Het karakter van een speler (1/4)

Het karakter van een speler, wat moet je daar nu weer mee? Dat is toch een leuk detail, maar heeft toch niet zoveel invloed op het spel? Als je dat denkt, moet ik je helaas teleurstellen. Het karakter van een speler maakt of kraakt je speler. Het wordt daarom eens tijd om eens goed naar het karakter van een speler te kijken. Het karakter van een speler zegt meer dan je misschien in eerste instantie zou vermoeden. Het geeft je namelijk een beeld van een aantal verborgen eigenschappen van een speler. Als je naast het karakter ook nog eens de omgang met de media in beschouwing neemt, kun je bijna iedere verborgen eigenschap die op het karakter en de omgang met de media van invloed is nauwkeurig schatten.

Er valt heel veel te vertellen over het karakter en de omgang met de media van een speler. Het is zoveel informatie dat we er zelfs een vierdelige serie van gemaakt hebben. In het eerste deel zullen we de eigenschappen bespreken die bepalend zijn voor het karakter en de omgang met de media van een speler. Vervolgens zullen we deel twee en drie van deze reeks alle verschillende karakters bespreken. In het vierde deel komt de omgang met de media aan bod.

Deze gids is het fundament voor de andere drie delen. In deze gids werpen we een blik op verschillende eigenschappen die invloed hebben op de persoonlijkheid van een speler. Dit zijn twee zichtbare eigenschappen, invloed en doorzettingsvermogen. De eigenschap invloed bepaalt simpelweg de leiderschapskwaliteiten van een speler, terwijl het doorzettingsvermogen bepaalt of een speler zijn hoofd wel of niet snel zal laten hangen. Indien het karakter over alleen zichtbare eigenschappen iets zou zeggen, zou het beetje een zinloze functie zijn. Gelukkig zijn er ook een aantal onzichtbare eigenschappen die het karakter van een speler bepalen. Om precies te zijn, zijn dit er zeven. Indien men echter over deze zeven eigenschappen praat, neemt men er nog een achtste eigenschap bij. Dit komt omdat deze acht eigenschappen in de editor bij elkaar staan. Ook wij zullen deze achtste eigenschap er voor het gemak bij nemen.

De eerste eigenschap is aanpassingsvermogen. De naam van deze eigenschap is naar mijn idee wel duidelijk. Het bepaalt hoe goed een speler zich kan aanpassen. Een speler met een hoog aanpassingsvermogen voelt zich snel thuis in een ander land. Hij verplaatst zich gerust van het ene land naar het andere land, zonder dat hij ergens last van heeft. Een speler met een laag aanpassingsvermogen heeft echter moeite met aanpassen, waardoor hij mogelijk niet meteen optimaal speelt als hij in een ander land komt te spelen.

De volgende eigenschap is ambitie. Het is een eigenschap met twee kanten. Aan de ene kant is het een groot voordeel om spelers te hebben met een hoge waarde voor ambitie. Zij leggen de lat voor zich zelf erg hoog. Degradatie voorkomen is geen doel voor hen, zij willen hoger eindigen. Ook op de training doen ze hun uiterste best en ze zijn snel gemotiveerd door je teamtalks. De keerzijde is dat spelers met veel ambitie graag hogerop willen. En als ze inzien dat het met de huidige club niet lukt, willen ze naar een andere club verkassen, met een hogere reputatie. Daarnaast zijn spelers met een hoge waarde voor ambitie ook wat egoïstischer aangelegd. Ze denken wat meer aan zich zelf dan aan het teambelang.

In de editor zijn de eigenschappen wel te zien.

Controverse is eigenlijk een slechte eigenschap. Je wilt eigenlijk dat de spelers niet controversieel zijn. Controversiële spelers stappen snel naar de media om daar iets of iemand in het kwade daglicht te zetten, ze luisteren het liefste niet naar je voorstellen en zoeken de problemen op waar kan. Controversiële spelers zijn de spelers met een grote mond, maar een klein hartje. Het liefst wil je dit soort spelers mijden.

Ook loyaliteit is een eigenschap met twee kanten. Een loyale speler gaat dwars door het vuur voor zijn club. Hij zal je club nooit als opstapje voor een betere club zien. In die zin is het misschien wel het tegenovergestelde van ambitie. Loyale spelers zullen niet buigen voor extra geld. Ook heeft hij eigenlijk niets met premies voor bijvoorbeeld het winnen van een competitie. Daarnaast is het lastig om een loyale speler te motiveren. Na een verloren duel vinden ze het lastig om de draad weer op te pakken. Een team met veel loyale spelers zit dus zo in een negatieve spiraal en probeer daar dan maar eens uit te komen.

De eigenschap druk geeft aan hoe goed een speler om kan gaan met druk. Een drukbestendige speler zal zelfs onder druk in staat zijn om optimaal te presteren. Sterker nog, deze spelers zullen het beste onder druk presteren. Waar normale spelers slecht zullen reageren op situaties waarin ze onder druk gezet worden, vinden deze spelers het juist fijn. Zo zie je maar weer dat ook deze eigenschap weer invloed heeft op hoe je met de speler moet communiceren.

Dan zijn we aangekomen bij professionalisme. Een speler met een hoge waarde voor deze eigenschap zal doen wat er van hem gevraagd wordt. Als je hem een opdracht geeft, weet je eigenlijk zeker dat hij deze ook zal volbrengen. Hij zal niet snel geneigd zijn om te gaan mekkeren in de pers. Ze hebben er zelfs een hekel aan als andere spelers wel uit hun slof schieten tegen de pers.

We zijn nu bijna aan het einde gekomen van de eigenschappen. We moeten er nog twee. Laten we nu naar sportiviteit kijken. Sportieve spelers maken zich niet druk over de uitslag. Het maakt ze niet uit of ze nu winnen, verliezen of gelijk spelen. Het enige wat hun interesseert is dat ze een leuke wedstrijd gespeeld hebben. Misschien is het woord gezellig nog wel toepasselijker. Je moet niet van deze spelers verwachten dat ze vol de duels in gaan, want ze zijn bang onnodige overtredingen te maken. Ze zullen ook niet snel een fopduik maken, om een strafschop te versieren. Ze willen een sportieve wedstrijd. Daar draait het om.

Tenslotte hebben we de eigenschap temperament. Ik kan alvast verklappen dat je het liefst spelers met een hoog temperament wilt hebben. Zij zijn in staat om hun hoofd altijd koel te houden. Je zult niet vaak van dit soort spelers een woede-uitbarsting zien. Spelers met een laag temperament zullen snel dingen eruit flappen. Ze zeggen dingen zonder na te denken. En ze doen ook dingen zonder na te denken. Ook tijdens de wedstrijden. Ze raken snel gefrustreerd als het niet helemaal loopt en laten dit ook merken door hun spel. Ze zullen veel meer gemene overtredingen maken. Kortom: je wilt geen spelers met een laag temperament.

De meeste bovenstaande eigenschappen zijn verborgen eigenschappen. Je zult ze nergens in het spel terug vinden. De enige manier om een schatting van bovenstaande eigenschappen te maken is door het karakter en de omgang met de media van een speler te bekijken. Hoe je precies het verband kunt leggen tussen het karakter en de verborgen eigenschappen zullen we in de komende drie gidsen gaan bespreken. Houd de site dus goed in de gaten!

Dit artikel maakt deel uit van een vierdelige reeks artikelen over het karakter van een speler. In de loop van deze week zullen de overige artikelen uit de reeks gepubliceerd worden.

2 comments

  1. Weet je zeker dat het stukje van temperament klopt? Het lijkt mij juist dat spelers met een hoog temperament hun hoofd niet koel kunnen houden en snel dingen eruit klappen.

    Verder een prima stuk!

    1. Het stukje over temperament klopt. Het is anders vreemd te noemen dat bijvoorbeeld een modelprof (zie deel 2 die vandaag gepubliceerd is) een hoog temperament heeft, terwijl dat toch wel iemand is die in staat is om zijn hoofd koel te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *