Italie

 Bij Italië denken we al gauw aan de Italiaanse keuken, kleine, temperamentvolle pizzabakkers en omaatjes die de hele dag in de pan lopen te roeren. Maar dat Italië ook over een ijzersterk voetbalelftal beschikt, hebben de Italianen laten zien op het WK van 2006 in Duitsland. La Squadra Azzurra was dat toernooi onoverwinnelijk en won de finale dan ook verdiend van Frankrijk. Echter liep het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland uit op een deceptie. De gedoodverfde winnaar van dat toernooi kwakkelde al in de groepsfase. Desondanks haalde de ploeg de kwartfinales, waarin het Spanje ontmoette. De ploeg die later dat toernooi gekroond zou worden tot Europees Kampioen verloste het zielloze Italië uit haar lijden, door de strafschoppen beter te nemen. In het thuisland was menig voetbalfan teleurgesteld in hun elftal. Kun jij de Italianen weer trots maken op hun nationaal voetbalelftal?

 

Landsterkte:
Italië bezit over een van de sterkste selecties ter wereld. La Squadra Azzurra is de huidige wereldkampioen, en zal er alles aan moeten doen om deze titel te verdedigen. Als de topspelers Buffon, Pirlo en Toni in vorm zijn, lijken de Italianen niet af te stoppen. Ook voor de toekomst hebben de Italianen iets om op te bogen. Met grote talenten als Vicenzo Fiorillo, Mario Balotelli en Paolo Di Ceglie lijken de Italianen garant te staan voor een mooie toekomst in het voetbal. Maar desondanks waren de prestaties van de Italianen op het EK 2008 niet overtuigend. Maar met een goede tactiek en de nodige dosis geluk kun jij laten zien dat Italië een absolute grootmacht is in het hedendaagse voetbal!

Historie:
Italië is een echt voetballand, het is dan ook de meest beoefende sport onder de jeugd. Italië kent vele grote en beroemde clubs zoals AC Milan, Juventus, Internazionale, AS Roma en SS Lazio. De Serie A werd opgericht in het seizoen 1929/1930, wat het begin betekende van het professionele voetbal in Italië. Ook qua prijzen hebben de Italianen een grote geschiedenis. In 1934, 1938, 1982 en in 2006 werd het nationale team wereldkampioen. Vooral de finale van 2006, is misschien wel één van de meest besproken finales. Zidane gaf Materazzi in een vlaag van woede een kopstoot op het lichaam, met een rode kaart voor de afzwaaiende stervoetballer tot gevolg. Uiteindelijk waren het de Italianen die aan het langste eind trokken, door op penalty's wereldkampioen te worden. Europees kampioen werden ze ‘slechts’ één keer, wel te verstaan in 1968. Deze eindronde werd gespeeld in eigen land en Italië bereikte zonder enige problemen de halve finale, waarin het na loting doorging naar de finale. De finale, tegen Joegoslavië, eindigde in een 1-1 eindstand, waardoor een replay uiteindelijk de Europees kampioen moest gaan bepalen. Slechts twee dagen later werd Italië voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen, dankzij goals van Riva en Anastasi.

 


Het Italiaans voetbalelftal van 1982, dat beslag legde op de wereldtitel

Verwachtingen:
De verwachtingen van de Italiaanse voetbalbond zijn niet al te hooggespannen. De bond verwacht van je dat je de Italianen naar de eindronde van het WK in Zuid-Afrika loodst. Deze missie is zeker te volbrengen, wanneer je een blik werpt op de selectie die je tot je beschikking hebt. Bulgarije en Ierland zijn de twee landen die jouw weg naar Zuid-Afrika kunnen dwarsbomen. Ze worden dan ook tot de outsiders in de poule gerekend. Maar gezien de kwaliteiten van het Italiaanse elftal moeten deze ploegen relatief eenvoudig aan de kant gezet worden. Als je eenmaal het WK in Zuid-Afrika bereikt hebt, zul je er wel eventjes aan moeten trekken. De bond verwacht in eerste instantie dat je het Italiaanse voetbalelftal naar de kwartfinales leidt. Geen onmogelijke opgave, maar met een beetje mazzel in de loting moet je toch wel verder kunnen geraken.

Stadion:
Het Italiaanse elftal voetbalelftal speelt zijn thuiswedstrijden in het immense Stadio Giuseppe Meazza (San Siro). Het stadion biedt plaats aan maarliefst 80.074 toeschouwers en is daarmee één van de grootste stadions van Italië. Het stadion, dat gedeeld wordt door stadsgenoten AC Milan en Internazionale, is gebouwd in 1925 in het district San Siro. In 1979 werd het stadion vernoemd naar Giuseppe Meazza, die vooral furore maakte bij Internazionale. Daarom spreken de AC Milan fans ook liever van het San Siro stadion, dan van het Stadio Giuseppe Meazza. In 1989 werd het stadion geheel gerenoveerd. Het San Siro stadion heeft, evenals het Stadio Olympico in Rome, van de UEFA de hoogste classificatie gekregen. Dat wil zeggen dat Milaan een van de beste stadions in Europa herbergt.

 


De tribunes van San Siro

Beste spelers:
Gianluigi Buffon – Nog altijd is de 31-jarige Gianluigi Buffon een van de beste keepers te wereld. Het voormalig jeugdexponent van Parma speelt sinds het seizoen 2001/2002 voor Juventus. Ook toen De Oude Dame degradeerde bleef hij de club trouw, iets wat hem veel waardering van de fans opleverde. Al vroeg maakte Buffon zijn debuut in het Italiaans voetbalelftal. Op 29 oktober 1997 maakte Buffon zijn debuut voor Italië. Hij verving de geblesseerde doelman Gianluca Pagliuca, en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Italiaans voetbalelftal. Je doet er goed aan om Buffon aan het begin van je game te benoemen tot aanvoerder van jouw elftal.

Daniele De Rossi – Deze 25-jarige middenvelder speelt als sinds de jeugd voor AS Roma, en is daar inmiddels uitgegroeid tot een van de sterspelers van de ploeg. De Rossi is de ideale balafpakker in jouw elftal. Bovendien is de sterke middenvelder ook opbouwend erg sterk. Op 4 september 2004 debuteerde De Rossi tegen Noorwegen. Bij zijn debuut wist de verdedigende middenvelder ook al het net te vinden. Het jaar 2004 betekende voor De Rossi veel succes. Hij won eerder dat jaar goud op de Olympische spelen met het Italiaanse voetbalelftal. Ook was De Rossi succesvol in 2006. Toen pakte hij met zijn land het Wereldkampioenschap. De speler van AS Roma benutte in de penaltyreeks zijn strafschop.

Andrea Pirlo – Evenals Daniele De Rossi is Andrea Pirlo ook een middenvelder. De inmiddels 30-jarige voetballer is inmiddels een gelouterde naam in het voetbal. Pirlo staat bekend om zijn fantastische traptechniek. Bovendien heeft hij het vermogen om het hele middenveld van zijn ploeg te sturen waar dat nodig is. De middenvelder van AC Milan maakte op 7 september 2002 zijn debuut voor de Italianen. Pirlo is geen scorende middenvelder, maar wel dé ideale teamspeler. In 41 interlands voor Italië scoorde Pirlo ‘slechts’ vijf keer. Maar desalniettemin was, en is Pirlo nog steeds, een van de belangrijkste spelers van La Squadra Azzurra

Andrea Barzagli – Deze 28-jarige verdediger is een van de beste die Italië tot haar beschikking heeft. Samen met Fabio Cannavaro vormt hij een ijzersterk verdedigingsduo. Langzaamaan begint Barzagli de plaats van Cannavaro in het elftal over te nemen. Op 17 november 2004 maakte deze centrale verdediger zijn debuut voor Italië. Barzagli geen basisspeler bij La Squadra Azzurra, maar is in FM wel een nuttige verdediger. Barzagli speelde eerder voor ondermeer Ascoli en Palermo. Afgelopen zomer was hij dichtbij een transfer naar Fiorentina, maar uiteindelijk koos Barzagli toch voor het geld bij VfL Wolfsburg. Bij de Duitse subtopper kwam hij nog een andere naam tegen uit het Italiaans voetbalelftal, Cristian Zaccardo. Barzagli presteert bij VfL Wolfsburg uitstekend en staat op het punt om de titel in de Bundesliga te pakken met zijn elftal.

 


Gianluigi Buffon, de absolute nummer één van Italië

Grootste talenten:
Sebastian Giovinco – De ontwikkeling van deze 21-jarige aanvallende middenvelder verloopt stormachtig. Op 12 mei 2007 maakte Giovinco zijn debuut voor Juventus, dat toen nog in de Serie B actief was. In het seizoen 2007/2008 werd Giovinco uitgeleend aan Empoli, waarmee hij ook op de Europese velden actief was. Sinds dit seizoen is de aanvallende middenvelder weer actief bij Juventus. Bij de Oude Dame begint Giovinco langzaam zijn status van ‘groot talent’ in te lossen.

Mario Balotelli – Deze 18-jarige aanvaller staat te boek als een van de grootste talenten van Italië. Het pleegkind van de familie Balotelli maakte op 15-jarige leeftijd al zijn debuut in het profvoetbal. In de wedstrijd tegen Padova kwam Balotelli binnend de lijnen voor zijn toenmalige werkgever Lumezzane. Internazionale hoefde niet lang na te denken en legde de talentvolle spits voor vijf jaar vast. Inmiddels heeft Balotelli ook al zijn debuut gemaakt voor de Italiaanse grootmacht. De jonge spits heeft in José Mourinho een van de beste leermeesters, maar is desondanks toch ongemotiveerd in de ogen van de Portugees. Desalniettemin is Balotelli een van de grootste talenten van Italië.

Lorenzo Di Silvestri – Deze 21-jarige vleugelverdediger heeft volgens velen een grote toekomst voor zich. Het talent van Lazio Roma ontwikkeld zich momenteel meer dan behoorlijk een heeft zich dan ook in de kijker gespeeld van menig topclub. Di Silvestri is een uitstekende mandekker, die niet alleen verdedigend, maar ook aanvallend zijn mannetje staat. De jonge vleugelverdediger maakte op 11 september 2007 zijn debuut voor Italië onder de 21. Het zal dan ook niet lang duren voordat het grote talent zijn debuut maakt voor het ‘grote’ Italië.

Vincenzo Fiorillo – Mocht je sterkeeper Gianluigi Buffon er binnen enkele jaren mee stoppen, dan heb je in deze negentienjarige Fiorillo een fantastische vervanger in huis. De talentvolle doelman van Sampdoria staat in FM te boek als een van de grootste keeperstalenten. Fiorillo maakte op 13 april 2008 zijn debuut in de Serie A, in een wedstrijd tegen Reggina. In datzelfde jaar maakte Fiorillo deel uit van de Italiaanse selectie, dat naar het EK voor spelers onder de negentien ging. Op dat toernooi werd hij uitgeroepen tot keeper van het toernooi. Op 25 maart 2009 maakte Fiorillo zijn debuut voor Italië onder de 21 jaar. De ontwikkeling van Fiorillo lijkt vliegensvlug te gaan. Het zal dan ook niet lang duren voordat we dit grote talent in het ‘grote’ Italië zien schitteren.

Beste opstelling:
DM: Gianluigi Buffon
VR: Gianluca Zambrotta
VC: Fabio Cannavaro
VC: Andrea Barzagli
VL: Giorgio Chiellini
VMC: Andrea Pirlo
VMC: Daniele De Rossi
AMR: Mauro Camoranesi
AML: Antonio Di Natale
AMC: Alberto Aquilani
AC: Luca Toni

Spelplezier:
Voor degene die een behoefte hebben aan een grote uitdaging, is Italië niet het land dat ze zoeken. Maar het spelen met Italië biedt menig FM’er een mooie opgave. Het is niet eenvoudig om succesvol te zijn met Italianen, mede door de sterke concurrentie van andere landen, zoals Spanje en Duitsland. Maar er liggen ook kansen voor de Italianen. Het land herbergt spelers die behoren tot de absolute top. Bovendien heeft het land in de jeugdelftallen fantastische jeugdspelers lopen, die zonder enige twijfel uit kunnen groeien tot de topvoetballers van de toekomst. Het land heeft in de WK-winst van 2006 iets om op voort te borduren voor de toekomst. Op de WK’s is La Squadra Azzurra succesvoller dan op de EK’s. Het is dan ook aan jou om daar verandering te brengen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *