Favoriete acties

Wat heb je aan een spelmaker die het liefst korte, simpele passes geeft? Wat heb je aan een spits die liever de bal naar een medespeler passt dan op doel schiet? Wat heb je aan een verdediger die meer tijd spendeert aan het bekritiseren van de scheidsrechter dan let op de tegenstander? Maar een spits die in staat is om de keeper te omspelen, heeft een grote kans om te scoren. Een voetballende verdediger die graag mee opkomt, kan veel bijdragen aan een aanval. Een speler die in staat is om een lange, strakke ingooi af te leveren, heeft een geweldig wapen in huis. Favoriete acties kunnen je tactiek zowel maken als kraken. 

Daarom staan we in dit artikel stil bij de favoriete acties spelers, een aspect waar velen niet op letten. Ze vinden het simpelweg niet de moeite waard om erop te letten. Of ze vinden dat favoriete acties het spel negatief beïnvloeden en zij hebben er dus alleen maar hinder van. Zij vergeten echter dat een favoriete actie ook een positieve invloed op het spel kan hebben. Een speler met een geweldige combinatie aan favoriete acties kan presteren als een beest, omdat hij zo geniaal is door deze acties. De acties kunnen het beste uit een speler halen, maar alleen als je er op een goede manier gebruik van maakt. Favoriete acties kunnen gebruikt worden als een verlengstuk van de tactische instructies die je een speler mee kunt geven. Beperkingen in de tactische instructies kunnen soms omzeild worden door het aanleren van een favoriete actie. Favoriete acties vormen daardoor een zeer goede toevoeging op je beschikbare tactische arsenaal.

Het is echter wel zo dat een speler altijd geneigd is om zijn favoriete actie uit te voeren, ongeacht de tactische instructies die je hem mee geeft. Hierbij speelt de eigenschap beslissingen een grote rol. Deze eigenschap bepaalt uiteindelijk of hij wel of niet zijn favoriete actie uit zal voeren. Een speler met een hoge waarde voor beslissingen zal dus voornamelijk op goede momenten zijn favoriete actie uitvoeren, een speler met een lage waarde voor beslissingen zal te pas en te onpas zijn favoriete actie uitvoeren en hierbij je tactische aanwijzingen in de wind slaan. 

Het aanleren van favoriete acties vereist dus heel wat planning. Een goede planning kan een hoop schelen. Bepaal al in een vroeg stadium welke speler wie gaat begeleiden, zodat een jonge speler op die manier nieuwe acties aan kan leren. Ook kun je hem op een actie laten trainen. Dit zijn de twee manieren waarop een speler acties aan kan leren. De meeste acties zijn op beide manieren te leren, maar sommige acties zijn alleen te leren door het begeleiden. Een jonge speler moet deze van een oudere speler leren. Leer een speler echter niet zomaar wat acties aan, maar zorg ervoor dat de acties goed bij de kwaliteiten van de speler passen én binnen je tactiek. 

De enige manier om acties af te leren, is via training. Er zijn echter ook enkele acties die je niet kunt afleren. Je zult moeten dealen met deze trekken van je speler. Let er trouwens op dat het aan- of afleren van een bepaalde actie geen garantie is dat een speler de actie ook daadwerkelijk aan- of afleert. Ook de overdracht bij het begeleiden levert geen garanties op. Soms lukt het de speler simpelweg niet om zijn speelstijl te veranderen. 

Nu we besproken hebben hoe je een actie aan- of afleert, is het tijd om de verschillende favoriete acties zelf eens te bespreken. In totaal zijn er 44 verschillende favoriete acties. Dat is een flink aantal en om daar wat structuur in aan te brengen, zullen we de verschillende acties in zeven verschillende groepen indelen. Dat is er eentje meer dan in Football Manager zelf. Zij kiezen namelijk voor de indeling afwerken, beweging, disciplinair, passing, techniek en verdediging. Deze indeling is te zien als je met een coach praat over het aan- of afleren van een actie voor een bepaalde speler. Een zeer groot aantal acties valt echter onder het kopje beweging. Daarom splits ik die categorie op door de categorieën beweging met bal en beweging zonder bal in te voeren.

Per actie zullen we drie aspecten bespreken. Ten eerste bespreken we wat de actie precies inhoudt. Vaak zegt de naam al voldoende, maar in sommige gevallen is meer uitleg zeker geen overbodige luxe. Vervolgens zullen we een aantal eigenschappen noemen die nodig zijn voor het succesvol uitvoeren van de actie. Gebruik het rijtje eigenschappen vooral als richtlijn. Tot slot bespreken we per actie wanneer het nuttig (of juist niet) is voor een bepaalde speler om deze favoriete actie te hebben.

Afwerken
Dribbelt graag om doelman – Een speler met deze actie zal, als hij 1-op-1 met de keeper komt, de keeper eerst proberen te omspelen voordat hij schiet. Het succesvol uitvoeren van de dribbel vereist de volgende eigenschappen: dribbelen, techniek, anticipatie, zelfbeheersing, beslissingen, flair, eerste meters, bewegelijkheid, balans en snelheid. Deze actie is vooral nuttig als je spits niet al te goed is in het afronden van kansen. 

Legt veel kracht in vrije trappen – Een speler met deze actie zal een vrije trap met veel kracht en snelheid schieten, waardoor het voor de keeper moeilijker is om de bal onder controle te krijgen. Deze actie vereist een speler met een zeer goede vrije trap en techniek, alsmede een goed afstandsschot. Iedereen met de gewenste eigenschappen is gebaat bij deze actie. 

Plaatst schoten – Een speler met deze actie zal proberen om de bal zo ver mogelijk in de hoek te schuiven, zodat de keeper het moeilijker heeft om de bal te pakken. Deze actie vereist daarom zeer goede afwerking en techniek. Ook een goede waarde voor zelfbeheersing is mooi meegenomen. Deze actie is handig voor iedere speler die geregeld op doel schiet en over de benodigde eigenschappen beschikt. 

Probeert omhaal – Een speler met deze actie zal zo nu en dan een omhaal proberen. Dit vereist een zeer goede techniek, afwerking, anticipatie, creativiteit, beslissingen en flair. Hoewel het soms voor geweldige doelpunten zorgt, is het geen actie die je aan moet leren. Je kunt je beter richten op andere acties. 

Probeert schoten in één keer – Een speler met deze actie zal kijken of hij de bal kan schieten zonder hem eerst aan te nemen. Daarmee geeft hij de verdediging minder tijd om te reageren, maar de spits kan de bal ook grandioos missen. Een goede afwerking, techniek, anticipatie, zelfbeheersing, creativiteit, beslissingen en flair zijn noodzakelijk voor het succesvol uitvoeren van deze actie. Deze actie is vooral nuttig voor spitsen en andere spelers die geregeld op doel schieten en beschikken over de gewenste eigenschappen. Persoonlijk zou ik echter kiezen voor een actie die ervoor zorgt dat een spits makkelijker kan scoren, omdat de kans op missers best groot is. 

Schiet krachtig – Een speler met deze actie zal meer kracht achter een schot zetten. Dit zal resulteren in minder accurate schoten, maar als een schot op doel is, is hij moeilijk te pakken voor een keeper. Deze actie vereist goede afronding, afstandsschoten en techniek en is nuttig voor spelers die net achter de spitsen spelen en geregeld van afstand zullen schieten, maar een lage zelfbeheersing hebben. Deze actie is niet nuttig voor spelers met een goede zelfbeheersing en dus meer gebaat zijn bij het afwerken van dichtbij de doelman.

Schiet van afstand – Een speler met deze actie zal, ongeacht zijn instructies, vaker van afstand op doel gaan schieten. Deze actie vereist daarom goede afstandsschoten, techniek en beslissingen en kan nuttig zijn voor spelers die geregeld in de positie komen om van afstand te schieten. Ik wil je echter aanraden om niet te veel spelers in je elftal te hebben met deze actie, omdat er dan veel te veel van afstand geschoten wordt en je minder goede kansen zult krijgen. 

Stift graag doelman –Een speler met deze actie zal vaak kiezen voor een lobje om de keeper te verschalken in 1-op-1 situaties. Een goede techniek, afwerken, anticipatie, zelfbeheersing, creativiteit, beslissingen en flair zijn hiervoor noodzakelijk. Deze actie is geschikt voor iedere aanvaller die de vereiste eigenschappen bezit. 

Bewegen met bal
Dribbelt sporadisch – Een speler met deze actie zal niet al te veel dribbelen. Deze actie is vooral nuttig voor spelers die niet goed zijn in het maken van een dribbel. Afhankelijk van je speelstijl kan het ook voor andere spelers handig zijn om niet veel te dribbelen. 

Dribbelt veel – Deze actie is het tegenovergestelde van de voorgaande actie. Een speler met deze actie zal juist wel vaak een dribbel inzetten. Een goede waarde voor dribbelen, techniek, eerste meters, snelheid, balans, beweeglijkheid en flair zijn vereist voor het goed uitvoeren van deze actie. Deze actie is nuttig voor spelers die goed zijn in bovenstaande eigenschappen en van jou de vrijheid krijgen om te dribbelen binnen je tactiek.

Gooit bal achter tegenstander – De speler met deze actie probeert de bal eerst voorbij de tegenstander te spelen en gaat er dan pas zelf achteraan. Deze actie vereist goede beslissingen, eerste meters en snelheid. Een hoge waarde voor dribbelen is niet vereist. Deze actie is vooral nuttig voor aanvallend ingestelde speler op de vleugels, die vaak spelen tegen tegenstanders die met veel ruimte in de rug spelen. 

Houdt spel op – Een speler met deze actie zal proberen om de bal eerst bij zich te houden, waardoor hij andere spelers de tijd geeft voor een actie. Daarna zal hij pas een pass afleveren. Deze actie vereist een veel kracht en een goede balans en is nuttig voor centrale middenvelders. Deze actie is niet nuttig als je met een hoog tempo speelt, want deze speler zal het hoge tempo eruit halen. 

Probeert altijd de voetballende oplossing te zoeken – Een speler met deze actie zal de bal niet blind weg trappen, maar altijd via een dribbel zichzelf vrij proberen te spelen. Deze actie vereist goede beslissingen, snelheid, eerste meters, beweeglijkheid, techniek en natuurlijk een goede dribbel. Het is nuttig voor verdedigers met de vereiste eigenschappen. De actie blijft echter nooit zonder risico. Deze eigenschap kan alleen aangeleerd worden door begeleiding.

Rent met bal door centrum – Spelers met deze actie zullen, ongeacht hun instructies, gaan dribbelen over het midden van het veld. Deze actie vereist goede beslissingen, snelheid, eerste meters, beweeglijkheid, techniek en natuurlijk een goede dribbel. Deze actie kan nuttig zijn voor aanvallend ingestelde spelers die in het centrum spelen en de vereiste eigenschappen hebben. 

Rent met bal langs linkerflank – Heel simpel: precies hetzelfde als “Rent met bal door het centrum”, maar dan voor de linkerflank. 

Rent met bal langs rechterflank – Hiervoor geldt hetzelfde, alleen dan voor de rechterflank. 

Snijdt naar binnen – Een speler met deze actie wil altijd richting het centrum als hij de bal heeft. Deze actie vereist goede beslissingen, snelheid, eerste meters, beweeglijkheid, techniek, creativiteit, anticipatie en natuurlijk een goede dribbel. Daarnaast is het natuurlijk handig als hij ook in het centrum van het veld iets met de bal kan. Het afleveren van een pass, het afronden van een schot, … Deze actie is vooral handig voor vleugelspelers met de capaciteiten om naar binnen te trekken en op die manier gevaarlijk te worden.

Zet voet op bal – Dit is eigenlijk een negatieve actie. De actie lijkt erg op de actie “houdt het spel op”, wat wel een positieve actie is. Deze actie zorgt ervoor dat de speler heel lang na moet denken, voordat hij een beslissing neemt. Een echte treuzelaar bij alles wat hij doet. Deze actie kun je alleen maar leren door begeleiding, maar ik wil eigenlijk iedereen aanraden om deze actie af te leren bij iedere speler. Niet voor niets is het een negatieve actie.

Bewegen zonder bal
Arriveert laat in helft tegenstander – In plaats van meteen door te rennen naar het strafschopgebied om daar op de bal te wachten, kiest de speler er bewust voor in eerste instantie niet meteen de diepte te zoeken. Hij wacht totdat het volgens hem het goede moment is om alsnog naar voren te gaan. Deze actie vereist goede anticipatie, concentratie, creativiteit, beslissingen, zonder bal en positie kiezen. Technische eigenschappen zoals balaanname, afwerken, afstandsschoten etc. zijn een leuke bonus voor de speler. Deze actie is voornamelijk geschikt voor middenvelders met een ondersteunende rol,maar is niet handig voor verdedigende middenvelders, aangezien zij toch mee ten aanvallen trekken, ook al wil je dat niet. Ook is deze actie niet handig voor kopsterke spelers die juist wel in de zestien moeten komen te staan. Deze actie is alleen overdraagbaar door begeleiding en valt niet af te leren.

Blijft altijd achteraan hangen – Deze actie lijkt erg veel op de voorgaande. In dit geval zal een speler echter nooit ten aanval trekken, maar altijd achterin blijven hangen. Deze actie is daarom vooral nuttig voor spelers met een verdedigende taak, die niet naar voren moeten rennen.

Komt bal diep ophalen – Een speler met deze actie zal zich veelvuldig laten zakken om op die manier aanspeelbaar te worden en vanaf die positie het spel uit te zetten. Vaak trekt hij daarmee ook een speler van de tegenstander uit positie, waardoor er voor andere spelers ruimte ontstaat. Om deze actie succesvol uit te voeren, zal een speler dus een zeer goede anticipatie, creativiteit, zonder bal, positie kiezen en passing moeten hebben. Deze actie is vooral nuttig voor spelmakers, eenzame spitsen en andere spitsen en vleugelaanvallers met een ondersteunende rol.

Komt op helft tegenstander – Een speler met deze actie zal altijd naar voren rennen, ongeacht zijn instructies. Waar een speler met de actie ‘Arriveert laat in helft tegenstander’ juist afwachtend is om een run naar voren te maken, kiest deze speler er juist voor om zodra het team in balbezit is, direct deze run te maken. Een goede anticipatie, beslissingen, zonder bal en positie kiezen is vereist. Een speler heeft daarnaast veel baat van goede technische eigenschappen zoals afwerken, passing en balaanname. Deze actie is alleen aan te leren via begeleiding en valt niet af te leren. 

Plakt tegen lijn – Een speler met deze actie zal altijd dicht tegen de zijlijn aan spelen en het is dan ook alleen nuttig voor spelers die dat ook daadwerkelijk moeten doen. Dit zijn vaak vleugelspitsen die langs de lijn moeten rennen om vervolgens een voorzet af te leveren. Om die reden zijn goede voorzetten, dribbelen, eerste meters, evenwicht en snelheid belangrijk.

Probeert graag buitenspelval te omzeilen – Een speler met deze actie zal proberen de buitenspelval te ontwijken. Hij loert daarom op een doorsteekbal van een medespeler, zodat hij voorbij de verdediging kan rennen. Deze actie vereist daarom goede anticipatie, concentratie, beslissingen, zonder bal, snelheid en eerste meters. Een speler zonder deze eigenschappen zal geregeld buitenspel komen te staan. Voor het succesvol uitvoeren van deze actie heeft hij wel medespelers nodig die hem willen bedienen met passes. Anders is deze actie nutteloos.

Rukt op wanneer mogelijk – Zodra de mogelijkheid zich voor doet, zal een speler die deze actie bezit naar voren rennen. Het kan gezien worden als een milde vorm van ‘Komt op helft tegenstander’. Ook hier geldt: een goede anticipatie, beslissingen, zonder bal en positie kiezen is vereist. Afhankelijk van de positie is een speler gebaat bij het hebben van bepaalde technische eigenschappen. Deze actie is vooral nuttig voor spelers die de opdracht krijgen om veel naar voren te rennen. Je moet hierbij vooral denken aan spelers met een aanvallende taak. Daaronder vallen dus ook de vleugelverdedigers.

Speelt één-tweetjes – Een speler met deze actie zal geregeld een korte pass geven om vervolgens zelf de diepte in te rennen met de intentie om snel de bal terug te krijgen. Hij zal altijd de diepte in rennen, ongeacht zijn instructies op dit gebied. Een goede balaanname, anticipatie, creativiteit, beslissingen, flair, zonder bal, positie kiezen, teamwork, snelheid en eerste meters zijn hiervoor vereist. Deze actie kan handig zijn voor iedere aanvallend ingestelde speler, vooral als je met korte passes en hoog tempo speelt. 

Speelt met rug naar doel – Een speler met deze actie zal geregeld met zijn rug richting het doel staan, zodat hij het spel aanschouwt. Hierdoor kan deze speler makkelijk ingespeeld worden. Vervolgens kunnen spelers om hem heen een actie maken en kan hij die spelers weer inspelen. Deze actie vereist daarom een speler met kracht, evenwicht, balaanname, techniek en teamwork. Deze actie is vooral geschikt voor sterke spitsen in een ondersteunende rol. Een dergelijke speler moet opdragen worden om de bal bij zich te houden om er effectief gebruik van te kunnen maken. 

Zoekt vrije ruimte op – Een speler met deze actie zal altijd op zoek zijn naar de vrije ruimte die bijvoorbeeld ontstaat tussen een centrale verdediger en een back. Op die manier hoopt hij zichzelf vrij te spelen en scoringskansen te creëren. Een goede anticipatie en zonder bal is daarom vereist. Deze actie is vooral nuttig voor spitsen die de ruimte opzoeken om op die manier een scoringskans te krijgen. Het zijn niet de spitsen die op hun plaats blijven wachten op de bal of spitsen die zich laten zakken. Vaak zullen dit dus spitsen zijn met een aanvallende rol. Deze actie is niet geschikt voor targetmannen.

Disciplinair
Discussieert met officials – Deze actie wordt gezien als een negatieve actie. Een speler met deze actie zal vaak kritiek hebben op de scheidsrechter, wat resulteert in meer kaarten. Tijdens belangrijke wedstrijden kan een speler met deze actie echter voordelig uitpakken, omdat hij op dat moment zijn teamgenoten aanvuurt om een goed resultaat te boeken. Toch is het verstandig deze actie bij iedere speler af te leren. Deze spelers hebben echter vaak een hoge agressie en een hoog doorzettingsvermogen en zullen vaak niet in staat zijn om deze actie af te leren. Deze actie is alleen maar aan te leren door begeleiding. 

Passing 
Geeft graag crosspasses – Een speler met deze favoriete actie kijkt of het misschien beter is om het spel naar de andere flank te verleggen, omdat daar meer ruimte is voor een aanval. Een goede passing, techniek, creativiteit, beslissingen, flair en techniek zijn hiervoor vereist. Het het vooral nuttig voor spelers op de vleugel en centrale middenvelders die de neiging hebben om wat meer aan de zijkant van het veld te spelen. Deze actie is vooral nuttig als je team het veld breed houdt en er dus op beide vleugels zowel spelers als ruimte aanwezig zijn.

Geeft korte, makkelijke passes – Een speler met deze actie legt weinig risico in zijn passes. Hij kiest zo goed als altijd voor een medespeler in de buurt die hij kan bereiken met een korte pass. Lange ballen en doorsteekballen speelt hij zo goed als nooit. Deze actie is vooral handig voor meer verdedigende spelers die de bal in moeten leveren bij wat meer creatieve spelers op het middenveld en voor centrale middenvelders met slechte passing, techniek, creativiteit, beslissingen en flair. Deze actie is niet geschikt voor spelmakers en spelers die een lange bal mogen spelen.

Geeft tempo aan – Een speler met deze favoriete actie gebruikt zijn intelligentie om het baltempo te bepalen, ongeacht je tactische instellingen op dat gebied. Afhankelijk van de situatie kiest de speler ervoor om het tempo te verhogen of te verlagen. Veel creativiteit en zeer goede beslissingen zijn hiervoor nodig alsmede goede passing en anticipatie. Deze actie is vooral nuttig voor zeer goede spelmakers.

Probeert de lange bal – Een speler met deze actie zal veelvuldig de lange bal hanteren. Een goede passing en techniek zijn daarvoor noodzakelijk. Een goede waarde voor creativiteit en beslissingen heeft bovendien de voorkeur. Deze actie is vooral nuttig voor meer verdedigend ingestelde spelers waarvan verwacht wordt dat ze vaak de lange bal hanteren. Het is zeker geen nuttige actie voor spelmakers.

Probeert vaak splijtende passes – Een speler met deze actie zal veel risico leggen in zijn passes. Hij probeert altijd een steekbal op een medespeler te plaatsen. De eigenschappen passing, techniek, anticipatie, creativiteit, beslissingen, flair en teamwork komen bij deze actie om de hoek kijken. Deze actie is vooral geschikt voor spelmakers en andere creatieve spelers. Zorg er echter wel voor dat er iemand in je team is die achter de steekballen aan gaat. Het is natuurlijk nutteloos om steekballen te geven waar vervolgens niemand achteraan gaat. 

Probeert vrije trappen van grote afstand – Ondanks dat je deze actie eerder onder ‘afwerken’ zou verwachten, staat hij in Football Manager toch echt onder passing. Een speler met deze actie zal een vrije trap van grote afstand op doel knallen, terwijl een korte pass of een voorzet richting de zestien misschien wel betere opties zouden zijn. De eigenschappen vrije trappen, techniek en afstandsschoten moeten daarom zeer goed zijn voor deze speler. Op het moment dat je bijvoorbeeld geen goede koppers hebt, is het misschien een idee om deze actie aan te leren bij de nemer van de vrije trappen, mits hij over de juiste eigenschappen beschikt. Ik wil deze actie echter niet aanraden. In zo’n geval kun je beter voor een korte pass gaan en op die manier het spel voortzetten. 

Speelt geen doorsteekpasses – Een speler met deze actie zal zo goed als nooit een doorsteekpass versturen. Hij wil de bal altijd in de voeten van een speler spelen. Met deze actie is hij echter nog wel steeds in staat om lange ballen te spelen. Deze actie is vooral handig voor verdedigend ingestelde spelers die de bal in moeten leveren bij andere spelers, zodat zij het spel op kunnen bouwen en voor centrale middenvelders die niet over de juiste eigenschappen beschikken om een doorsteekbal te geven.

Zoekt naar medespeler in plaats van zelf op doel te trappen – Deze actie is eigenlijk duidelijk. Een speler met deze actie zal altijd eerst kijken of er een medespeler vrij staat, voordat hij schiet. Dit kan resulteren in betere kansen, omdat een medespeler hierdoor een betere kans krijgt, maar enkele goede kansen zullen hierdoor ook mogelijk verspeeld worden. Deze actie vereist een zeer goed teamwork. Ook de eigenschappen passing, anticipatie, creativiteit en beslissingen moeten hoog zijn. Het is vooral handig voor aanvallende spelers die niet goed zijn in afwerken en zelfbeheersing. 

Techniek
Geeft lange, strakke inworpen – Een speler met deze actie is zeer goed in staat om een lange ingooi te geven. Deze lange ingooi is lager, krachtiger en overbrugt meer afstand dan de standaard lange ingooi en zorgt op die manier voor meer chaos bij de tegenstander. De eigenschappen verre inworpen, evenwicht en kracht zijn belangrijk voor het succesvol uitvoeren van deze actie. Deze actie is geschikt voor iedereen met de vereiste eigenschappen.

Krult schot – De naam van deze actie is misschien niet helemaal juist. In het Engels heet deze actie Curls ball, vertaald naar het Nederlands is dat Krult ballen. Het gaat hier niet alleen om schoten, maar ook lange passes, voorzetten, corners en vrije trappen. Een zeer goede techniek is sowieso vereist. Afhankelijk van de positie en instructies van de spelers is het ook handig als een speler goed is in corners, vrije trappen, afstandsschoten, afwerken of passing. Deze actie is geschikt voor corner- en vrije trapnemers, spelers die van afstand mogen schieten, vleugelspelers die geacht worden een voorzet af te leveren, alsmede creatieve spelers die de lange bal mogen hanteren. Deze actie is alleen aan te leren via begeleiding.

Mijdt gebruik zwakker been – Een speler met deze actie zal altijd proberen om de bal met zijn sterke been te raken, ook al is het gezien de situatie beter als hij zijn zwakke been gebruikt. Hierdoor zal de speler minder vaak een bal verkeerd raken met zijn slechte voet. Daar tegenover staat echter dat sommige kansen verloren gaan, omdat hij zijn zwakkere been niet gebruikt. Ook zal hij veel moeite hebben als de tegenstander hem dwingt om zijn zwakke been te gebruiken. Om die reden is het een erg risicovolle actie, die je maar beter niet aan kan leren. Het is aangeraden om deze actie af te leren voor iedereen waarbij zijn slechte been beter is dan ‘zeer slecht’. 

Probeert zwakkere been te ontwikkelen – Eigenlijk is dit geen actie. Het zorgt ervoor dat de speler zijn zwakke been gaat ontwikkelen, waardoor het sterker wordt. Om die reden is het handig voor aanvallende spelers met een zwak been. Door training kunnen ze dreigender worden met hun zwakke been, waardoor ze lastiger te verdedigen zijn. Het trainen van het zwakke been gaat ook door nadat de speler deze actie aangeleerd heeft. 

Verdedigen
Blijft rechtop bij tackles – Een speler met deze actie zal voorzichtiger zijn bij het inzetten van een tackel. Hij wil niet dat de tegenstander gemakkelijk langs hem komt, omdat hij te vroeg een wilde tackel inzet die zijn doel mist. Doordat hij blijft staan tijdens het tackelen, is hij vaak in staat om het spel snel voort te zetten nadat hij de bal succesvol veroverd heeft. Tackelen, concentratie, anticipatie, beslissingen en kracht zijn eigenschappen die bij deze actie komen kijken. Deze actie is vooral geschikt voor verdedigend ingestelde spelers op het moment dat je met zonedekking speelt. 

Dekt tegenstander kort – Een speler met deze actie zal een tegenstander altijd kort proberen te dekken. Goede mandekking, tackelen, anticipatie, concentratie, beslissingen en positie kiezen zijn hiervoor noodzakelijk. Deze actie kan zinvol zijn in heel diverse situaties. Een lange, sterke, agressieve spits die jaagt op de centrale verdedigers van de tegenstander, een verdedigend ingestelde centrale middenvelders die de opdracht krijgen om agressiever te verdedigen, snelle centrale verdedigers (als je met een hoge verdedigende lijn speelt), kopsterke centrale verdedigers (als je juist met een lage verdedigende lijn speelt) en vleugelspelers die de opdracht krijgen om voornamelijk zich te focussen op het verdedigen. 

Tackelt met sliding – Deze actie is het tegenovergestelde van ‘Blijft rechtop bij tackles’. Een speler met deze actie kiest er juist bewust voor om al in een vroeg stadium de bal via een harde tackel te veroveren. Deze actie vereist daarom goede beoordelingen voor tackelen, agressie, lef, anticipatie, beslissingen en positie kiezen. Het is vooral geschikt voor wat meer defensief ingestelde spelers die de opdracht krijgen om wat agressiever te verdedigen. Het is niet geschikt voor centrale verdedigers, omdat een mislukte tackel in zo’n geval een te groot risico is.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze gids. Hopelijk gaan de favoriete acties wat meer bij je leven, want je kunt heel wat voordeel halen uit situaties door te letten op de favoriete acties van spelers. Ik hoop daarom dat je na het lezen van deze gids zelf ook aan de slag gaat met de favoriete acties. Daarbij hoop ik dat je de informatie in deze gids niet als vaststaande regels opvat. Gebruik de inhoud liever als richtlijn en stippel je eigen plan uit. Mocht je zelf een andere visie hebben op het gebruik van de favoriete acties of heb je nog vragen over de favoriete acties? Neem dan een kijkje op ons forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *