Het karakter van een speler (2/4)

Het karakter van een speler, wat moet je daar nu weer mee? Dat is toch een leuk detail, maar heeft toch niet zoveel invloed op het spel? Als je dat denkt, moet ik je helaas teleurstellen. Het karakter van een speler maakt of kraakt je speler. Het wordt daarom eens tijd om eens goed naar het karakter van een speler te kijken

Er valt heel veel te vertellen over het karakter en de omgang met de media van een speler. Het is zoveel informatie dat we er zelfs een vierdelige serie van gemaakt hebben. In het eerste deel zullen we de eigenschappen bespreken die bepalend zijn voor het karakter en de omgang met de media van een speler. Vervolgens zullen we deel twee en drie van deze reeks alle verschillende karakters bespreken. In het vierde deel komt de omgang met de media aan bod.

In dit tweede deel bouwen we verder op het eerste deel van de serie. In het eerste deel van deze serie hebben we de verschillende, veelal verborgen, eigenschappen besproken die bepalend zijn voor het karakter van een speler. In dit deel maken we een begin met het bespreken van alle mogelijke karakters. Per karakter zullen we aangeven hoe zo’n speler in het leven staat en welke eigenschappen je af kunt leiden zijn karakter. De eigenschappen die genoemd zijn, zijn geen uit de lucht gegrepen cijfers, maar zijn tot stand gekomen na grondig onderzoek.

We hebben echter met een klein probleem te maken. De cijfers zijn niet 100% waterdicht. Op het moment dat je een bepaald karakter weet, dan kloppen de eigenschappen die erbij vermeld staan. Daar twijfel ik niet over. Maar op het moment dat je bepaalde verborgen eigenschappen zou weten en een bepaald karakter voldoet daaraan, hoeft een speler nog niet perse dat karakter hebben. Er zijn namelijk genoeg karakters die elkaar niet uitsluiten, terwijl iedere speler toch maar één karakter heeft. Het spel heeft daar bepaalde keuzecriteria voor, maar deze zijn nooit tot in detail uitgezocht.

Het belangrijkste is echter dat zodra we een karakter weten, we ook zeker kunnen zijn over enkele verborgen eigenschappen en op die manier kunnen we een redelijk beeld vormen van een aantal verborgen eigenschappen. Laten we nu de karakters dus maar eens gaan bespreken. In deze gids komen de karakters aan bod die beginnen met de letter A tot en met de N. In het volgende deel zullen alle andere karakters besproken worden.

Ambitieus
We trappen af met het karakter ambitieus. Een speler die ambities heeft, zal altijd vooruit willen met zijn carrière. Dit kan hij doen door hard te werken, want hij wil zichzelf altijd verbeteren. Een ambitieuze speler wil vaak in grote wedstrijden zijn waarde bewijzen voor zijn team, maar hij zal niet echt snel liefde voor die club krijgen. Dat hij zijn waarde wil bewijzen in grote wedstrijden is eigenlijk vrij egoïstisch, want hij wil altijd naar een betere club en als je dat tegenhoudt zit je met een ongelukkige speler. Indien je de speler toch laat gaan, moet je niet vreemd opkijken dat de rest van de selectie boos is dat je je beste speler hebt laten gaan.
Eigenschappen: Ambitie tussen de 16 en 19 en loyaliteit onder de 10.

Bevlogen
Een bevlogen speler is een type speler dat die harde duels niet uit de weg gaat. Het is een speler die vaak zowel fysiek als verbaal niet over zich heen zal laten lopen en erg intimiderend over kan komen op een tegenstander. De keerzijde aan het karakter is dat de speler zich erg snel laat provoveren, om daarna een domme overtreding te maken. Bevlogen spelers botsen dan ook snel met elkaar en met gedreven spelers. Maar met de rest kunnen ze over het algemeen goed overweg. Zolang je maar geen ruzie met de speler zoekt.
Eigenschappen: Druk hoger dan 14, professionalisme tussen de 11 en 17 en temperament boven de 9.

Gerard Piqué is een voorbeeld van een bevlogen speler. Foto door Castroquini2011.

Eerlijk
Een eerlijke speler is op en top genieter van het spel. Hij ziet voetbal niet als zijn werk, maar meer als een uit de hand gelopen hobby. Plezier hebben staat bij hem bovenaan. Het resultaat maakt dan niet uit. Mocht de speler een gemene overtreding maken, weet je zeker dat het per ongeluk ging. Een fopduik maken om een vrije trap of strafschop te versieren zul je hem ook nooit zien doen. Hij is zelfs in staat om een inworp in de voeten van de tegenstander te gooien, indien hij het idee heeft dat de scheidsrechter ten onrechte aan zijn team de inworp gegeven heeft. Hij doet er echt alles aan om het spel eerlijk te laten verlopen, zelfs als de overwinning daardoor op het spel komt te staan.
Eigenschappen: Sportiviteit is 20 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

Gebalanceerd
Dit is eigenlijk de makkelijkste groep om te definiëren en toch ook niet. Indien een speler niet voldoet aan een van de andere karakters, zal hij automatisch dit karakter krijgen. Je kunt daardoor eigenlijk zeggen dat de speler geen goede, maar ook geen slechte karaktereigenschappen heeft. Alles is een beetje middelmatig. Deze spelers vallen dan ook vaak niet op. Het zijn vaak rustige jongens in de groep. Tevens zijn ze in staat om de spelersgroep in balans te brengen. Ze kunnen namelijk met iedereen redelijk over weg. Ze zullen niet snel ruzie met een speler krijgen, maar daar tegenover staat wel dat ze ook niet snel dikke vrienden met een andere spelers zullen worden.
Eigenschappen: Alles wat niet bij een ander karakter past. Over het algemeen kun je aannemen dat alle verborgen eigenschappen rond de 10 liggen. Sommige zijn misschien 7, andere 13.

Geboren leider
Dit karakter is een zeldzaam karakter. Het komt niet heel vaak voor. Maar als je een geboren leider hebt, wordt het vaak een boegbeeld van de club en dat zal zich ook uiten in het aantal verkochte shirtjes van de speler. De fans lopen als snel met de speler weg. Het zijn spelers die zich altijd veel inzetten en andere spelers hierin ook mee proberen te krijgen. Geboren leiders zijn spelers die met iedereen goed overweg kunnen en vaak gehecht zijn aan jouw club. Het is dus heerlijk om zo’n speler in je team te hebben. Het is een zeer geschikte aanvoerder.
Eigenschappen: Doorzettingsvermogen en invloed zijn beide 20. Tevens moet de speler ouder dan 23 zijn. Mocht de speler nog geen 23 zijn, zal gedreven het karakter van de speler zijn.

Gedreven
Een speler die gedreven is, kan je het best vergelijken met een speler die bevlogen is, wat niet meteen wil zeggen dat ze ook met elkaar op kunnen schieten. Spelers die gedreven zijn, hebben een echt doel voor ogen en weten waarvoor ze spelen. Dat kan zowel zijn dat ze beter willen worden of een transfer willen verdienen. Ze zetten zich dan vol in op de training en in de wedstrijd om hun doel te realiseren. Helaas zal een speler niet altijd zijn droom kunnen realiseren en een speler die gedreven is, zal dan wat sneller ongelukkig worden dan een andere speler. Daar kan je niets aan doen, behalve beter presteren. Dat wil iedereen echter wel.
Eigenschappen: Doorzettingsvermogen is 20 en ambitie is hoger dan 9 of doorzettingsvermogen is 20, invloed is 20 en de speler is jonger dan 23 jaar.

Geen karakter
Voor de duidelijkheid: Het gaat hier om het karakter genaamd ‘geen karakter’ en niet om het feit dat de speler geen karakter gekregen heeft in het spel. Het is echter wel een speler die je niet tegen wilt komen. Hij kijkt altijd als een zuurpruim en straalt duidelijk uit dat hij er geen zin in heeft. O wee als je de lat voor hem erg hoog legt. Hij kan daar totaal niet mee omgaan. Ook laat hij indien het slechter gaat, al snel zijn hoofd hangen. Hij heeft totaal geen zin om echt zijn best te doen. Al met al een karakter dat je het liefst niet in je selectie hebt.
Eigenschappen Druk is 1 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

Hartelijk
Een hartelijke speler is een speler waarbij het hart op de juiste plaats zit. Hij is die vriendelijke jongeman in het veld die het spelletje goed kan relativeren, waardoor hij goed om kan gaan met de druk op het veld. Hij is de speler die gerust een grapje wil maken om de druk wat te verlagen. Iets wat door sommige spelers niet gewaardeerd zal worden, aangezien zij de wedstrijden iets serieuzer nemen. Het is echter niet de bedoeling van de hartelijke speler om zijn medespelers boos te maken. Hij doet nog geen vlieg kwaad.
Eigenschappen: Druk is boven de 14, temperament is boven de 9 en professionalisme is onder de 11.

Podolski is een voorbeeld van een hartelijke speler. Foto door Ronnie MacDonald.

Heel ambitieus
Heel simpel, de overtreffende trap van een ambitieuze speler. Alles wat voor de ambitieuze speler geldt, geldt nog erger voor de hele amtibieuze speler. Hij zal nog een tikkeltje egoïstischer zijn en hij zal zich nog meer willen bewijzen dan een ambitieuze speler. Hij zal dan ook iedere strohalm vast willen pakken om zijn carrière nieuw leven in te blazen.
Eigenschappen: Ambitie is 20 en loyaliteit is lager dan 10.

Heel trouw
Een speler die heel trouw is, zal niet snel de behoefte hebben om van club te veranderen. Sterker nog. Zo’n speler wil zelfs niet van club veranderen. Hij zal dan ook niet bij een poep en een scheet de club willen verlaten. Zijn doel is eigenlijk om zo lang mogelijk bij de club te blijven. Je krijgt hem moeilijk verkocht. Hij zegt gewoon simpelweg nee tegen de andere clubs. Hij heeft niet de ambitie om het hogerop te zoeken. Maar we zullen later zien dat het nog erger kan.
Eigenschappen: Ambitie is 6 of 7, loyaliteit is 20 en de favoriete teamrating is lager dan 100.

Laks
Een lakse speler is liever lui dan moe. Hij is de nietsnut die nooit zijn best doet op de training. Hij zal nooit tot het uiterste gaan op een training. Hij ziet daar simpelweg het nut niet van in. Je komt er toch ook wel als je de kantjes er vanaf loopt, denkt hij. Dit type speler wil je dus niet in je team, omdat dit type spelers totaal niet gemotiveerd zijn om voor andere spelers door het vuur te gaan tijdens wedstrijden.
Eigenschappen: Professionalisme is 1 en doorzettingsvermogen is onder de 10.

Leider
Hij heeft een natuurlijk instinct om andere spelers te leiden. Hij heeft graag de touwtjes in handen en is daar ook goed in. Het nadeel van dit karakter is alleen dat het totaal niets zegt over de verborgen eigenschappen van een speler. Een leider is dus wel een goede keus om aan te wijzen als aanvoerder, maar misschien niet de perfecte keus, want je weet zo goed als niets over het karakter van de speler zelf. Misschien heeft hij wel een opvliegend karakter en botst hij daarom mee veel spelers. Dit karakter vraagt dus om voorzichtigheid.
Eigenschappen: Invloed is 19 of invloed is 20 en doorzettingsvermogen is 19 of lager.

Loyaal
Al eerder hebben we de heel trouwe speler besproken. De loyale speler lijkt hier heel veel op. De speler die heel trouw is, is overal net een beetje stelliger in. Een loyale speler zal zich dus net iets minder binden aan de club, maar nog steeds is de binding sterk aanwezig. Je zult daarom in de praktijk niet echt veel verschil ondervinden tussen een loyale en een hele trouwe speler.
Eigenschappen: Loyaliteit 18 of 19 en ambitie 6 of 7.

Luchthartig
Een luchthartige speler is een prima speler om in je team te hebben. Hij laat alles over zich heen komen en maakt zich niet zo snel ergens druk om. Hij kan een keer zijn dag niet hebben en wat blunders maken, maar de volgende wedstrijd staat hij er weer gewoon. Hij heeft er niet echt last van. Ruzie is ook niets voor een luchthartige speler, want dat vindt dat allemaal niet belangrijk. Een luchthartige speler zal wel af en toen iets doen wat niet mag, maar dat zelf beschouwen als een foutje wat zou moeten kunnen. Het is daarom ook niet verstandig om hem direct voor het minste of geringste te bestraffen, maar hem een beetje zichzelf te laten zijn is een veel beter plan.
Eigenschappen: Sportiviteit boven de 14 en druk boven de 14 en doorzettingsvermogen boven de 9 en temperament boven de 9.

Cavani is een voorbeeld van een luchtharige speler. Foto door Tyler Durdan.

Makkelijk ontmoedigd
Zoals de naam al aangeeft, is de speler snel uit het veld geslagen. Er hoeft maar iets te gebeuren of de speler ziet het al niet meer zitten. Een actie tijdens een wedstrijd die niet slaagt, en hij heeft meteen geen zin meer in de wedstrijd. Een trainingsoefening die niet lukt zoals hij graag zou willen, en meteen is zijn trainingsmotivatie verdwenen. Dit is nu niet het type speler wat je in je team wilt hebben, want ze zullen je team zeker niet op sleeptouw nemen als het nodig is.
Eigenschappen: Doorzettingsvermogen is 1 en ambitie is lager dan 10.

Modelprof
Een modelprof doet wat het beste is voor een topsporter. Hij gaat iedere dag keurig op tijd naar bed en staat weer vroeg op. Je zult hem nooit in het nachtleven vinden en hij is altijd keurig op tijd voor de training. Op de training zal hij zich altijd goed inzetten. Daarnaast gaat hij een ruzie tussen spelers altijd uit de weg. In die zin is hij het perfecte voorbeeld voor iedere topsporter.
Eigenschappen: Professionalisme is 20 en temperament is boven de 9.

Niet ambitieus
Een niet ambitieuze speler is een speler die zich niet al te veel in zal zetten op de trainingen, aangezien het hem niet heel veel uitmaakt of hij nu bij FC Knudde of bij Barcelona komt te spelen. Hij zal zich nooit ten volle ontwikkelen. In die zin zou je zeggen dat een niet ambitieuze speler altijd een miskoop is. Maar dat is niet het geval. Voor teams in lagere divisies kan zo’n speler best eens handig zijn. Zo’n speler kun je voor langere tijd aan je club binden, aangezien hij er geen behoefte aan heeft om hogerop te komen.
Eigenschappen: Ambitie onder de 6 en loyaliteit boven de 10.

Nonchalant
Eerder hebben we de lakse speler besproken. Ik kan nu hetzelfde verhaal herhalen. Er zit weinig verschil tussen nonchalant en laks. Beide gooien er met de pet naar. Ze vinden alles prima en lopen de kantjes er vanaf. De lakse speler is alleen net een tikkie erger, maar in de praktijk zul je weinig verschil ervaren tussen de twee spelers.
Eigenschappen: professionalisme is tussen de 2 en de 4 en doorzettingsvermogen is lager dan 10.

Zoals al eerder aangeven, stoppen we hier op dit moment. We zijn ongeveer halverwege met de karakters. In de volgende gids, die morgen zal verschijnen, zullen we de overige karakters gaan bespreken. Houd de site dus goed in de gaten.

Dit artikel maakt deel uit van een vierdelige reeks artikelen over het karakter van een speler. In de loop van deze week zullen de overige artikelen uit de reeks gepubliceerd worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *