Paren en combinaties: De centrale verdediging

Veel mensen struggelen met het maken van een goede tactiek. Een van de oorzaken waarom het mensen niet lukt om een goede tactiek in elkaar te zetten, is omdat ze de rollen niet goed begrijpen. Daardoor maken ze onlogische keuzes en hollen de prestaties achteruit. In deze serie willen we een aantal logische combinaties bespreken. In dit vierde deel zullen we stil staan bij de spelers centraal in de verdediging. 

De verdediging is misschien wel dat onderdeel van de tactiek waar het minste aandacht aan geschonken wordt. Bij het maken van een tactiek richt men zich vooral op veel doelpunten maken. En daardoor hangt de verdediging er nog wel eens bij. Toch is het een belangrijk onderdeel van een tactiek. In deze gids zullen we ons daarom eens richten op de centrale verdedigers. Dit zullen er meestal twee zijn, maar sommige tactieken gebruiken een trio. Beide varianten komen aan de orde in de gids.

Centraal duo
Voor een centrale verdediger heb je de keus uit de rollen centrumverdediger, voetballende verdediger en sobere verdediger. Er zit eigenlijk weinig verschil tussen deze rollen. Het grootste verschil zit hem in de verwerking van de ballen. Een sobere verdediger probeert de bal zo ver mogelijk van het doel verwijderd te krijgen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je de bal niet in de buurt van het doel kan verspillen. Nadeel is wel dat de kans groot is dat de tegenstander de bal onderschept, waardoor je onder druk blijft staan. Een sobere verdediger is een goede keus als je achterin niet de kwaliteiten hebt om de bal rond te laten gaan. Een centrumverdediger probeert de bal met een simpele pass in te leveren bij een creatievere medespeler. Op die manier blijft je team in balbezit nadat de bal onderschept is. Maar de kans bestaat dat je speler meteen onder zulke druk komt te staan, door de tegenstander, dat hij de bal verliest. De voetballende verdediger kijkt of hij het spel op een zinvolle manier voort kan zetten. Hij kijkt bijvoorbeeld of hij een counter op kan zetten. Hij mengt zich nadrukkelijk in het maken van het spel. Een voetballende verdediger moet dan ook een goede traptechniek en veel creativiteit hebben, anders bakt hij er niets van. 

De volgende duo’s zijn mogelijk:
– Centrumverdediger & centrumverdediger
– Centrumverdediger & sobere verdediger
– Sobere verdediger & sobere verdediger
– Voetballende verdediger & centrumverdediger

Je kunt met twee sobere verdedigers spelen, omdat dit de balans in je team niet verstoort, omdat ze beide de bal weg schieten. Hetzelfde geldt voor twee centrumverdedigers. Zij proberen de bal in te leveren bij creatievere spelers, die vervolgens het spel gaan maken. Twee voetballende verdedigers kan problemen opleveren. Beide centrale verdedigers willen hun creativiteit kwijt. Daardoor gaat je team te veel risico nemen. De combinatie van een voetballende verdediger en centrumverdediger werkt ook goed. De centrumverdediger passt de bal dan naar de voetballende verdediger, die het spel verder voort zet. Een sobere verdediger en een voetballende verdediger is niet echt handig, omdat de sobere verdediger graag de bal weg wil trappen. 


Twee voetballende verdedigers is niet aan te raden, omdat je verdediging dan onnodige risico’s gaat nemen.
 

Vervolgens ga je beslissen wat voor taak de verdediger krijgt. Je hebt de keuze uit verdediger, voorstopper en rugdekker. Dit bepaalt de verdedigende aanpak van een verdediger. De voorstopper heeft als doel om de tegenstander al snel aan te pakken en de bal te veroveren. Dit kan er voor zorgen dat er een gat ontstaat in je verdediging, omdat de verdediging niet meer op een lijn staat. De rugdekker is het tegenovergestelde. Hij houdt juist afstand van zijn tegenstander. Pas op het moment dat iemand voorbij de verdedigende lijn probeert te komen, wordt een speler opgepakt door de verdediger. Hierdoor heeft de tegenstander meer tijd en ruimte om een actie te maken, maar is het wel lastiger om ongezien voorbij de verdedigende lijn te komen, waardoor het aantal grote kansen verminderd. Tot slot hebben we nog de taak verdedigen. Dit zit ergens tussen rugdekking en voorstopper in en is gebaseerd op je teaminstructies. Hierbij moet je denken aan de instructies die je zelf geeft op het gebied van mandekking, druk zetten en de verdedigende lijn. Wat dat betreft is ‘verdedigen’ een balans tussen rugdekking en voorstopper. Ook in dit geval zijn er vier logische combinaties. 
– Verdedigen & verdedigen
– Rugdekker & voorstopper
– Rugdekker & verdedigen
– Verdedigen & voorstopper

In principe kun je bijna alle mogelijke combinaties spelen. De enige twee die niet kunnen, zijn twee stoppers of twee voorstoppers. Twee voorstopper geven te veel ruimte prijs achter zich, waar een tegenstander gemakkelijk in de ontstane ruimte kan duiken. Twee rugdekkers geven juist te veel ruimte prijs voor zich, waardoor de tegenstanders te veel tijd hebben om de bal te controleren. Beide opties zijn ook slecht voor de buitenspelval. Er ontstaat of te veel ruimte achter de backs, of te veel ruimte achter de centrale verdedigers. 

De optie verdedigen – verdedigen behoudt het beste de vorm van je formatie en is de beste keus als je met buitenspelval wilt spelen. Beide verdedigers blijven namelijk op een lijn staan. De combinatie voorstopper – rugdekker past mogelijk het beste bij de individuele kwaliteiten van de spelers. Een agressieve verdediger doet een verwoede poging om de bal al in een vroegtijdig stadium te onderscheppen. Hierbij laat hij ruimte achter zich voor de tegenstander. Een rugdekker met excellente positionering en snelheid is in staat om een doorgebroken speler alsnog op te vangen. De voorstopper kan veranderd worden in een verdediger, om de ruimte achter zich te verkleinen. Soms mist de verdediger ook de agressie om als voorstopper te spelen. Ook in dat geval kan hij als verdediger spelen. Ook in dit geval kan de buitenspelval problemen veroorzaken, omdat de verdedigers niet op één lijn spelen. 

Centraal trio
Als je met een centraal trio speelt, moet je op de positie van de vleugelspelers letten. Op het moment dat je met redelijk aanvallende backs speelt, moeten je centrale verdedigers ook de ruimte achter de backs dekken. Het hebben van drie centrale verdedigers kan er voor zorgen dat je ergens anders op het veld een speler weg moet halen. Daarom is het handig als je verdediging in staat is dit verlies op te vangen. Een voetballende verdediger is in staat om creativiteit toe te voegen aan het elftal en een centrumverdediger kan helpen bij het behouden van het balbezit. Dat is zeker het overwegen waard. Het echte probleem bij het instellen van een centraal trio zit hem in de taken. Eigenlijk zijn er maar drie opties:
– Verdedigen – verdedigen – verdedigen
– Voorstopper – rugdekker – voorstopper
– Rugdekker – voorstopper – rugdekker

De algemene theorie is dat je het beste of met drie verdedigers op een lijn kan spelen, zodat je met buitenspelval kunt spelen en de vorm van je formatie behouden blijft. Dit doe je door alle drie de spelers de taak verdedigen toe te wezen. Je kunt met twee voorstoppers spelen, met in het midden een rugdekker. Op het moment dat de bal op een flank is, gaat de voorstopper die aan die kant van het veld speelt, naar die flank om op die manier een voorzet te voorkomen, terwijl de andere twee centrale verdedigers in het centrum blijven hangen. Mocht de voorstopper op de flank toch zijn man kwijt raken, heb je altijd nog de rugdekker achter de hand.


Een mogelijk succesvolle manier om met een driemansverdediging te spelen.
 

Je kunt het echter ook omdraaien. Je speelt met twee rugdekkers aan de zijkant, en een voorstopper in het midden. De voorstopper dwingt de tegenstander om de bal via de flanken te spelen, maar daar staan de rugdekkers al klaar om de bal te onderscheppen. 

Conclusie
De verdedigende rollen bepalen hoe de verdedigers het spel voortzetten. De taken bepalen hun verdedigende aanpak. De taak verdedigen zorgt ervoor dat de verdedigers op een lijn blijven spelen. De rollen voorstopper en rugdekker werken samen met elkaar als een tandem, maar zijn niet geschikt om met buitenspelval te spelen. Op het moment dat je met drie centrale verdedigers speelt, moet je de vrije ruimte op de flanken niet vergeten. Ook die moet je met het centrale trio bewaken. Let bij het geven van de rollen op de kwaliteiten van de spelers, zodat ze ook aanvallend hun steentje bij kunnen dragen.

Dit artikel is met toestemming vertaald door MisterX Het origineel is afkomstig van sigames.com en geschreven door llama3. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *