Paren en combinaties: De keeper

Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit vijfde deel willen we stilstaan bij de keeper.

De keeper is er voor om het doel leeg te houden. Daar is iedereen het mee eens. Toch doet iedere keeper dat op een andere manier. De ene keeper is een echte lijnkeeper, terwijl een andere keeper ook geregeld uit zijn doel komt. Ook dat is iets wat je zelf in moet stellen. Wat past het beste in je tactiek? Daarnaast is de keeper ook geregeld de eerste speler in een aanval. Wat moet hij met de bal doen? De bal een trap naar voren geven of moet hij de bal afspelen naar een verdediger? Met dat soort vragen gaan we ons bezig houden in deze gids. 

Ook voor keepers zijn er verschillende rollen: doelman of meevoetballende keeper. Een meevoetballende keeper is eigenlijk een doelman en laatste man in een. Hij komt geregeld uit zijn doel om ballen die achter de verdedigers vallen op te ruimen. Om die rede is hij vooral handig op het moment dat je met een hoge verdedigende lijn speelt, omdat er dan veel ruimte achter de verdediging ligt. Een gewone keeper is meer conservatief en komt daarom minder snel uit zijn doel en daarom een betere keus als je met een ingezakte verdedigende lijn speelt. Ook als je met een laatste man of een verdediger die de opdracht heeft gekregen om rugdekking te verlenen speelt, is het beter om met een doelman te spelen, dan een meevoetballende keeper. 

Spelvoortzetting
Een keeper heft verschillende mogelijkheden om het spel voort te zetten. Hij kan zijn creativiteit in het spel leggen, of hij kan op safe spelen. Hiervoor heeft hij drie mogelijkheden: 
– Snelle inworp
– Lange trap naar voren
– Pass naar verdediging

Een pass naar een verdediger is een goede keus op het moment dat je vanuit de verdediging het spel wilt maken. Het werkt vooral goed als je een aantal creatieve spelers in de achterhoede hebt staan. Dan denk ik aan een voetballende verdediger, een spelmaker voor de defensie en een regista. Dit soort type spelers zijn in staat om het spel vanuit de achterhoede te maken en in balbezit te blijven. Een snelle uitworp is een goede keus als je een counteraanval op wilt starten. De bal zal dan vaak naar een van de backs geworpen worden, die vaak de meeste vrijheid krijgen. Op het moment dat je veel fysiek sterke spelers voorin hebt staan, is een lange bal een goede optie. Doe dit vooral als je een kopsterke targetman of aanspeelpunt voorin hebt staan. Op het moment dat de tegenstander veel druk zet op je verdediging is dit een goede optie. 

Conclusie
Kies je instructies voor de keeper dus zorgvuldig. Er zijn eigenlijk twee beslissingen die je moet maken: Wel ik met of zonder meevoetballende doelman spelen (dit is afhankelijk van je verdedigende linie en de buitenspelval) en hoe met de doelman het spel voortzetten? 

Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *