IJsland

 Het is acht september 2007. De kwalificaties voor het Europees Kampioenschap in 2008 zijn in volle gang. IJsland speelt vandaag thuis, in het Laugardalsvöllur stadion te Reykjavik, tegen Spanje. Ondanks het slechte weer hadden de supporters er zin in en bij het eerste fluitsignaal was dat goed te merken. Beide teams kozen al snel voor de aanval. Dat leverde aan allebei de kanten veel kansen op. Het was IJsland dat vlak voor rust de leiding nam. Hallfreðsson kopte na een mooie voorzet de 1-0 binnen en de fans werden lyrisch. Ook na de rust ging IJsland door met aanvallen en bijna viel de 2-0 binnen. Met nog een paar minuten op de klok dachten de IJslanders de buit binnen te hebben, maar niets was minder waar. Iniesta tikte vier minuten voor tijd de 1-1 binnen. Desondanks een mooie prestatie tegen de uiteindelijke winnaar van het EK. Aan jou de taak deze prestatie te evenaren of zelfs te verbeteren.

 

Strákarnir okkar
Iedereen kent IJsland wel. Het kleine eilandje in de Atlantische oceaan met het prachtige landschap, de spuitende geisers en de vele, prachtige watervallen. Ja, daar valt niet over te twisten. Maar zoals ik al eerder vermeldde; IJsland is een klein land. Zo ook op voetbalgebied. Ze behaalde namelijk nooit een EK of een WK. Terwijl, gezien de selectie, een EK halen toch wel mogelijk moet zijn. Van die selectie speelt het grootste deel in het buitenland. Slechts een enkeling speelt in IJsland zelf. Maar de spelers die in het buitenland voetballen, spelen niet bij de echte topclubs. Al hebben sommige dat wel gedaan. Één van die spelers is Eiður Guðjohnsen, waarschijnlijk de bekendste. Hij speelde onder andere voor PSV, Chelsea en de grote Spaanse club Barcelona. Tegenwoordig is hij actief bij Stoke City.

 


foto gemaakt door Erik Christensen

Sterkte van het land
IJsland is een sterk land met een aantal goede spelers. Echter is het ze nooit gelukt om zich te kwalificeren voor een EK of WK. Ik weet niet hoe het komt. Als je de selectie ziet, zou je zeggen dat het mogelijk is om je te kwalificeren. Ze zijn veel beter dan landen als Andorra, Armenië, Liechtenstein. Zouden ze elke keer pech hebben bij de loting? Zijn er teveel blessures als ze moeten spelen? Ik blijf het vreemd vinden.

Ze hebben niet echt een linie die er boven uit springt qua sterkte. Op elke linie heb je wel goede spelers en wat mindere. Toch denk ik dat het middenveld het best is. Met spelers als Birkir Bjarnason, Gylfi Sigurðsson en Aron Gunnarsson heb je prima spelers. Maar ook in de aanval (Eiður Guðjohnsen), op doel (Árni Gautar Arnason) en in de verdediging (Grétar Steinsson) heb je goede spelers tot je beschikking. Momenteel staat ze 100ste op de wereldranglijst. Veel te laag als je ziet wat voor landen erom heen staan; bijvoorbeeld Jordanië, Soedan, Thailand en Azerbeidzjan.

Dat er talent in IJsland zit, dat is wel te merken aan IJsland onder 21. Op het kampioenschap voor spelers onder de 21, in Denemarken, zit IJsland momenteel bij de laatste 8. Nadat ze al tweede werden in de poule en daarna Schotland versloegen met 4-2 over twee wedstrijden. Bij dit team spelen overigens de AZ’ers Kolbeinn Sigþórsson en Johánn Berg Guðmundsson.

Historie
Naar de historie van het IJslandse voetbal kijk ik het liefst niet. Vroeger, in de jaren ’60 en ’70, was IJsland namelijk echt een lachertje. De kwalificatiewedstrijden werden altijd dik verloren. Bijvoorbeeld 8-3 tegen België, 8-0 tegen Frankrijk en 8-1 tegen Nederland. Maar de ergste nederlaag is nog altijd de 14-2 tegen Denemarken. Maar er waren ook een paar kleine lichtpuntjes. Een winst op Oost-Duitsland in 1967, twee keer winst op Turkije in 1982 en in 1992 zelfs een winst op het grote Spanje.

Als je kijkt naar de eindstanden in de poules, dan is IJsland altijd laatste of één-na-laatste. Alleen in 1994 en 2004 eindigde er twee landen onder hen. Zo zit er dus een stijgende lijn in de prestaties van IJsland. Eigenlijk zou je dus niet moeten kijken naar de historie van IJsland, maar naar de toekomst.

Verwachtingen van de bond
De band verwacht in eerste instantie dat je je laat gelden tijdens de kwalificatieronde voor het Europees Kampioenschap in 2012. Kwalificeren gaat lastig worden in deze poule. Portugal, Noorwegen en Denemarken zal je voor je moeten dulden. Het overige land in de poule, Cyprus, zou normaal gesproken zes punten moeten opleveren. De bond heeft ook in de gaten dat er genoeg talentvolle IJslanders zijn en vragen je om daar op te letten en veel gebruik van te maken.

Stadion
De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Laugardalsvöllur stadion te Reykjavik. Het stadion heeft geen dak en bied plaats aan 10.000 toeschouwers. Ook kan de capaciteit worden verhoogd door tijdelijke tribunes. Deze bieden plaats aan 1500 bezoekers per tribune. Het hoogste toeschouwersaantal werd in 2004 bereikt tegen Italië. Een ruime 20.000 toeschouwers kwamen op de wedstrijd af, die uiteindelijk werd gewonnen door IJsland met 2-0.

 


foto gemaakt door Hlynur

Elftal/Selectie-analyse
Árni Gautar Arason is de onbetwiste nummer één als het gaat om de doelpositie. De 35-jarige keeper heeft veel ervaring en is dan ook een uitstekende keeper voor een klein land als IJsland. Naast Arason heb je ook nog de beschikking over Stefán Logi Magnússon en Hannes Halldórsson. Stefan is met zijn 30 jaar de oudste van de twee. Momenteel is hij actief in Noorwegen bij Lillestrøm. Hannes is de jongste van de drie keepers. Hij is actief in eigen land bij Fram KF en is voor IJslandse begrippen een prima derde keeper. Als derde keeper zou je ook nog Kjartan Sturluson kunnen oproepen. Deze 34-jarige doet kwalitatief gezien niet veel onder voor zijn collega's. Voor de toekomst heb je nog de pas 19-jarige Arnar Pétursson tot je beschikking. Actief in Denemarken en is een prima opvolger, voor als een van de bovenstaande heren de kicksen aan de wilgen hangt.

Dan nu de verdediging. Rechts heb je ex-AZ speler Grétar Steinsson tot je beschikking. Een vrij sterke en rappe vleugelverdediger met een goede conditie. Hij toont altijd veel inzet en heeft altijd veel lef. Daar moet je wel mee uitkijken, want Grétar kan ook heel agressief zijn. Jóhann Laxdal, spelend voor Stjarnan, wordt waarschijnlijk je toekomstige rechter verdediger. Deze 20-jarige heeft veel talent in zich en gaat nog ver komen. Dan nu centraal achterin. Sölvi Ottensen en Indriði Sigurðsson zijn de grootste kanshebbers voor een plekje in de basis. Beide zijn actief in een ander Scandinavisch land, de respectievelijke Denemarken en Noorwegen. Over deze positie hoef je je geen zorgen te maken, want naast Sölvi en Indriði heb je ook nog Kristján Örn Sigurðsson en Ragnar Sigurðsson tot je beschikking. Zij doen niet veel onder voor de andere. Overigens zijn de drie genoemde Sigurðsson’s geen familie. Dit komt doordat ze alle drie een vader hebben die Sigurð heet, waardoor ze, door het IJslandse achternamensysteem (naam vader + sson), allemaal dezelfde achternaam krijgen. Aan de linkerkant heb je routinier Hermann Hreiðarsson die met z’n 36 jaar zéér ervaren is. Snel is hij niet meer, maar toch zijn z’n conditie en uithoudingsvermogen erg goed. Heb je toch liever een jongere speler op links, dan kan je kiezen voor de 28-jarige Bjarni Ólafur Eiriksson of voor de 23-jarige Ari Skúlason. En met de 20-jarige Kristinn Jónsson zit de toekomst ook wel snor.

De volgende linie is het middenveld. In mijn ogen de beste linie van dit team. Rechts heb je met Rúrik Gislason een hele goede speler, alleen is hij lang uitgeschakeld met een zware blessure. Gelukkig heb je met de 23-jarige Elmar Bjarnason en de 25-jarige Eyjólfur Héðinsson prima vervangers in huis die nog lang meekunnen. Centraal op het middenveld heb je al helemaal geen zorgen. Spelers als Birkir Bjarnason, Aron Gunnarsson, Gylfi Sigurðsson, Joey Gudjonsson spelen op die positie. Birkir, Aron en Gylfi zijn nog jong, maar gelukkig hebben ze de ervaren Joey om van te leren. Maar aangezien ze nu ook al goed zijn, heb je op deze positie voorlopig geen problemen. Aan de linkerkant heb je ook prima spelers tot je beschikking. Je hebt Ari Skúlason die er nu al staat en AZ-talent Jóhann Berg Guðmundsson voor de toekomst. Daarnaast heb je ook nog Emil Hallfreðsson, spelend voor Verona, die op die positie uit de voeten kan. Het middenveld is dus de beste linie van IJsland.

Voorin heb je natuurlijk de bekendste spits van IJsland; Eidur Guðjohnsen. Ondanks z’n 32 jaar een hele goede speler voor een land als IJsland. Eidur’s afwerking is wat minder, gelukkig hebben ze ook een speler die dat heel goed kan: Alfreð Finnbogason. Actief bij onze zuiderburen, bij Lokeren om precies te zijn. En met z’n 21 jaar een speler die nog een hele carrière voor zich heeft. Heeft u liever andere spelers in de voorhoede? Geen probleem. Je kan ook nog kiezen uit Veigar Páll Gunnarson, Heidar Helguson, Garðar Jóhansson of het andere IJslandse talent van AZ, Kolbeinn Siþórsson.

Beste opstelling:
DM: Árni Gautar Arason
VR: Grétar Steinsson
VC: Sölvi Ottesen
VC: Indriði Sigurðsson
VL: Hermann Hreiðarsson
MR: Elmar Bjarnason
MC: Birkir Bjarnason
MC: Aron Gunnarsson
ML: Ari Skúlason
S: Eidur Guðjohnsen
S: Alfreð Finnbogason

Spelplezier
Het spelplezier met IJsland is heel groot. Je hebt goede spelers tot je beschikking en in de jeugd loopt heel veel talent rond. Ook is de kans nihil dat je het slechter doet dan in de jaren ’60 en ’70. Aan jou de taak om IJsland aan haar eerste EK en WK deelname te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *