Mexico

 Over enkele weken begint weer de strijd om de Copa América. Dit maal vind het prestigieuze toernooi plaats in Argentinië en spelen twaalf landen om deze titel. Naast de tien landen van de CONMEBOL zijn ook Costa Rica en Mexico van de partij. Kan jij als bondscoach van Mexico voor een verrassing zorgen en de Copa uit Zuid-Amerika meenemen?

 

Sterkte van het land
Voetballen kunnen ze in Mexico wel degelijk. Hoewel de nationale competitie niet al te veel voorstelt, spelen er een hoop Mexicanen bij grote Europese clubs. Dat het land tot nu toe slechts vijf van de negentien wereldkampioenschappen miste, zegt misschien wel genoeg. Momenteel zijn de Mexicanen op de 27e plek van de wereldranglijst terug te vinden.

Historie
Op 1 januari 1923 speelde het Mexicaanse voetbalteam zijn eerste wedstrijd. In Guatemala werd er met 3-2 gewonnen. Zeven jaar later wist het land zich voor het eerst te plaatsen voor een wereldkampioenschap. In Uruguay werd Los Tricolores echter in de eerste ronde al uitgeschakeld. Op de twee edities die daarop volgden was Mexico niet aanwezig, maar van 1950 tot 1970 was het land onafgebroken van de partij. Iedere keer was het na de eerste ronde echter alweer afgelopen, met uitzondering van het WK in 1970. In eigen land behaalden de Mexicanen namelijk de beste prestatie uit de historie. Pas in de kwartfinale was Italië te sterk. Met uitzondering van 1974, 1982 en 1990 was Los Tricolores op ieder WK actief, maar iedere keer was de eerste of tweede ronde het eindstadium.

De historie van de CONCACAF Gold Cup is een stuk beter. Toen het land in 1947 voor het eerst deelnam aan dit toernooi, werd de hoofdprijs direct mee naar huis genomen. Ook twee jaar later, bij de volgende editie, was Mexico de winnaar. Hierna volgden een aantal stille jaren, maar in 1965 was het opnieuw raak. Ook in 1971 en 1977, toen het toernooi in eigen land werd gehouden, wist Mexico te winnen, en zo kwam de teller al op vijf te staan. Ook in de jaren negentig was het land erg succesvol in dit toernooi. Drie keer op rij, in 1993, 1996 en 1998, wisten de Mexicanen namelijk beslag op de prijs te leggen. Tevens werd in 1999 nog eens de Confederations Cup gewonnen. In 2003 en 2009 deden ze dit opnieuw, en hierdoor kwam de teller op elf gewonnen toernooien te staan.

Stadion
Het nationale team werkt zijn thuiswedstrijden af in het Aztekenstadion. Dit stadion werd in 1966 gebouwd voor de Olympische Spelen die twee jaar later in Mexico plaatsvonden. Tevens werd het twee jaar later voor de WK-finale gebruikt, en was het in 1986 opnieuw decor van de finale van het wereldkampioenschap. In het enorme stadion passen maar liefst 115.000 toeschouwers. Hiermee is het een van de grootste stadions ter wereld.

 


Made by Martinkynde

Verwachtingen van de bond
De bond verwacht dat je je weet te plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië, maar eerst moet er gepresteerd worden in Zuid-Amerika. Tevens willen ze goed voetbal, want de hoop van het trotse voetballand ligt op jouw schouders.

Selectieanalyse
Qua doelmannen zit je bij Mexico goed, de selectie bevat drie doelmannen die zo eerste keeper kunnen worden. Twee doelmannen maken eigenlijk meer kans en zij vechten dan ook al een tijdje om een basisplaats. De eerste is Oswaldo Sánchez, ondanks zijn 36-jarige leeftijd houdt hij nog altijd vaak zijn doel schoon en is hij gewoon nog een topkeeper. Minpunt is dat hij in de tweede Mexicaanse divisie bij Santos Laguna speelt en zo niet echt het benodigde internationale spelritme op kan doen. De tweede keeper is een keeper waar Mexico nog veel plezier van zal beleven. Dan heb ik het over de 25-jarige doelman Fransisco Guillermo Ochoa. Deze jonge doelman staat onder contract bij Club América. In Football Manager is hij voor de Europese middenmoot een geweldige keeper. Hij is nog jong en zal alleen maar beter worden. De derde keeper speelt bijna elk duel voor Atlante, en in al die jaren speelde hij acht interlands. Ik heb het hier over Moises Munoz. Hij is echter al 31 jaar oud en dus moet je wel je ogen open houden voor nieuw keeperstalent.

In de verdediging heb je ook genoeg kwaliteit rondlopen. Maza Rodriguez is één van de vele sterke centrale verdedigers van Mexico. De 28-jarige verdediger van PSV kan ook rechts spelen, maar krijgt met een aanvallende tactiek toch meestal de voorkeur voor de centrale positie. Hij is met zijn 191cm erg lang en kan ook heel goed koppen. In tegenstelling tot Maza is de andere centrale verdediger onomstreden, zijn naam is Rafael Marquez. De toch al 31-jarige verdediger is zowel bij Mexico als dat hij was bij Barcelona één van de beste spelers achterin. Een sterke back-up voor deze positie is AZ-verdediger Héctor Moreno. Deze 23-jarige verdediger speelde nog niet veel interlands, maar dat zal wel komen. Met Pineda en Galindo heb je ook zeker geen slechte back-ups in je selectie. Op de rechterkant heb je met Osorio een speler die eigenlijk een ‘net niet’ voetballer is. Doordat er weinig spelers zijn die op rechts goed uit de voeten kunnen is hij een basisspeler. Ook Efrain Juárez en Israel Castro zouden hier kunnen spelen, maar centraal op het middenveld komen hun kwaliteiten het beste naar voren. Osorio, een 20-jarige speler van Monterrey, is bij zijn club om diezelfde reden ook vaak basisspeler. Op links geen verrassing, namelijk Carlos Salcido. Deze 30-jarige Fulham-speler is in aanvallend opzicht bij Mexico erg opvallend tussen jonge talenten als Dos Santos en Vela. Hij omspeelt zijn tegenstanders en geeft keurige voorzetten af. Samen met Fausto Pinto van Cruz Azul is hij de enige linksachter in de ploeg. Pinto is 25 jaar en speelde tot nu toe 12 interlands voor Mexico. Hij kan ook als verdedigende middenvelder uit de voeten.


Made by Celso Flores

Op het centrale middenveld heb je een paar spelers die zeer goed zijn voor Mexico. Eén van hen is Pavel Pardo, deze 34-jarige middenvelder van Club América mocht in 2007 de kampioenstitel van Stuttgart omhoog tillen. Hij is niet de jongste meer, maar is nog altijd één van de sterspelers van Mexico. Vanaf 1996 speelde hij maar liefst 148 interlands, nog altijd 30 minder dan Claudio Suárez. Hij is achter Rafael Márquez de tweede aanvoerder. Een andere speler centraal op het middenveld is Gerardo Torrado. De 31-jarige speler van Cruz Azul is ook een speler die geen topper is. Toch is hij voor Mexico een belangrijke schakel tussen de verdediging en het middenveld. Hij speelde 101 interlands voor het nationale team en scoorde tijdens zijn 100ste interland een doelpunt tegen Guadeloupe bij de CONCACAF Gold Cup. Verder beschik je over Luis Ernesto Pérez, een back-up voor de positie als controlerende middenvelder.

De meeste kwaliteit is te vinden op de vleugels met diverse jonge talenten. Eén van hun is Giovani Dos Santos. De 21-jarige vleugelspeler lijkt maar niet te kunnen slagen in Europa. Hij werd door FC Barcelona verkocht aan Tottenham Hotspur en werd dit seizoen verhuurd aan Racing Santander. Zijn status in het Mexicaanse team leidt er niet onder, want hij speelde in twee jaar tijd al 22 interlands. Mexico kent ook nog een ander toptalent dat in Engeland speelt: Carlos Vela. Deze speler speelt sinds 2005 bij Arsenal en werd drie keer verhuurd naar een Spaanse club omdat een werkvergunning ontbrak. Op links heb je ook nog een ander toptalent, namelijk Andres Guardado. Deze 24-jarige linkspoot kan op de volledige linkerflank neergezet worden. Hij speelt nog bij Deportivo La Coruña, maar het lijkt niet lang meer te duren voordat Guardado verkast naar de Europese top. Hij speelde sinds 2005 al 45 interlands voor het nationale team. Naast deze drie vleugelspelers heb je ook de wat meer ervaren Alberto Medina, Nery Castillo en Fernando Morales. Allen nog steeds van toegevoegde waarde voor de ploeg.

In de punt van de spits heb je naast Vela en Dos Santos ook Guillermo Franco. Deze 33-jarige spits speelt voor West Ham United. Naast Franco is er ook nog Kikin Fonseca. Hij speelt sinds dit seizoen voor Atlante en speelde sinds 2004 43 interlands voor Mexico, waar hij één op twee loopt met 21 doelpunten. Omar Bravo is ook nog een levende legende bij Mexico. Hij speeldetussen 2001 en 2008 258 duels namens Chivas. Maarliefst 101 keer trof hij daar doel. Ten slotte beschik je ook nog over twee oudjes in de spits. Ook kan je nog beschikken over de talentvolle Hernandez, die dit jaar zijn echte doorbraak beleefde bij Manchester United.


Made by americanistadechiapas

Beste opstelling
DM: Guillermo Ochoa
VR: Ricardo Osario
VL: Carlos Salcido
VC: Rafael Márquez
VC: Maza Rodriguez
MR: Giovani Dos Santos
ML: Andrés Guardado
MC: Pavél Pavon
MC: Gerado Torrado
AC: Carlos Vela
AC: Javier Hérnandez

Spelplezier
Mexico is een fantastisch land om onder je hoede te hebben. Met toptalenten als Vela, Hérnandez en Dos Santos en oude rotten als Blanco en Pérez heb je een geweldig team. Deze mix van jong en oud werkt uitstekend. Mexico zit dan ook op dit moment in de beste periode van haar geschiedenis. Aan jou de taak om dit volledig te maken door de Copa te winnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *