Denemarken

 In de kwalificatie verraste men vriend en vijand door als eerste uit poule vier te komen. Landen als Portugal, Zweden en Hongarije werden opzijgezet. Over de prestaties in Zuid-Afrika had menig supporter anders gehoopt. Een blamage tegen Nederland werd keurig rechtgezet door te winnen van Kameroen. De slotwedstrijd van poule H was tegen Japan. Wederom blameerde het land zich en ging het met 2-1 onderuit. Denemarken was uitgeschakeld in de groepsronde. Alle pijlen zijn inmiddels gericht op het komende Europees kampioenschap in Oekraïne en Polen. Loods jij ze naar de Europese titel?

 

Sterkte van het land
Denemarken is qua oppervlakte een groter land dan Nederland. Toch heeft het slechts vijfeneenhalf miljoen inwoners. Daarvan houdt meer dan de helft meer van handbal dan van voetbal. Toch groeit de belangstelling in de buitensport. De recente prestaties in de kwalificatie heeft menig sportliefhebber doen besluiten om ook het nationale voetbalelftal te steunen in Zuid-Afrika. Onder leiding van Morten Olsen wordt er aanvallend voetbal op de mat gelegd. De oud-trainer van Ajax speelt graag in een 4-3-3 opstelling. Olsen is sinds 2000 werkzaam als bondscoach van de Deense nationale ploeg. Hiermee is hij de langstzittende bondscoach in Europa. De ploeg van Olsen is inmiddels terug te vinden in de top 30 van de wereld.  


Foto gemaakt door Felix Andrews

Historie
Het nationale elftal van Denemarken speelde zijn eerste wedstrijd op de Olympische Zomerspelen van 1908 in Londen. Ze speelden tegen het B-elftal van Frankrijk en wonnen met 9-0. Hierdoor plaatsten ze zich voor de halve finale, waarin het eerste elftal van Frankrijk de tegenstander was. Deze wedstrijd zou de boeken in gaan als de grootste overwinning ooit van Denemarken. Frankrijk werd met 17-1 over de knie gelegd. In de finale was Groot-Brittannië te sterk met 0-2.

Vanaf 1958 ging men zich proberen te kwalificeren voor andere toernooien. Dit lukte voor het eerst op het EK van 1964, maar het hoogst haalbare was een vierde plek. De eerste keer op een WK was in 1986, toen ze niet verder kwamen dan de tweede ronde. Twee jaar daarvoor hadden de Denen ook al het EK behaald, waar tegen alle verwachtingen in de halve finale werd bereikt, waarin Spanje won na strafschoppen. Sindsdien was Denemarken altijd present op de grote toernooien. Absoluut hoogtepunt was in 1992, toen de Denen Europees kampioen werden. In de halve finale werd daar met strafschoppen van Oranje gewonnen, waarna in de finale Duitsland met 2-0 werd verrast. Daarna werd op het EK niet veel meer bereikt, en op de WK's was de rol van betekenis nog kleiner. Dit jaar kwalificeerden de Denen zich in een lastige groep met onder andere Zweden, Hongarije en Portugal als eerste in de groep.

Stadion
Denemarken speelt zijn thuiswedstrijden in het Parken Stadion, eigendom van één van de grote clubs uit het land, FC Kopenhagen. Voor de bouw van het stadion gaan we terug naar 1990. Destijds stond op de plaats van het stadion nog het Idrætsparken, maar er was een investeerder die het stadion liet herbouwen tot het huidige gebouw. Hij wilde hiervoor in de plaats wel dat de komende vijftien jaar alle interlands hierin werden afgewerkt. De Deense bond ging akkoord en de bouw kon beginnen. De renovatie koste zo’n 640 miljoen Deense kronen, omgerekend ongeveer 71 miljoen euro. Het huidige Parken Stadion biedt plaats aan 34.000 mensen.


Foto gemaakt door Gajda-13

Sinds 1993 behoort het stadion tot de zogenaamde sterrenstadions van de UEFA. Het kreeg vier sterren, wat betekent dat de finale van de UEFA Cup hier plaats mag vinden. Dit gebeurde onder andere in 2000, toen Galatasaray na strafschoppen won van Arsenal.

Verwachtingen van de bond
De bond stelt geen hoge verwachtingen voor je dit seizoen. Plaatsen voor het Europese kampioenschap in Polen en Oekraïne is het enige gestelde doel. Om deze doelstelling te behalen zul je in de kwalificatiewedstrijden Portugal, Noorwegen, Cyprus en IJsland de baas moeten zijn. Desnoods schaar je het Deense nationale elftal bij de vier beste nummers twee. Dit geeft alsnog recht op het kampioenschap.

Elftal-/Selectieanalyse
De selectie van het land is sterk, en dat zie je al direct aan de doelmannen. De drie geselecteerde mannen zijn Stephan Andersen, Kevin Stuhr Ellegaard en Thomas Sørensen. De ervaren Thomas Sørensen is een prima doelman, 34 jaar, en spelend bij Stoke City. Hij is de eerste keuze. Wie tweede keeper is, maakt niet veel uit, maar Kevin Stuhr Ellegaard van SC Heerenveen is waarschijnlijk de beste keuze, dus moet Stephan Andersen genoegen nemen met een rol als derde keeper. Laatstgenoemde is zeker nog zeven maanden uitgeschakeld.

De verdediging is volgens de assistent de achilleshiel van het elftal. Om te beginnen op rechts. Lars Jacobsen zal met Kasper Bogelund strijden voor een basisplaats. Jacobsen zal vermoedelijk de strijd gaan winnen gezien zijn ervaring in het buitenland. Aan de andere zijde van het veld kan je kiezen uit Patrick Mtiliga en Michael Lumb. Mtiliga, oud-speler van onder meer NAC Breda, zal de slag op basis van snelheid en techniek ruim winnen. Wanneer nood aan de man komt zou Simon Poulsen van AZ op links uit de voeten kunnen. Centraal staat er een jong getalenteerd duo. Simon Kjær van Wolfsburg en Daniel Agger zullen het centrum vormen. Per Krøldrup en Kris Stadsgaard zullen fungeren als back-ups.

We gaan verder met het middenveld. De beste keuze om in te spelen is waarschijnlijk een 4-2-3-1, net als Oranje. De twee controleurs worden dan Christian Poulsen van Juventus en Daniel Jensen van Werder Bremen. Daarmee heb je een prima blok staan. Er is nog iemand die nadrukkelijk op de deur klopt, namelijk William Kvist. Op rechts is de beste keuze Jesper Grønkjær, speler van FC Kopenhagen. Voor de positie achter de spits zijn er vele mogelijkheden. Christian Eriksen zal samen met Thomas Kahlenberg moeten uitmaken wie het best geschikt is voor de numero 10 positie. Thomas Enevoldsen maakt aan de linkerzijde het middenveld compleet. De linksbuiten van FC Groningen maakt een betere indruk dan concurrent Peter Løvenkrands, die tevens beter als spits tot zijn recht komt.

De aanval tenslotte. Daar zijn er maar weinig mogelijkheden, er is één topper en de rest is vrij weinig. Die topper is natuurlijk spits van Arsenal, Nicklas Bendtner. Hij wordt de spits. Om de aanval wat aan te vullen kan je Dennis Rommedahl meenemen. Ook Søren Larsen van Toulouse is vaak van de partij als derde aanvaller. Tevens zijn Tomas Enevoldsen, Morten Nordstrand, Peter Løvenkrands en Martin Bernburg opties.

Beste opstelling:
DM: Thomas Sørensen
VR: Lars Jacobsen
VL: Patrick Mtiliga
VC: Daniel Agger
VC: Simon Kjær
MC: Christian Poulsen
MC: Daniel Jensen
AMR: Jesper Grønkjær
AML: Thomas Enevoldsen
AMC: Thomas Kahlenberg
AC: Nicklas Bendtner

Spelplezier
Denemarken is een zeer aantrekkelijke ploeg voor mensen die graag met een wat minder land goede prestaties willen behalen, zonder dat het erg lang gaat duren. De meeste namen zijn iedereen wel bekend en daardoor duurt het ook niet zo lang om een selectie te kiezen. Ook zijn er veel aanstormende talenten met wie het in de toekomst mogelijk is om een vaste waarde op de grote toernooien te worden. Met de juiste tactiek is het zelfs mogelijk om mee te gaan doen om de prijzen, al zal dat nog wel wat opbouw nodig hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *