Kroatie

 Het is nu ruim elf jaar geleden dat de 'Vatreni' onder leiding van Miroslav 'Ciro' Blazevic een fenomenale prestatie leverden op het wereldkampioenschap in Frankrijk. 1998 zou hét jaar worden van Kroatië. De generatie jeugdspelers die in 1987 in Chili wereldkampioen werd, was nu volwassen. Zvonimir Boban, Davor Suker, Robert Prosinecki en Slaven Bilic. Het zijn nu slechts namen op je scherm, maar in Kroatië verdient ieder van deze mannen een standbeeld. In Kroatië krijgt iedere willekeurige voetballiefhebber de rillingen over zijn lijf wanneer je vraagt of ze zich nog herinneren wat er gebeurde op 08 juli 1998 in Saint-Denis. Het antwoord zal niet: 'Thuram schoot ons eruit! 'zijn, het zal iets onbeleefder zijn. Maar in nette bewoordingen komt het hier op neer. Juist, Lilian Thuram, een Franse verdediger die tot dan toe nog nooit had gescoord voor Frankrijk. Maar op die avond scoorde Lilian Thuram zijn twee enigste doelpunten ooit namens Les Bleus, dit ten koste van Kroatië. Het wordt tijd dat de nieuwe generatie Kroatische voetballers op staat. Het huidige elftal wordt regelmatig vergeleken met de 'Vatreni' van 1998, maar deze ploeg heeft iets speciaals. Deze generatie heeft het in zich om de vorige generatie te overtreffen. Aan jou de taak om eruit te halen wat er in zit!

Parel van de Middellandse Zee
Het land Kroatië is pas onafhankelijk sinds 1991. Het is dan ook niet zo gek dat er op sportief gebied nog niet zoveel grote successen zijn behaald in vergelijking met andere landen. Maar de grootste overwinning van Kroatië is niet te beschrijven, geen enkel sportief succes zal ook maar in de buurt kunnen komen van de de onafhankelijkheid. Toch heeft Kroatië sinds de onafhankelijkheid al het één en ander aan sportief succes gehad. Populaire sporten in Kroatië zijn onder andere handbal, basketbal, waterpolo en natuurlijk voetbal. In waterpolo was Kroatië wereldkampioen en ook bij handbal zijn er de nodige prijzen gewonnen. Zo werd Kroatië in 2004 in Athene Olympisch Kampioen en in 2003 in Portugal wereldkampioen. De grootste prestatie op voetbal gebied blijft nog altijd de derde plaats op het WK 1998 in Frankrijk. Toch is de populariteit van voetbal immens in Kroatië en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het feit dat de hedendaagse voetballers over betere faciliteiten beschikken dan tien jaar geleden, geeft de Kroaat weer hoop. Kroatië was een grote outsider voor het EK van afgelopen jaar, maar in de kwartfinale vond het al haar Waterloo tegen de Turken. Wederom een onfortuinlijke nederlaag, want ook tegen Frankrijk in 1998 was Kroatië sterker. Helaas spelen de meeste selectiespelers in buitenlandse competities. Voor de selectie op dit moment is dit helemaal geweldig, maar in eigen land stelt de competitie niet veel voor. Dit jaar is enkel Dinamo Zagreb nog in de race om de poulefase van de Europa League te halen. Hajduk Split, Slaven Belupo en Rijeka zijn allen helaas al uitgeschakeld. De beste spelers vertrekken snel uit Kroatië. Nikola Kalinic is net vertrokken naar Blackburn en een vertrek van Mario Mandzukic zit er deze zomer ook nog aan te komen. De beste spelers in de 1.Hrvatska Nogometna Liga zijn dan niet eens meer Kroaten. Etto van Dinamo Zagreb is een Braziliaan, even als Sammir en Carlos Santos. Anas Sharbini, misschien wel het grootste talent van Kroatië, is de zoon van een Syrische vader en een Kroatische moeder. Nu de faciliteiten echter beter worden en de populariteit van het spelletje stijgt, groeit de hoop ook dat er in de toekomst een echt elftal zal staan met elf spelers die stuk voor stuk de wereld aankunnen. Wellicht bezorgen zij het nationale elftal van Kroatië dan eindelijk die eerste prijs!

 

 

Sterkte van het land
Kroatië is sterk. Iedere linie heeft stuk voor stuk uitstekende spelers die meekunnen in de top van Europa. Waarom is het als elftal dan nog niet gelukt om een prijs te pakken? Kroatië is steeds nét niet goed genoeg, of het zit gewoon tegen. Als het tegen zit kun je er niet veel aan doen, maar als je nét dat beetje mist om wel die prijs te pakken, dan moet je zorgen dat je beter wordt. De beste spelers van Kroatië zijn nog lang geen 30 jaar oud. Vedran Corluka, Luka Modric, Niko Kranjcar, Ivan Rakitic, Eduardo da Silva: het zijn stuk voor stuk topspelers, maar ze kunnen nog beter worden. Er zit heel veel potentie in de jeugdige spelers van Kroatië, maar het probleem is dat niet alles eruit wordt gehaald wat erin zit. Binnen Europa kan Kroatië nu al wel hoge ogen gooien met deze ploeg, als het tenminste een keer niet tegen zit. Op mondiaal niveau is het een ander verhaal. Op het moment dat de eigen nationale competitie van hoger niveau zou zijn, dan zou de nationale ploeg ook beter zijn. Maar hoe krijg je de competitie naar een hoger niveau? Moet er een rijke zakenman allemaal jonge Brazilianen naar zijn club halen of moeten de oud-internationals terugkeren naar hun land wanneer ze 36 zijn? Het is moeilijk om het niveau te verbeteren als alles alleen maar slechter wordt. De enige oplossing lijkt een competitie te vormen met de sterkste teams van het voormalige Joegoslavië, maar of dat er daadwerkelijk in zit, is ook maar de vraag. Met deze ploeg moet je ver kunnen komen op een EK, dan denk ik aan minimaal de halve finale. Op mondiaal niveau lijkt de kwartfinale haalbaar, al moet je soms blij zijn als je de poulefase doorkomt.

 

 

Historie
Kroatië heeft natuurlijk geen rijke voetbalgeschiedenis. Dat is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat het land nog geen twintig jaar bestaat. De tijd ervoor, als Joegoslavië zijnde, behoort natuurlijk ook tot de Kroatische geschiedenis. Joegoslavië speelde sinds 1920 officieel interlands. Het elftal was een mix van de beste spelers van het huidige Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië. Een land van een dergelijke grote zou toch een ijzersterk elftal moeten hebben, maar de grootste Joegoslavische prestatie op voetbalgebied is het winnen van de Olympische Spelen in 1960. Daarna werd er in 1978 nog een feestje gevierd. Het onder-21 team wist de Europese titel te bemachtigen. Een gouden generatie leek echter pas op komst in 1987 in Chili. Een elftal met de al eerder genoemde Suker, Boban en Prosinecki, maar ook met Predrag Mijatovic, Dejan Savicevic en Sinisa Mihajlovic die later furore maakten bij respectievelijk Real Madrid, AC Milan en Lazio Roma. Stel je voor dat dit elftal bij elkaar was gebleven. Ze waren al in Zweden voor het EK 1992, maar door de oorlog in eigen land werd Joegoslavië uitgesloten van deelname. Denemarken, dat als tweede was geëindigd in de kwalificatiepoule, mocht nu meedoen. Denemarken won het toernooi en Joegoslavië bestond niet meer. Kroatië ging als eigen land verder en sloot zich aan bij de FIFA en de UEFA. Sinds de onafhankelijkheid is de derde plaats op het WK 1998 dus de grootste prestatie. In de kleine finale werd Nederland met 2-1 verslagen.

Verwachtingen van de bond
Na een teleurstellend EK in Oostenrijk en Zwitserland verwacht de bond revanche. Het doel is in eerste instantie om je te kwalificeren voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Hetzij door als eerste te eindigen, hetzij door middel van play-offs. Als je het WK niet weet te halen, dan heb je gefaald. Eenmaal op het WK wordt van je verwacht dat je minimaal de kwartfinale weet te halen. Het is natuurlijk afhankelijk van de loting hoe ver je kan komen, maar de kwartfinale in de meeste gevallen zeker haalbaar. Na het WK wordt vanzelfsprekend van je verwacht dat je ook de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap succesvol doorkomt, maar dat is voor latere zorg.

Stadion
De nationale ploeg van Kroatië werkt het merendeel van haar thuiswedstrijden af in het Maksimir Stadion in Zagreb. De thuishaven van Dinamo Zagreb biedt plek aan ongeveer 39.000 toeschouwers. Het stadion is gebouwd in 1912, maar heeft al enkele grondige renovaties ondergaan. Het Maksimir Stadion beschikt niet over veldverwarming en het heeft ook geen dak, maar dat maakt de sfeer er niet minder om. Het tweede stadion van Kroatië is Poljud in Split. Deze thuishaven van Hajduk Split is een stuk nieuwer dan Maksimir. Poljud is gebouwd in 1979 en biedt plaats aan ongeveer 35.000 toeschouwers. Voor Poljud is een uitbreiding gepland; het stadion zal dan 44.000 toeschouwers kunnen ontvangen.

 

 

Elftal/Selectie-analyse
Je kunt natuurlijk zelf beslissen wie je opneemt in je selectie, maar over het algemeen zal er niet veel veranderen. Op doel heb je de beschikking over Stipe Pletikosa, Mario Galinovic en Vedran Runje. Deze drie doelmannen zijn de beste drie van het land, echter zijn ze wel allemaal rond de 30 jaar oud. Stipe Pletikosa is de onbetwiste nummer één. Hij komt uit voor Spartak Moskou en is ook daar de eerste doelman. Mario Galinovic (Panathinaikos) en Vedran Runje (RC Lens) moeten uitmaken wie de tweede en derde doelman wordt. Ze zijn gelijkwaardig aan elkaar, dus afhankelijk van blessures of speeltijd zal de keuze vast niet moeilijk zijn.

Achterin heb je enkele zeer goede spelers staan. Aanvoerder Darijo Srna speelt als rechtsback, maar hij zou ook eventueel op rechtshalf kunnen spelen. Ook Vedran Corluka kan op rechts spelen, maar zijn favoriete positie is toch centraal achterin. Corluka is zonder twijfel je beste centrumverdediger, maar hij kan het niet alleen. Naast Corluka speelt over het algemeen Josip Simunic. Simunic is een geroutineerde verdediger die in Duitsland voetbalt. Reserves centraal achterin zijn onder andere Ivica Krizanac en Goran Sablic. Aan de linkerkant speelt Mato Neretljak. Dit is de enige speler die niet in een Europese competitie speelt; Neretljak komt in Zuid-Korea uit voor Suwon. Een echte reserve voor de linksback positie heb je niet, enkel jeugdspelers misschien. Marko Babic zou eventueel op deze positie kunnen spelen, maar zijn verdedigende kwaliteiten zijn niet om over naar huis te schrijven.

Op het middenveld heb je veel verschillende spelers. In je selectie heb je echte controlerende middenvelders, maar ook creatieve aanvallende middenvelders. De beste controlerende spelers zijn Ognjen Vukojevic en Nikola Safaric. Naast deze twee spelers kan Niko Kranjcar ook erg goed uit te voeten op deze positie, maar de middenvelder van Portsmouth kan ook als aanvallende middenvelder spelen. Voor die positie heb je meer dan genoeg spelers tot je beschikking. Luka Modric, de blikvanger van het elftal, is misschien wel je beste speler. Hij kan op alle posities op het middenveld spelen, evenals jongeling Ivan Rakitic. Speciaal voor op links en achter de spitsen heb je nog Danijel Pranjic van Bayern München tot je beschikking en als echte rechtsbuiten heb je Ivan Bosnjak in je selectie. Daarnaast loopt je jeugdploeg over van het talent, zo tonen onder andere Anas Sharbini, Ante Budimir en Mario Ticinovic erg veel potentie.

In de aanval is Eduardo da Silva je beste speler, echter zal hij eerst nog enige tijd van de kant moeten toekijken. Tot die tijd heb je zal vervangers. Ivica Olic, Mladen Petric en Mario Mandzukic zijn stuk voor stuk goede spitsen. Nikola Kalinic is je grootste aanvallende talent; hij zal in de toekomst zeker hoge ogen gooien. De grote onbekende voor velen, Igor Budan, is niets minder dan de eerder genoemde aanvallers. Budan is meer een goalgetter, waar de andere spitsen technisch beter zijn. Eventueel kun je ook Ivan Klasnic of Bosko Balaban oproepen in geval van blessures.

Beste Opstelling
DM: Stipe Pletikosa
VR: Darijo Srna
VL: Mato Neretljak
VC: Josip Simunic
VC: Vedran Corluka
MC: Ognjen Vukojevic
MC: Niko Kranjcar
AMR: Ivan Rakitic
AML: Ivica Olic
AMC: Luka Modric
S: Eduardo da Silva
 

 

Spelplezier
Het spelplezier met Kroatië is lastig te beschrijven. Je moet je een beetje inleven in de cultuur, je moet hetzelfde karakter tonen. Je hebt zo een ontzettend getalenteerde selectie tot je beschikking dat het bijna onmogelijk is om niet goed te presteren. Een hele natie heeft het vertrouwen in jou en het is aan jou de taak om hen niet teleur te stellen. Mensen die niets met voetbal te maken hebben, zitten achter de buis gekluisterd wanneer hun ploeg op een groot toernooi uitkomt. Dat is het mooie van interlandvoetbal. Met Kroatië zul je het volk niet gaan teleurstellen.

Officiële website
http://www.hns-cff.hr/

Deze landengids is geschreven met versie 9.0.1 en de Managers United Data Update V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *