Outsiders of Europe

avatar nvdwEr zal deze week weer van alles gebeurd zijn. Wellicht stonden de schandalen bij Volkswagen bij jou in het netvlies geschreven, of was het de actie van GeenStijl die jou de gehele week bezig hield. Op mijn Facebook-pagina, websites die ik bezocht, nieuwsberichten die ik voor bij zag komen was voor mij alles maar gericht op één iets. Een gebeurtenis dat al geruime tijd staat aangekondigd en deze dan daadwerkelijk verkrijgbaar was. Ik heb het natuurlijk over FIFA 16. Het is weer tijd voor controllers die door de lucht worden gesmeten, nieuwe tv’s die moeten worden aangeschaft, vriendenruzies, kulsmoesjes et cetera. Ja, ik heb veel van deze voorbeelden mogen aanhoren of meemaken. Dit alles komt voort uit slechts een simpel potje van nog geen vijftien minuten waar de emoties hoog op kunnen lopen. Kopen doe ik al niet meer, maar vrijdag mocht ik er dan nog wel even van proeven. Ik zal niet tot in de details treden, maar gelukkig denk ik dan… Gelukkig is er dan nog altijd Football Manager waar ik op terug kon vallen. Dat spelletje laat mij nooit in de steek en kan ik uren in wegdommelen als er ook maar één klein dingetje niet aan mijn tactiek werkt.

Wat heeft dit met de Novelle van de Week te maken? Eerlijk gezegd niet heel veel. Ware het niet dat Lensherr Nederlands Kampioen Football Manager 2014 was. Het domweg kiezen van een tactiek en spelen zit er dan niet in. Nee, er zal een bewust systeem moet worden gekozen, een heldere tactiek en op elkaar aansluitende spelersrollen. En dit wilde Lensherr bij FC Basel maar eens gaan bewerkstelligen. De grootste club uit Zwitserland. Lensherr hoopte met deze club Europees te gaan stunten. Al jarenlang doet Basel mee aan de Champions League en weten hier ook keer op keer enigszins te verrassen. Grote clubs die worden verslagen, knappe kwalificaties. Het begon bijna normaal te worden voor dit Basel. Lensherr wilde dit doorpakken. En wel onder de trainer Mario Cantaluppi. Een oud speler van Basel dat nog geen ervaring had. Daar was vanzelfsprekend niets van te zien!

In de competitie en de beker maakte Cantaluppi en zijn equipe gehakt van alles wat ze tegen kwamen. Met maar liefst 30 punten voorsprong op de nummer twee was het duidelijk wat betreft de voetbalmacht in Zwitserland. Europees gezien was het meteen een lastig jaar. Tegen Chelsea en AS Roma konden geen potten worden gebroken en met drie punten werd er ternauwernood de derde plaats behaald. Toen vervolgens Manchester City als tegenstander uit de koker werd gepakt, was uitschakeling bijna onvermijdelijk. Het geschiede, ware het niet dat FC Basel zeer sterk tegengas bood. Een sein voor het tweede seizoen. Met een paar gerichte inkomende en uitgaande transfers was er genoeg reden tot discussiëren in Zwitserland. In eigen land verliep alles in elk geval uiterst soepel, maar ook in de Champions League wist Cantaluppi successen te behalen. Een tweede plaats leidde tot kwalificatie dat FC Basel in de volgende ronde verbond aan Barcelona. Ook deze tegenstander bleek een paar maatjes te groot. Wellicht dat daar toch de motivatie om nog zo’n seizoen mee te maken, een deuk had opgelopen. Toen Juventus namelijk om de hoek kwam kijken was Cantaluppi (toch al een vrij Italiaanse naam) met de sneltrein richting Turijn vertrokken.

Bij Juventus wil Cantaluppi zijn successen bij Basel doorzetten aan de hand van zijn systeem. Het systeem waarvan hij overtuigd is te gaan werken. Wij weten allemaal dat het afstappen daarvan als zeer lastig kan worden ervaren. Bij Basel heeft hij echter aangetoond dat hij van tactiek kan wisselen wanneer iets hem niet zint. Hetzelfde geldt voor Lensherr zijn gekozen manier van updaten. Bij Juventus kiest hij voor een veel rustiger manier van updaten. Daarbij heeft hij een TOTO toegevoegd. Iets wat tot dusver zeker de vruchten afwerpt. Wij kunnen hier dus spreken van een bewuste en gerichte keuze van zijn tactiek. En op elkaar aansluitende spelersrollen dan? Getuige de eerste wedstrijd, waar met maar liefst 3-10 van Genoa werd gewonnen, zit dat wel goed. Wat staat er in de weg om dit Juventus weer tot Europese grootmacht te maken?

Daarvoor wil ik je graag refereren naar de pagina van Lensherr zijn novelle. Er speelt zich veel af, want ook het nationale elftal van Engeland moet nog naar successen worden geleid. Zal het Cantaluppi lukken? Lees het snel in de Novelle van de Week: ‘Outsiders of Europe’ van Lensherr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *