Crashdumps en de mogelijke oplossing

Ik ga het hebben over een van de, zo niet dé grootste frustratie van elke Football Manager: crashdumps. De ervaren spelers onder ons hebben er vast en zeker meerdere gehad, wat resulteerde in het verlies van je game en, in veel gevallen, van je spelplezier. Als voormalig submod van de Helpdesk heb ik zo goed en zo kwaad als het kon geprobeerd te helpen met het voorkomen van crashdumps, want oplossen kon in veel gevallen natuurlijk niet. Niet door de gemiddelde FM-speler in ieder geval.  Wat voor veel niet-engelstalige FM spelers waarschijnlijk een groot geheim is, is dat onze vrienden bij Sports Interactive vaak wél over de skills beschikken die nodig zijn om een crashdump uit een game te verwijderen. Nu is het geval dat ik een crashdump in mijn spel kreeg en dat alle drie mijn back-ups er ook last van hebben. Ik kan er nu voor kiezen om mijn PC door het raam te gooien, maar ik kan natuurlijk ook de hulp inroepen van Sports Interactive. Het is overbodig om te zeggen dat ik, vanwege financiële redenen, voor het laatste heb gekozen.

Op 22 Juni 2026 springt er een venster open met melding FM 2012 v12.2.1.257899 (2012.03.13 19.00.29).dmp.
Mijn game met Parma is eigenlijk te mooi om op deze manier te eindigen en dus begin ik te zoeken naar oplossingen. Uit ervaring weet ik dat de jongens bij SI in staat zijn om de nodige reparaties te doen, mits je het op de correcte manier rapporteert. Bij SI werken ze met een File Transfer Protocol (FTP) wat in feite een lelijke versie van Dropbox is. Users met problemen in hun game kunnen hun spel hier uploaden en een melding van hun probleem doen op het forum.

De exacte manier om je savegame op te sturen is als volgt:

1. Log in op http://community.sigames.com of maak een account aan als je dat nog niet hebt.

2. In de adresbalk van bijvoorbeeld ‘Mijn documenten’ typ je in ftp.sigames.com. Log in met user: ftp-public en password: public.

In de map fm/ ga je naar game-save, waar je straks je game naar gaat uploaden.  Het is handig om je savegame tijdelijk een andere naam te geven.  Doe bijvoorbeeld *forumnaam*_beschrijving van het probleem. In mijn geval hernoem ik mijn game naar ‘’Mr.360_crashdump June 22’’.

3.  Kopieër je savegame naar de map beschreven in stap 2. Is je game te groot? Comprimeer je game dan met een programma zoals Winzip en probeer het nog eens.

4.  Als het goed is, heb je op de juiste manier je savegame inclusief de crashdump opgestuurd naar Sports Interactive. Het enige wat je nog rest is even op het forum vertellen dat je jouw game hebt opgestuurd. Aangezien je een crashdump hebt gehad moet je zijn in het subforum ‘Technical Issues and Crashes’. Maak daar een topic aan met een duidelijke titel. In de beschrijving zet je uiteraard nogmaals de beschrijving van het probleem en de naam van je save game. In mijn geval:

Title: Crashdump on the 22nd of June 2026
Description: Hi there! My game got a crash dump on the 22nd of June 2026 with the description: FM 2012 v12.2.1.257899 (2012.03.13 19.00.29).dmp
I uploaded the game to your FTP server with the name: Mr.360_crashdump June 22
You can make me very happy if you managed to get my game fixed.

Kind regards,

Mr.360

5. Het is nu wachten op een antwoord. Ik heb mijn game opgestuurd op een zaterdag, dus het is niet reëel om voor de maandag een gerepareerde savegame te verwachten. Het is belangrijk dat je regelmatig je topic bekijkt om te zien of er een antwoord is. Mogelijk stellen ze andere handelingen voor (integriteits controle op steam, map settings verwijderen etc.).

Na enkele dagen blijkt dat mijn game een crashdump heeft opgelopen vanwege het toevoegen van nieuwe competities en dat de kans op een fix relatief klein is. Heel jammer, maar al snel besluit ik om maar weer een nieuwe game te beginnen en zo snel mogelijk weer te geraken waar ik was gebleven: het seizoen 2026-2027.

Het leermomentje wil ik jullie ook niet onthouden. Als je besluit nieuwe competities toe te voegen aan je spel raad ik je zeer nadrukkelijk aan om een lijstje bij te houden van welke wijzigingen je door voert. Ook is het aan te raden om op een nieuwe save verder te gaan. Waarom? Omdat een lijstje van wijzigingen erg handig is op het moment dat je in een soortgelijke situatie als mij terechtkomt. De fout die de crashdump veroorzaakte zat diep verstopt in een van de competities die ik ooit actief maakte en later weer de-activeerde. Het verdergaan op een nieuwe save is eigenlijk om dezelfde reden: het helpt de mensen van SI met het opsporen van de fout en het helpt jou af van de gevreesde ”FM-dip”.

7 comments

 1. Ik krijg altijd een crashdump als ik naar het bestuurskamer ga of als ik met een speler ga praten of zo…

  help? (maakt niet uit welke jaartal)

  1. Ik raad je aan je game op te sturen. Volg de instructies in het artikel en dan zou het allemaal goed moeten komen 😉

 2. Ik heb een andere vraag.

  Ik was de coach van het Nederlandse elftal maar nam ontslag.
  Nu moest ik als coach van Jong Nederland (een andere) een nieuwe coach aanstellen.
  Maar hoe doe ik dat, want het staat niet bij de standaard aanneemmodus.
  Want ik wil wel Verbeek aanstellen als coach.

 3. ik word helemaal gek van dit spel. Ik heb een nieuwe computer en alsnog krijg ik crashdumps!!!! Ik heb het opgestuurd dan wordt het misschien voor 1 game opgelost maar het blijft maar terug komen elke keer, wat kan ik daar aan doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *