Kameroen

 Weinigen zullen zich het jaar 1990 herinneren, maar velen zullen zich wel memoreren dat Kameroen zich kwalificeerde voor het WK. Uiteindelijk strandde Kameroen in de kwartfinale tegen Engeland, die de latere nummer vier zou worden van dat WK. Op dit WK bleek één speler zeer, maar dan ook zéér waardevol te zijn. Roger Milla werd met 4 goals één van de best scorende Afrikaanse spelers op een eindtoernooi. De droom van veel voetbalfans in Kameroen spatte uiteen toen in 2006 Pierre Womé een penalty niet wist te benutten waardoor Ivoorkust naar het WK ging, in plaats van Kameroen. Pierre Womé werd dankzij dit incident meerdere malen bedreigt door woedende voetbalfans. Na deze kwalificatie zagen de fans het somber in, maar lukt het jou wel Kameroen naar het WK te leiden?

 

Geschiedenis van Kameroen
Kameroen werd ontdekt in de vijftiende eeuw, toen de Portugezen een tussenstop maakten aan de kust van Kameroen. Cameroes, wat het Portugese woord, is voor garnalen waren veel te vinden in de buurt van kust van Kameroen. Uiteindelijk werd de kolonie van Duitsland, vanaf 1901 werd Cameroes Kamerun genoemd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog veroverden Groot-Brittannië en Frankrijk Kamerun, na deze oorlog werd Kamerun verdeeld in een Engels deel en een Frans deel. Het Franse deel heette Cameroun, Groot-Brittannië noemde haar deel Cameroons. In 1922 kreeg Kameroen een beperkt zelfbestuur, ruim 30 jaar later werd Kameroen een deel van Nigeria. In 1960 werd Kameroen eindelijk onafhankelijk, dankzij nationalist Ahmadou Babatoura Ahidjo die streed voor vrijheid. Op 1 januari, wat Onafhankelijkheidsdag is voor Kameroen, waren er direct rellen bij de eerste viering. Veel jongeren werden opgepakt, voor communistische uitspraken tegen het achtergebleven Franse leger. In 1961 krijgt het land haar recente naam, nadat er een referendum was gehouden onder het hele volk. De oude namen, Cameroun en Cameroons werden samengevoegd tot Kameroen. Officieel is het nu Republiek Kameroen, of in het Frans: République du Cameroun.
Qua bestuur heeft Kameroen niet bepaald veel van Portugal, Frankrijk of Groot-Brittannië geleerd, Kameroen staat berucht om de corruptie in haar overheid. Samen met landen als Georgië en buurland Nigeria behoort Kameroen tot één van de corruptste landen van heel de wereld. Dat blijkt uit cijfers van Transparency International, die jaarlijks een corruptie-index maken.

Sterkte van het land
Vroeger, in de jaren '90, was Kameroen één van de sterkste landen van Afrika, qua voetbal. In 2009 is Kameroen een degelijk voetbalelftal, wat te vergelijken is met Turkije qua positie in het voetbal. Op de FIFA-ranglijst staat Kameroen 29e, wat voor een Afrikaans land erg hoog is. In de kwalificatie is Kameroen zeer kansrijk voor een plaats in de eindronde van het WK, en met name door het niet kwalificeren voor het WK van 2006 eist men kwalificatie voor het WK.
Dit jaar zal je ook deelnemen aan de Olympische Spelen. Als Kameroen beschik je over meerdere talenten, die allemaal kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Dit is tevens ook je eerste kans om je als Afrikaans land op de kaart te zetten als eventuele kandidaat voor het WK van 2010. Het jeugdteam van Kameroen was eenmaal succesvol, in 1995. In dat jaar won het de Afrika Cup -21 door een overtuigende 4-0 op Burundi. De meeste recente prijs van een Kameroens jeugdelftal is de Afrika Cup onder de zeventien die in 2003 werd gewonnen. Dat team bevatte onder andere Eyong Enoh en Alexandre Song.

Historie
Qua voetbal kent Kameroen een korte historie, sinds 1960 speelt Kameroen pas officieel internationaal voetbal. In 1960 speelde Kameroen haar eerste wedstrijd tegen Somalië, deze wedstrijd werd gewonnen met 9-2, wat nog steeds de grootste uitslag van Kameroen is. Kameroen zou al op het WK van 1966 staan, maar trok zich terug om het aan bepaalde eisen van de FIFA niet kon voldoen. In 1982 kwalificeerde Kameroen zich voor de tweede keer voor het WK, en voldeed het deze keer wel aan de eisen van de FIFA. Het speelde in de poule driemaal gelijk, aan het einde van de laatste speeldag van de poulefase bleken debutant Kameroen en latere kampioen Italië gelijk te staan met punten. Zelfs het doelsaldo was gelijk, maar Italië ging door op basis van het aantal gescoorde doelpunten.
In 1990 kwalificeerde Kameroen zich weer voor het WK, dit zou het beste WK worden voor een Afrikaanse ploeg, tot in 2002 Senegal dat verbeterde. Kameroen behaalde de kwartfinale, dankzij de fantastische prestatie van Roger Milla. Het eerste wonder vond plaats in Giuseppe Meazza, toen Kameroen met 1-0 won van het grote Argentinië. Argentinië beschikte zelfs over Maradonna, maar wist Kameroen niet te verslaan. ook Roemenië en de Sovjet-Unie wisten de Afrikaanse smaakmakers niet de verslaan, en Kameroen werd poulewinnaar. In de achtste-finale won het met 2-1 van Columbia, dit kwam door twee goals van de grootste smaakmaker, Roger Milla. Uiteindelijk werd Kameroen in de kwartfinale uitgeschakeld door Engeland. De goal van Gary Lineker in de extra tijd maakte een einde aan de droom van de ontembare leeuwen. Helaas wist Kameroen later nooit meer verder te komen dan de pouleronde. In 1994, 1998 en 2002 kwalificeerde Kameroen zich nog voor een eindronde, maar boekte maar eenmaal winst. Dit duel, tegen Saudi Arabië, werd beslist door een goal van Eto'o.

Verwachtingen van de bond
Behalve het WK, waar je druk mee bezig bent om je te kwalificeren, moet je je ook nog kwalificeren voor de Afrika Cup. Gelukkig hoef je je daar niet zoveel zorgen over te maken, want de kwalificatie van zowel de Afrika Cup als het WK gebeurt door één kwalificatiereeks. Aangezien jij in pot A zit, ontloop je alle potentiële rivalen die jou erg tegen kunnen zitten. Je krijgt tegenstanders die je makkelijk moet kunnen inmaken met de selectie die je hebt gekregen. Na deze poule, krijg je nog een poule met de nummers één en twee van alle vorige poules. Nu kun je wel je rivalen tegen komen, die je mogelijk kunnen uitschakelen. Als je je selectie goed op orde hebt, kun je je kwalificeren voor zowel het WK als de Afrika Cup.
Het WK lijkt niet belangrijk voor de bond, ze hebben geen bepaalde eisen gesteld aan je prestaties op het WK. Ze willen wel graag dat je de eer hoog houd, dus probeer gewoon zo goed mogelijk te spelen als je het WK haalt. Ze eisen niks van je, alleen ze willen wel dat je het publiek kan vermaken met leuk voetbal. Hoe verder, hoe beter luid het motto van de bond. Bij de Afrika Cup moet je wel strijden voor je plaats. Ze eisen dat je minstens de kwartfinale behaalt, en het liefst zelfs nog de halve finale. Ook heb je dit jaar in het begin de Olympische spelen, men wil graag dat je goed presteert.

Het stadion
Het Kameroense elftal vestigt zich altijd in het Ahmadou Ahidjo Stadium, ook wel Stade Omnisport genoemd. Het stadion is vernoemd naar de eerste president in het huidige Kameroen, aangezien Ahmadou Ahidjo voor sommige mensen een omstreden persoon is heeft men Stade Omnisport als tweede naam gekozen voor het stadion. Het stadion werd gebouwd in 1972, het idee was dat er 38.720 stoeltjes zouden komen, deze kwamen er ook allemaal. Het werd gebouwd als stadion voor Canon Yaoundé, die onder andere Marc-Vivien Foë en Emmanuel Kunde als spelers had. Het stadion is in degelijke staat, toch kan de grasmat wel vervangen worden. Maar dit is aan Canon Yaoundé om dit te bepalen. Het stadion heeft geen dak, en er mist ook nog veldverwarming. Een erg modern stadion is het dus niet.

Elftal/Selectie-analyse
Het Afrikaanse voetbal is in opmars, toch is Kameroen al redelijk ontwikkeld voor een Afrikaans land. Qua de keepers kun je nog één of twee talenten erbij krijgen, voordat je naar het WK gaat. In het begin heb je enkel Kameni die het niveau echt aan kan. Kameni is ook op Europees niveau een goede keeper, en zeker voor in de Afrikaanse kwalificatie is Kameni uiterst geschikt. Je hebt als tweede keeper Souleymanou Hamidou, de Kameroenese keeper met Turkse roots is geschikt als speler voor wedstrijden tegen kleinere landen. Hamidou is al aardig op leeftijd, daarom is het tijd voor een nieuwe tweede keeper. Eén van de meest geschikte kandidaten is Joslain Mayebi. Mayebi is nog niet bekend bij het grote publiek en ook niet bij de Kameroenezen aangezien hij nog geen interland heeft gespeeld. Toch is Mayebi een kandidaat om in de toekomst Kameni te vervangen. Dan heb je ook nog Douglas, Douglas is een echte noodoplossing als Mayebi niet in je spel zit. Douglas speelt in Brazilië, en is daar niet de slechtste keeper die daar rond loopt. Als het echt nodig is, selecteer je Douglas.

Ook in de achterste linie heb je niks te klagen, tot je Europese teams tegen komt. Je hebt twee grote beloftes, Alexandre Song en André Bikey. André Bikey is een van de betere verdedigers van Burnley, en kan ook goed uit de voeten bij de wat grotere clubs. Bikey is niet alleen een goede verdediger, want hij kan behoorlijke afstandsschoten lossen. Behalve dit, staat hij ook bekend om zijn doorzettingsvermogen en kopkracht. André is met zijn 1.87 cm een perfecte kandidaat voor de luchtmacht. Het andere talent in de verdediging is Alexandre Song, één van de Afrikaanse talenten die Arsenal heeft afgeleverd. Song is al redelijk ontwikkeld voor iemand van zijn leeftijd, hij laat dit ook zien op het veld. De kopsterke centrale verdediger heeft behalve kopkwaliteiten ook nog veel lef waardoor Song eerder een duel in zal gaan zonder na te denken. Aangezien hij een redelijk precieze tackle heeft, zal dit weinig problemen opleveren. Dan komen we bij de opvallendste speler van de hele selectie, Rigobert Song. Behalve dat hij de oom is van Alexandre Song, is hij ook een van de oudste spelers die je selectie kent. Met ruim vijftien jaar ervaring is Song de meest geschikte kandidaat om naast Alexandre plaats te nemen. Song is een invloedrijke speler, die erg goed is de tackle. Rigobert is redelijk in de lucht, en heeft een goede concentratie. Over een paar jaar gaat hij met pensioen, je hebt al een vervanger in je team zitten. Eric Matoukou is de ideale vervanger voor Rigobert. Matoukou speelt bij RC Genk, en blinkt daar behoorlijk uit op het veld. Eric is sterk in de lucht en weet zijn mannetje aardig goed te dekken. Behalve dit, zet de gedreven Kameroenees zich altijd voor honderd procent in. Hij is de perfecte vervanger voor Song! De linkerverdediger is een knelpunt, er is weinig echte kwaliteit en weinig dat echt kan verdedigen. Assou-Ekotto is de beste optie om de rol op zich te nemen, ondanks dat hij in vergelijking met de kwalitatief hoge verdediging redelijk slecht lijkt. Assou-Ekotto is uitermate geschikt als libero, die alle hoeken van het veld afzwerft.

Dankzij de uitgebreide keuze tussen de verdedigende middenvelders, heb ik gekozen voor een ruit op het middenveld. Op de positie van verdedigende middenvelder staat Jean II Makoun. De middenvelder van Olympique Lyon is de meest geschikte kandidaat dankzij zijn talent voor het correct onderuit schoffelen van tegenstanders. Als hij dan de bal heeft afgepakt van de tegenstander, kan hij ook strakke passes geven op teamgenoten. Behalve dat is hij zeer gedreven, en weet waar hij moet staan om zijn teamgenoten aan te spelen. Jean is ook onvermoeibaar, hij kan zeker een hele wedstrijd rondrennen. Als rechtermiddenvelder hebben wij gekozen voor Geremi. De rechtspoot van Newcastle United is erg bewegelijk, hij glipt zo langs tegenstanders. Tevens is Geremi sterk, hij wint veel duels in de lucht ondanks zijn gebrek aan lengte. Aan de linkerkant staat Komé. De 28-jarige middenvelder staat bekend om zijn kracht en sprong, ondanks dat hij nauwelijks 1.70 cm is kan hij beter koppen dat de meesten. Komé is niet bepaald iemand die opgeeft, hij zet zich dan ook voor honderd procent in. Last but not least op het middenveld is Achille Emana. Emana speelt bij Betis en staat in Spanje bekend om zijn techniek en kracht. Hij kan ook een behoorlijk schot lossen, vooral van afstand is Emana erg sterk. Tevens is Emana erg goed in het overeind blijven, dus je zult hem niet zo snel zonder reden op de grond zien liggen door een tackle.

De aanvallers zijn erg simpel te kiezen, Eto'o en Epalle zijn het beste spitsenduo. Eto'o speelt sinds dit seizoen voor Internazionale, voor zijn ontwikkeling in het nationale elftal is het verstandig om hem zoveel mogelijk te laten lopen. Eto'o is dan ook een echte ster met de bal, en weet het doel ook makkelijk te vinden als hij eenmaal in het penaltiesgebied is. Eto'o kan ook goed zijn plaats vinden zonder de bal, ook weet hij de spelers te motiveren om niet op te geven. Dankzij zijn doorzettingsvermogen zal hij zelf die motivatie niet nodig zijn, Eto'o is totaal geen opgever. De andere spits is Joël Epalle, wie een echte dribbelaar is. De aanvaller van het Duitse VFL Bochum kan behalve dribbelen ook goed passen, dus het teamwork zit wel snor. Alsnog is er één groot nadeel aan Epalle, zijn spel wordt steeds minder in de loop van de wedstrijd. Aangezien de concentratie van de rechtsbenige speler niet goed is, zal hij behalve snel afgeleid ook nog in de slotfase van wedstrijden verpauperen. Een plan B is Joseph-Desiré Job, enkel is het nog twijfelachtig of Job in je spel zit of niet. Job speelt namelijk in het Midden-Oosten. In het geval dat Job in je spel zit heb je behalve een goede wissel voor Epalle ook een goede spits, die op elk moment inzetbaar is.

De beste opstelling
DM: Carlos Kameni
VR: André Bikey
VC: Alexandre Song
VC: Rigobert Song
VL: Benoît Assou-Ekotto
VM: Jean II Makoun
MR: Geremi
ML: Komé
AMC: Achille Emana
S: Samuel Eto'o
S: Joël Epalle/Joseph-Desiré Job

Spelplezier
Kameroen haalde in 2006 de WK niet, het is natuurlijk een geweldige drijfveer om dit jaar wel het WK te halen. Dit is haalbaar voor de gemiddelde FM'er. Als je het WK haalt, dan wil men ook direct een resultaat als in 1990. In dat jaar behaalde Kameroen als eerste Afrikaans land de kwart finale van een WK eindronde. Dit is natuurlijk een geweldige uitdaging, aangezien Afrikaanse landen als mindere wordt gezien is het jouw kans om het tegendeel te bewijzen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *