeds populairder. Op het moment dat je het tactiekenwizard gebruikt, krijg je de keus uit 24 verschillende formaties, kant-en-klaar met rollen en taken die bij de tactiek passen. Deze instructies kun je echter altijd aanpassen naar je eigen voorkeuren. 

Hoe jij je tactiek instelt, is afhankelijk van je speelstijl en de spelers die je voorhanden hebt. Je hebt extreem veel mogelijkheden, aangezien een bepaalde spelersrol niet altijd gebonden is aan een bepaalde positie op het veld. Iedere tactiek heeft zijn plusjes en zijn minnetjes. Vleugelspelers floreren in een 4-4-2, maar in het centrum kun je overlopen worden. Een smalle 4-1-2-1-2 zorgt voor een goed bezet centrum, maar geeft de tegenstander ruimte op de flanken bij het gebrek aan breedte. Meestal is de vraag: Waar wil jij je extra man? In het centrum of op de flanken? In de aanval, op het middenveld of in de verdediging? Bij deze vraag komt ook de kwaliteit van de spelers in je team om de hoek kijken. Je wilt natuurlijk de sterke punten van je beste spelers terug laten komen in je tactiek. 

De meeste mensen hebben wel een favoriete formatie. Als je een favoriete formatie hebt: Gebruik hem dan! Als je geen favoriete formatie hebt: Probeer een formatie te vinden die bij je team en speelstijl past. Er zijn geen grenzen aan de mogelijke formaties, zolang je er maar goede resultaten mee kunt boeken. 

 

Er zijn grofweg gezegd twee opties op het moment dat je een tactiek aan het maken bent.
– Maak een tactiek zoals jij zou willen spelen en ga de transfermarkt op om spelers te vinden die bij deze tactiek passen. Daarmee maak je er een lange termijn project van.
– Maak een tactiek die bij het huidige spelersmateriaal past en gebruik de huidige spelerskern om successen te boeken.

Het kiezen van de juiste formatie is een van de voornaamste sleutels voor het vinden van een goede gebalanceerde strategie tussen verdedigen, counteren en aanvallen. Het selecteren van een formatie is ook gebaseerd op de spelers die je momenteel tot je beschikking hebt. Je wilt de sterke punten accentueren en de zwakke punten van je spelers bedekken. Iedere formatie gebaseerd is op andere spelersrollen en spelers met hun eigen karakteristieken (lees favoriete acties). Daarom is het belangrijk om spelersrollen te selecteren die bij elkaar passen. Hier komen we later nog op terug. 

Het is in eerste instantie echter belangrijk dat je je team analyseert. Vind de zwaktes van de spelers en focus je op de sterke punten op het moment dat je een tactiek maakt. Dit is in alle gevallen nodig. Of je er nu een lange termijnproject van wilt maken, of voor snelle successen gaat, dat maakt niet uit. Hoe je het beste je team kunt analyseren, zullen we in een later stadium bespreken.

3. Vloeiendheid en mentaliteit: Onvoorspelbaarheid vs. Tactische intelligentie
Nadat je een formatie hebt gekozen, zijn er twee essentiële keuzes die je moet maken. Hoe vloeiend wil je met je team gaan spelen? En met welke mentaliteit? Aan de ene kant wil je dat je tactiek niet voorspelbaar wordt, aan de andere kant is de vrijheid die je de spelers kunt geven afhankelijk van de tactische intelligentie die spelers hebben. De vloeiendheid heeft invloed op de vorm van je formatie en op hoeveel spelers bijdragen in aanvallende en defensieve fasen van het spel. De mentaliteit heeft invloed op hoe je spelers reageren op je specifieke wedstrijdplan. Dit betekent dat de vloeiendheid iedere wedstrijd hetzelfde zal zijn, terwijl de mentaliteit per wedstrijd kan verschillen, afhankelijk van de tegenstander en het wedstrijdbeeld. 

3.1 Vloeiendheid – Voorspelbaarheid en vorm
Het kiezen van een favoriete vloeiendheid heeft invloed op je speelstijl, de vorm van je formatie (zowel tijdens het verdedigen als aanvallen) en de verantwoordelijkheid die je je spelers geeft afhankelijk van hun taken. Een meer rigide aanpak geeft je de mogelijkheid om meer invloed uit te oefenen op een speler dan een meer vloeiende aanpak. Er zijn vijf verschillende vloeiendheidniveaus.

Zeer rigide 
Een zeer rigide speelstijl vereist over het algemeen minder van spelers dan een meer vloeiende speelstijl. Spelers in een zeer rigide tactiek moeten goed zijn in teamwork, positie kiezen en anticipatie. Daardoor zijn ze beter in staat om de vorm van de formatie te behouden. Bij het kiezen van deze vloeiendheid is het vooral belangrijk dat je de goede rollen kiest die passen bij de kwaliteiten van een speler. 

Rigide
Een rigide speelstijl vraagt meer van spelers dan een zeer rigide speelstijl. Hierbij hebben we het over betere technische eigenschappen. Een verdediger moet al iets meer in staat zijn om ook bij te dragen aan een aanval, waardoor eigenschappen als zonder bal, beslissingen en anticipatie belangrijker worden voor de verdedigers. 

Gebalanceerd
Een gebalanceerde vloeiendheid voegt meer creativiteit toe aan het elftal. Ook worden verdedigers geacht bij te dragen aan de aanval, en aanvallers mee te verdedigen. Een gebalanceerde vloeiendheid geeft een paar aanvallende spelers de vrijheid om te gaan zwerven over het veld, waardoor de aanval een stuk minder voorspel wordt dan met een zeer rigide speelstijl.

Vloeiend 
Een vloeiende stijl eist veel meer van je spelers. Technische eigenschappen worden belangrijk. Ook creativiteit, flair, zonder bal en positie kiezen zijn steeds belangrijker. Spelers moeten ook steeds beter worden in anticipatie en positie kiezen, zodat ze goed in staat zijn om de acties van medespelers te lezen en erop in te spelen. Als een back mee ten aanval trekt, moet een andere speler er op reageren door zich juist in te laten zakken. 

Zeer vloeiend 
Een zeer vloeiende aanpak vraagt verreweg het meeste van je spelers. Niet voor niets zorgt deze aanpak voor een meer onvoorspelbare strategie. Alle spelers moeten zowel aanvallend als verdedigend hun steentje bij kunnen dragen. Alle spelers moeten dus zowel aanvallende als verdedigende eigenschappen hebben. Ook een eigenschap zoals flair wordt zeer belangrijk. Een zeer vloeiende stijl maakt het mogelijk om met vreemde formaties te gaan experimenteren, aangezien de vorm minder belangrijk is voor een onvoorspelbare aanval.

Je keuze is van essentieel beland voor hoe je team spelt. Geef jij je spelers alle vrijheid om te doen wat ze zelf willen en komt je uit bij een soort totaalvoetbal? Of kies je voor een meer gedisciplineerde aanpak door een ridige vloeiendheid? De keus aan aan jou. Let er bij met maken van de keus wel op de eigenschappen van je spelers. De spelers moeten wel de technische en tactische intelligentie hebben voor het uitvoeren van de vloeiendheid! Over het algemeen is het een goed idee als je kiest voor een meer rigide speelstijl als je een hoop specialisten (Regista, vroegstorende vleugelspits, dynamische middenvelder, schaduwspits etc.) wilt gaan gebruiken in je tactiek, aangezien zij hun tactische instructies dan beter opvolgen. Dit is echter geen vaststaande regel. Je hebt dus ruimte om hiermee te experimenteren.

3.2 Mentaliteit
De wedstrijdmentaliteit bepaalt hoe defensief of aanvallend je tactiek is. Het is de moeite waard om de mentaliteit tijdens een wedstrijd te wijzigen afhankelijk van het wedstrijdbeeld; gebaseerd op specifieke voorvallen, omstadigheden en spel om de zwakke punten van de tegenstander en de sterke punten van je eigen team uit te buiten. De mentaliteit zal bepalen hoe goed een team zal presteren. De mentaliteit is een algemene richtlijn voor het type spel wat je wilt zien. Je hebt de keus uit de volgende zeven opties: Consolideren, verdedigen, counteren, standaard, controleren, aanvallen en vol op de aanval.

Zoals je misschien al opgemerkt hebt, gaan vloeiendheid en mentaliteit hand in hand, al kunnen alle combinaties werken, zolang alles maar goed met elkaar in balans is. Ook zal het je waarschijnlijk wel opgevallen zijn dat mentaliteit en teaminstructies elkaar beïnvloeden. Het gebruik van een bepaalde mentaliteit in combinatie met diverse specifieke teaminstructies maakt je tactiek nog effectiever. Denk bijvoorbeeld aan het namaken van het Tiki-Taka voetbal van Barcelona. Zoiets bereik je alleen maar als je naast de mentaliteit ook gebruik maakt van bepaalde teaminstructies. Het is aan jou om de goede keuzes hierin te maken. Een kleine verandering kan uiteindelijk veel meer impact hebben dan je mogelijk in eerste instantie zou verwachten. Je zult wedstrijden moeten analyseren om te ontdekken wat de beste tactiek voor je team is. 

Het kiezen van de mentaliteit bied je de mogelijkheid om voor een ultra aanvallende Zeman-stijl te hanteren of juist een defensieve tactiek zoals we bij Chelsea gezien in het seizoen van de Champions League winst. De keuze is aan jou. Het is echter belangrijk dat de keus die je maakt bij je spelers past, en dat je deze keer op keer aanpast om de zwakke punten bij de tegenstander uit te buiten. 

Het creëren van een succesvolle tactiek is een proces dat altijd doorgaat. Jaar in, jaar uit, ieder seizoen. Ieder seizoen vertrekken er namelijk wel spelers, terwijl er aan de andere kant ook weer nieuwe spelers aangekocht worden. Je spelerskern verandert dus constant. Een goed aankoopbeleid zorgt er voor dat je niet zo veel veranderingen door hoef te voeren in je tactiek.

In dit eerste deel hebben we vooral stil gestaan bij de keuzes die je moet maken als manager. Voor deze keuzes is het noodzakelijk dat je goed op de hoogte bent van de kwaliteiten van je team. Een grondige analyse van je team is daarom noodzakelijk. In het volgende deel zullen we bespreken hoe je je team het beste kunt analyseren.

Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX. Het origineel is afkomstig van mypassion4footballmanager. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *