Paren en combinaties: De teaminstructies

Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit zesde deel staan de teaminstructies centraal. We behandelen de punten balbezit, penetratie, veldbezetting, verdedigen en de algemene teaminstructies, maar we starten met het behandelen van de mentaliteit. 

Mentaliteit
Het heersende idee achter de vloeibaarheid is door wwfan van het sigames-forum op papier gezet. Het is een baanbrekend idee. Het helpt ons om de vloeibaarheid in een ander daglicht te stellen. Het gaat niet over de creativiteit die spelers mogen gebruiken. Het is een discussie tussen specialisme en universalisme. Het onderwerp is te groot om nu in zijn geheel te bespreken. In essentie komt het erop neer dat een zeer rigide team vol zit met specialisten. Iedere speler heeft zijn eigen specifieke taak. In een zeer vloeiend team ga je uit van een universele aanpak. Alle spelers moeten alles kunnen. In een zeer vloeiende tactiek is over het algemeen meer ruimte voor creatieve vrijheid. Iedere speler wordt geacht bij te dragen aan de creativiteit van het elftal. In een zeer rigide speelstijl wordt dit overgelaten aan specifieke spelers. Kort samengevat geldt dat als je wilt dat spelers hun individuele taak doen (scoren, bal veroveren, het spel maken), dan moet je kiezen voor een meer rigide aanpak. Wil je dat een team als geheel alle taken op moet nemen, dan is een meer vloeiendere aanpak de juiste. 

Balbezit
Je hebt diverse mogelijkheden om het balbezit van je ploeg te sturen. Als je kiest voor een systeem waarbij je op balbezit wilt spelen, zorgt de optie korter passen voor de algemene stijl. De shout op balbezit spelen zorgt ervoor dat de spelers kiezen voor simpele passes. Dit kan er voor zorgen dat je aanval ongevaarlijk wordt. Aan de andere kant biedt het je meer creatieve spelers wel meer tijd om een goede opening te vinden in defensie van de tegenstander. Dit kun je je spelers opdragen door middel van de shout voetballend uitverdedigen. Zolang er geen openingen op het middenveld zijn, spelen je verdedigers de bal over, zodat je de bal niet verliest. Op het moment dat je balbezit inzet als verdedigend middel, dan is deze shout erg belangrijk. Op het moment dat je echter op de counter aan het spelen bent, is deze shout niet erg handig. 

De optie directer passen doet het tegenovergestelde van korter passen. Het zorgt ervoor dat je team op een snelle manier de bal van de verdediging naar de aanval wil brengen. Lange halen is hier nog eens de overtreffende trap van. Dat zorgt voor een nóg snellere omschakeling. Je kunt je team opdragen om de bal in de zestien te pompen als je zoals Stoke City wilt spelen, met een paar grote spelers in het centrum. De optie bal wegwerken naar de flanken is juist nuttig als je snelle dribbelaars op de vleugels hebt staan en als je die kwaliteit wilt gebruiken in je counters. Ook is dit een potentiële mogelijke manier om ervoor te zorgen dat je team de bal wegtrapt, omdat je de huidige stand wilt verdedigen aan het einde van een wedstrijd. 

Je kunt het gebruik van het balbezit nog verder beïnvloeden. Met de optie Meer dieptepasses draag je je team op om meer doorsteekballen achter de verdediging te plaatsen. Dit werkt vooral goed als de tegenstander met een hoge verdedigende lijn speelt. Als de tegenstander inzakt, kun je verwarring proberen te zaaien door de optie verdediging opzoeken te gebruiken. Je hoopt dat er door de beweging ruimte ontstaat in de compacte verdediging. Met de optie geduld opbrengen draag je je team op om te wachten op de perfecte kans. Je team zal je balbezit dan niet verspelen door kansloos te gaan schieten. Met de optie elke schietkans benutten gaan je spelers juist wél meer schieten. Dit is vooral handig als je zelf niet in staat bent kansen te creëren, iets wat vaak het geval is tegen een compacte verdediging. Ook kun je deze optie gebruiken om de zwakheid van de keeper uit te buiten. 

Ook het gebruik van voorzetten is een belangrijk aspect. Met een snelle spits kun je het beste gaan voor strak voorzetten. Je hoopt dat je spits dan net voor de verdediger kan komen bij de eerste paal en een voetje tegen de bal kan zetten om zo te scoren. De voorzet komt vooral goed aan als hij van de achterlijn gegeven wordt. Of in ieder geval ter hoogte van het strafschopgebied. Het gaat namelijk om een snelle, lage voorzet. Deze moet niet te lang onderweg zijn. Op het moment dat je met een lange spits speelt, is het juist zinvol om lange voorzetten af te leveren. Op die manier heeft de spits meer tijd om de juiste positie in te nemen tegenover de verdediger, die misschien wel kleiner is. De voorzet gaat door de lucht en is langer onderweg, omdat er niet al te veel snelheid gegeven is aan de bal. Het geven van vroege voorzetten kan gebruikt worden om de lange voorzetten in een nog eerder stadium al te geven. Dit is vooral handig in een directe speelstijl of als je vleugelspeler moeite heeft met het passeren van zijn tegenstander. 

Penetratie
Penetratie bepaalt hoe je door de achterste linie van je verdediging heen wil breken. Sommige formaties hebben een voorkeur om het centrum te benutten. Dit is vooral handig als je een numeriek voordeel hebt in het midden. Dan is dat verstandig om uit te buiten. Ook als je spelmaker centraal op het middenveld staat, is het handig om door het centrum aan te vallen. Op het moment dat je een minder spectaculair middenveld hebt, kun je misschien beter de flanken benutten. Ook in het geval van een numerieke minderheid, omdat je maar met twee centrale middenvelders speelt, is dit een goede optie. Dan komt de meeste creativiteit toch van de flanken. Van hen verwacht je passes, dribbels en voorzetten. Een numerieke meerderheid op een vleugel is ook een goede reden om over de flanken te gaan spelen. Je kunt ook een specifieke flank benutten om een voordeel te halen uit een zwakte bij de tegenstander, of juist om een eigen zwakte te verbergen. Het benutten van één of beide flanken is erg effectief in counteraanvallen voor een snelle omschakeling. Over elkaar heen gaan komt in beeld op het moment dat je tegen een compacte verdediging speelt. Op die manier kun je een numeriek overtal proberen te creëren op de flanken, wat ervoor zorgt dat andere spelers meer ruimte krijgen en je vleugelspelers de bal makkelijker in het centrum krijgen. Het kost echter wel veel energie en goede vleugelspelers, maar het kan een zeer effectieve manier zijn om een hardnekkige verdediging alsnog op de knieën te krijgen. De shout is echter niet zinvol als je je vleugelspelers gebruikt om het spel op te houden en combinaties met andere spelers aan te gaan. Op zo’n moment is het niet verstandig om deze shout te gebruiken. 

Veldbezetting
De veldbezetting is nauw verbonden met je formatie. Denk aan het domineren van het centrale middenveld, een laag verdedigend blok, het gebruik maken van een buitenste middenvelder. Allemaal zaken die afhangen van de formatie die je gebruikt. De opties die je hebt bij veldbezetting beïnvloeden zowel je aanval als verdediging. Als je het veld breed houdt zorgt dat ervoor dat je de volle breedte van het veld gebruikt. Maar ook je verdediging staat wijder, wat gaten op kan leveren. Soms werkt het echter prima als je over het gehele veld druk wilt zetten. Het veld smal houden zorgt ervoor dat je centraal op het veld blijft spelen. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker te verdedigen bent, maar daar tegenover staat dat er minder gaten in je verdediging vallen. Een laag of hoog smal blok kunnen beide effectieve verdedigende tactische mogelijkheden zijn, afhankelijk van je tegenstander en aanpak. 

Je verdedigende lijn bepaalt hoe hoog je team op het veld staat. Bij verdediging veel verder vooruit wil je dat je verdedigende lijn erg omhoog gaat. De verdedigers staan de tegenstanders al op te wachten bij de middenlijn. De tegenstander heeft daardoor weinig ruimte. Hun aanvallers zullen op snelheid er voorbij moeten komen. Maar dan moeten ze dat wel hebben. Bij verdediging veel verder achteruit laat je je team juist inzakken. Ze blijven voor het doel hangen. Hierdoor is er tussen de verdediging en de keeper weinig ruimte. Maar lange kopsterke spitsen kunnen er profijt uit halen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het middenveld van de tegenstander meer ruimte krijgt. Het zorgt er ook voor dat de middenvelders van de tegenstander dicht bij je doel komen, waardoor er ruimte ontstaat voor een tegenaanval. Meer druk naar voren is een iets mildere versie van verdediging veel verder vooruit. Verder inzakken is een milde versie van verdediging veel verder achteruit. 

Je kunt spelers opdragen om te gaan zwerven. Dit zorgt ervoor dat de verdediging van de tegenstander vaak onder druk komt te staan, omdat al je spelers de vrije ruimtes op zoeken en over heel het veld lopen en de bal krijgen. Het nadeel is echter dat spelers erg uit positie lopen, waardoor er geen verdedigende stabiliteit is. Op positie blijven is het tegenovergestelde van zwerven. Spelers zorgen ervoor dat de defensieve stabiliteit gewaarborgd blijft. Daartegenover staat wel dat je team makkelijk te verdedigen valt. Je kunt vleugelspelers opdragen om van kant te verwisselen. Dit staat in verband met de individuele spelersinstructies en rollen. Dit zorgt voor variatie op de vleugels. In plaats van een actie buitenom, gaan ze dan opeens naar binnen. Dit werkt goed als je de gegeven ruimte rondom het strafschop gebied wilt gebruiken. 

Verdedigen
Verdedigen is nauw verbonden met je veldbezetting. Als je met een hoog verdedigend blok speelt, dan kun je gebruik maken van de buitenspelval. Het wordt dan lastiger voor snelle spitsen om door je achterste linie heen te breken. Het spelen op de buitenspelval is echter niet aan te raden als je met een voorstopper en rugdekker of met een laatste man speelt. Ook de optie kort erop kan nuttig zijn als je met een hoog blok speelt. Door het hoge blok heeft de tegenstander al weinig ruimte en door je spelers op te dragen kort erop te zitten, verklein je de tijd en ruimte nog verder. Als je specifieke spelers onder druk wilt zetten, zijn de opties korter dekken of specifieke mandekking handig. Op het moment dat je met een laag blok speelt, is het spelen op de buitenspelval veel minder efficiënt, aangezien er maar weinig ruimte achter je verdediging ligt. Een laag verdedigend blok gaat gepaard met een compacte speelstijl. Je wil niet dat je spelers veel druk zetten op de aanvallers. Daarom is in zo’n geval de optie geen druk op bal handig. Je verdedigers behouden dan hun verdedigende positie. Dat resulteert misschien wel in lange periodes zonder bal, maar de tegenstander komt lastig door je verdediging heen. Daarnaast besparen je spelers energie. 

Ook de manier van tackelen is nauw verbonden met het druk zetten en de veldbezetting. Op het moment dat je team veel druk moet zetten, wil je dat je team ook feller de duels ingaat. Dat zorgt er namelijk voor dat de tegenstander minder tijd en ruimte krijgt, maar het zorgt wel voor meer vrije trappen tegen. Daarnaast zijn snelle, beweeglijke spelers in staat om de tackle te ontwijken en daardoor juist de ruimte te vinden. De optie geen druk op bal past beter bij teams met een laag verdedigend blok, waarbij iedere speler in positie moet blijven. Als je ervoor kiest om geen druk te zetten, terwijl je met een hoog blok speelt, dan is het voor de tegenstander een eitje om met een snelle aanvaller door je verdediging heen te breken. 

Algemeen
Het tempo dat je team moet hanteren is zeer afhankelijk van je passingsstijl. Een team dat de lange bal hanteert is gebaat bij een snelle omschakeling. Dit vereist eenhoog tempo, zodat de bal snel gespeeld wordt. Een team dat vooral korte passes moet geven, zal eerder geneigd zijn om in een laag tempo te spelen. Er wordt gewacht totdat er een speler vrij staat om de bal te ontvangen, de bal wordt niet geforceerd gespeeld. Af en toe kan een hoog tempo en korte passing je helpen om snel combinatiespel op te zetten, om op die manier ruimte te creëren. Net zoals je soms de lange bal kan hanteren met een laag tempo. Je verdedigers nemen dan iets meer de tijd om te kijken welke medespeler ze aan kunnen spelen. Maar de algemene vuistregel is korte passing en laag tempo of lange passing en hoog tempo.

De creatieve vrijheid bepaalt of spelers zich per se aan je instructies moeten houden of meer vrijheid krijgen om zelf keuzes te maken. Een expressievere speelstijl geeft je team meer eigen verantwoordelijkheid. Ze kunnen meer creativiteit in hun keuzes leggen. Een gedisciplineerde speelstijl zorgt er juist voor dat de spelers zich aan je instructies moeten houden. De keuze tussen expressiever of meer gedisciplineerd hangt samen met de al eerder besproken mentaliteit. 

Je kunt je team vragen om te temporiseren. Dan proberen de spelers rustig de bal rond te laten gaan in de ploeg, zonder dat het te veel energie kost. Dit is handig in fysiek veeleisende wedstrijden (afhankelijk van de condities, intensiteit, etc). In een meer defensieve strategie is tijdrekken een betere optie. Dat is een veelal gebruikte optie aan het einde van de wedstrijd om een voorsprong vast te houden. Je kunt je team opdragen om meer risico te nemen om een overtal te creëren in een aanval en zo een doelpunt te forceren. Dit vereist een aanvallende speelstijl. Daar tegenover staat dat je je team ook op kunt dragen om minder risico te laten nemen. Het team zal zich voornamelijk richten op de defensieve zekerheid. De spelers hebben dan één duidelijke taak: de bal moet uit het doel blijven en daar moet iedereen zich op richten. Spelers zullen dan geen rare capriolen rondom de eigen zestien uit gaan halen, terwijl er meerdere aanvallers op de loer liggen. 

Conclusie
Alle teaminstructies zijn aan elkaar gelinkt. Het gaat er vooral om dat je de juiste combinaties kiest. Passingsstijl en tempo, creativiteit en veldbezetting, verdedigende lijn en pressing, penetratie en veldbezetting. Zorg ervoor dat je keuzes logisch en samenhangend zijn. En pas je keuzes aan afhankelijk van de wedstrijd en de tegenstander. 

Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *