Het gebruik van de centrale winger

Zij die de originele schrijver van dit artikel kennen of volgen via twitter, zullen weten hoeveel hij heeft gepraat over de centrale winger de laatste tijd. Het is iets dat bij hem op kwam nadat hij Ángel di María bij Real Madrid als centrale middenvelder zag spelen. De invulling van de Argentijn van die rol leek echter meer als een centraal opgestelde winger en dat leek interessant. En niet alleen bij deze schrijver was er interesse, want vanuit meerdere hoeken binnen de wereld van Football Manager kwam de rol onder de aandacht.

Hoewel de term centrale winger misschien als een erg hip maar onbeduidende term klinkt, zit er meer logica achter dan je op het eerste oog zou zeggen. Het staat namelijk voor het opstellen van een sterke dribbelaar centraal op het middenveld die een speler kan passeren, vervolgens naar de zijkant kan trekken en dan kan voorzetten. Iedereen die Madrid dit seizoen een keer heeft zien voetballen, heeft kunnen zien wat het effect van de verticale en directe stijl van Di María is op het spel van de Koninklijken. Deze stijl maakt de Argentijn extreem gevaarlijk in de counter, een overblijfsel van het tijdperk van Mourinho in de Spaanse hoofdstad.

In theorie is de rol van centrale winger veel gevaarlijker dan die van een klassieke vleugelspeler of die van een box-to-box middenvelder. Bij het verdedigen van de klassieke wingers maakt de nabijheid van de zijlijn het verdedigen natuurlijk een stukje gemakkelijker en ook zullen de meeste centrale verdedigers, die de centrale winger sneller tegen zou komen, een stuk meer moeite hebben met het verdedigen van goed dribbelende en snelle spelers. Bovendien heeft een centrale winger veel meer opties in de passing, vooral als er ook andere spelers voor hem in beweging naar voren zijn. Spelen met een centrale winger zou dus de potentie hebben om verdedigingen van de tegenstanders helemaal uiteen te spelen.

De schrijver wilde de rol daarom in Football Manager testen, maar had nooit echt de geschikte spelers in zijn team. Hij gebruikte het kort in een game, maar kapte deze al snel af, al waren de resultaten veelbelovend. In zijn huidige game bij Red Bull Salzburg heeft hij de rol echter verwerkt en werkt het erg goed. Het is een belangrijk onderdeel geworden van zijn tactische planning. De spelers die hij momenteel gebruikt voor de rol zijn nog niet ideaal, maar desondanks werkt de rol erg goed binnen de tactiek.

Momenteel gebruikt de schrijver van het originele artikel Kim Nielsen en Mario Lemina voor de rol van centrale winger. Beiden zijn getalenteerde spelers, maar een combinatie van de kwaliteiten van beide spelers zou je pas de ideale centrale winger geven. Daarom heeft hij zijn oog laten vallen op Marti Vidal, een speler van Barcelona die ideaal in de rol zou kunnen functioneren.

In bovenstaande screen zie je de omringende setup van de tactiek om de centrale winger. De spits staat opgesteld om ruimte te maken in het centrum door zich terug te laten zakken. Hiermee zou hij dan ook de centrale verdedigers uit posities moeten trekken. Van deze ruimte moeten vervolgens de twee naar binnen trekkende buitenspelers en de centrale winger profiteren. Zet vervolgens op het middenveld nog een goede en beweeglijke spelverdeler en dit zou in theorie defensies compleet uiteen moeten kunnen spelen.

De exacte instelling van de centrale winger begint met zijn rol: een aanvallend ingestelde centrale middenvelder. Verder krijgt hij de persoonlijke instructie om meer druk te zetten, verder naar voren te spelen, meer te dribbelen en de flanken op te zoeken met de bal. In het ideaalplaatje zou ook een instructie als voorzetten vanaf de zijlijn nog worden toegevoegd, maar volgens FM14 is dit iets belachelijks om van een centrale middenvelder te vragen. Met voorkeursacties kunnen we dit natuurlijk een beetje proberen te sturen, maar helemaal erin ga je het niet krijgen.

Om het een en ander verder uit te leggen, zullen we kijken naar beelden uit een wedstrijd die met bovenstaande instellingen is gespeeld. Nielsen zal in deze wedstrijd de rol van centrale winger vervullen.

In de bovenstaande screen zien we de basis van wat we willen zien met de instellingen: de spits is ingezakt om de bal op te halen en heeft een centrale verdediger daarmee uit positie getrokken. De centrale winger komt op hoge snelheid ingelopen en krijgt de bal van de spits. Hij kan met de bal in het gat duiken dat de spits heeft getrokken.

Hier zien we hoe het spel zich verder heeft ontwikkeld. Nielsen is in het gat gedoken, maar komt nu toch tegenstanders tegen aangezien hij op snelheid is achterhaald. Door de goede loopactie van de linksbuiten kan hij deze echter aanspelen. De rechtsback van de tegenstander weet niet of hij op de bal af moet gaan of juist bij de buitenspeler moet blijven en zijn twijfel geeft de mogelijkheid voor de steekbal. Uiteindelijke zal de linksbuiten een strakke voorzet geven, waar de centrale winger, de spits en de rechtsbuiten op inlopen. Uiteindelijk zal de spits het doelpunt op zijn naam schrijven, maar de loopacties van de centrale winger in combinatie met de loopacties van de andere aanvallers hebben deze kans wel gecreëerd.

We zullen nog een andere actie uit dezelfde wedstrijd als voorbeeld nemen, zoals geïllustreerd met de screen hieronder. De spits is weer de bal diep komen ophalen, waardoor er een groot gat in zijn rug is ontstaan. De bal wordt door de spits doorgespeeld naar de rechtsbuiten en ondertussen rent de centrale winger naar voren en komt hij zo in de positie om de zestienmeter in te duiken zodra de situatie hierom vraagt.

We skippen een stukje verder in de aanval. De rechtsbuiten heeft de bal meegenomen en wordt aan de binnenkant ondersteund door de rechtsback. De buitenspeler heeft hem dan ook ingespeeld en de back heeft zich uitgedraaid en de bal voorgezet. De centrale winger is naar de eerste paal gekomen en kan nu makkelijk de bal binnen schieten, aangezien de verdediging compleet uiteen is gespeeld. De laatste bewegingen zijn nog eens weergeven in de screens hieronder.

Om het verder te analyseren, moeten we wat meer in de statistieken duiken van de rol. Het eerste dat natuurlijk opvalt, is dat de centrale winger een stuk dieper op het veld staat dan zijn compagnon centraal op het middenveld. Zijn positie op het veld lijkt vaak wel op die van een aanvallende middenvelder. In het originele idee is deze positie op het veld niet per definitie nodig, maar het komt wel handig uit als schakel tussen de aanval en het middenveld.

Deze positie van de centrale winger is ook duidelijk te zien op de weergave van de gemiddelde posities van de spelers in het team op het veld die hieronder te zien is. In vergelijking met de twee andere middenvelders staat de centrale winger duidelijk dieper. De verdeling is redelijk hoe hij ook zou moeten zijn, al zou in het ideaalplaatje de rechter centrale middenvelder ook wat verder naar voren staan.

In de weergave van de passing, die ook in de afbeelding hierboven is opgenomen, kun je zien dat de centrale winger bovendien goed meedoet in het passingspel. Hij is dus geen speler die alleen blind naar voren rent, maar verder niet mee doet aan het spel. De centrale winger maakte in de wedstrijd de op een na meeste passes, waarbij alleen de andere centrale middenvelder voor hem bleef. Bovendien speelde de centrale winger een erg sterke wedstrijd en was hij, zoals we in dit artikel al hebben gezien, betrokken bij twee van de doelpunten.

De positie van centrale winger is nog in ontwikkeling, zeker ook met het toepassen en uitproberen met de voorkeursacties van de spelers in deze rol. Als de voorzetten vanaf de zijlijn er beter in kunnen worden geslepen, kan dit de rol een extra dimensie geven. Ook moeten deze instellingen nog worden getest met een speler die nog beter geschikt is voor de rol die we hem proberen te laten spelen. Het gebruik van de centrale winger is voor de schrijver van het originele artikel een zeer belangrijk onderdeel van zijn tactiek geworden en het lijkt ook echt potentie te hebben.

Dit artikel is met toestemming vertaald door bas2204. Het origineel is afkomstig van Strikerless en geschreven door Jonathon Aspey. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *