COTT 2014: Hoe is het tot nu toe verlopen?

Avatar TactiekWe begonnen Clash of the Tactics 2014 een tijdje geleden met 35 fanatieke FM’ers. In acht groepen vochten zij om een toegangsbewijs voor de achtste finales. Hier was voor slechts zestien deelnemers plaats, meer dan de helft zou de eerste schifting niet overleven. Inmiddels zijn we al beland bij de kwartfinales. Hoe verliep het toernooi tot nu toe?

Zoals ieder jaar was er ook dit jaar een grote variëteit aan tactieken. Het is duidelijk dat Louis van Gaal een behoorlijke invloed op de FM’ers heeft, want de 5-3-2 formatie bleek een populaire formatie. Zo probeerden onder andere Thierryvane, heedree en sirkeith hoge ogen te gooien met de succesvolle tactiek van Nederland in Brazilië. Uiteraard waren 4-3-3 en 4-2-3-1 ook veelgebruikte formaties. Daarnaast waren er ook een aantal leden die het over een heel andere boeg gooiden. Zo liet Denny zich inspireren door José Mourinho: hij parkeert de bus en gokt op de counter. Ook formaties zonder spitsen waren vertegenwoordigd, onder andere door klap00r en N4z4reno. Dit is slechts een kleine selectie uit de vele verschillende tactieken, iets wat het toernooi juist zo leuk maakt!

De groepsfase bestond uit vijf groepen van vier deelnemers en drie poules van vijf deelnemers. Uit alle groepen mochten de nummers één en twee zich klaarmaken voor de knock-out fase. Martin1807 viel in Groep A op met zijn uitstekende resultaten. Hij pakte vijftien punten uit zes wedstrijden en voegde daar een overtuigend doelsaldo van negentien voor en zeven tegen aan toe. Dit is een groot verschil met de resultaten uit Groep E, waar Steven013, Juca, Acquafresca en klap00r er een zeer spannende strijd van maakten. Steven013 pakte met negen punten de eerste plaats, terwijl Juca en Acquafresca allebei één punt minder pakten. Juca wist zich door een beter doelsaldo op het nippertje te plaatsen voor de laatste zestien. Ook klap00r was met zeven punten dicht bij de volgende ronde. In Groep D was het ook tot op het laatste moment spannend. Uiteindelijk hadden TomFsoccer en N4z4reno genoeg aan hun elf punten, Duarte greep met tien punten net naast de volgende ronde. KN wist slechts één punt te pakken en zal het toernooi zo snel mogelijk willen vergeten.

Ook qua doelsaldo waren er veel verschillen. In Groep H verdeelde ForzaUtreg vijf doelpunten over acht wedstrijden. Dit lijken cijfers van iemand die op de laatste plek eindigde, maar ForzaUtreg presteerde het om de eerste plek te pakken. Dit was dan ook vooral te danken aan zijn solide defensie: hij incasseerde slechts vier doelpunten. Er waren echter veel mensen die voor aanvallende tactieken kozen en daarmee tot meer doelpunten kwamen. Zo scoorde cimbomcu 18 doelpunten in de door hem gewonnen Groep F. Ook joeyscenijme koos de aanval, maar hij leek zijn verdediging ietwat te verwaarlozen. Hij scoorde elf maal in zijn zes poulewedstrijden, maar moest 22 keer de bal uit het net vissen.

De wedstrijd tussen cimbomcu en .Nick leverde liefst twaalf doelpunten op en is hiermee de meest doelpuntrijke wedstrijd. Cimbomcu won deze knotsgekke wedstrijd met 8-4. Ook Martin1807joeyscenijme (8-3), joeyscenijmeMartin1807 (1-5), N4z4renoTomFsoccer (6-3), AcquafrescaKlap00r (3-4) en Klap00rJuca (4-3) zorgden voor genoeg spektakel voor het aanwezige publiek.

De achtste finales bestonden in principe uit twee wedstrijden. Beide ploegen speelden één thuiswedstrijd en de winnaar werd bepaald volgens dezelfde regels als in de Champions League knock-out fase. Het verschil zat hem in de eventuele beslissingswedstrijd bij een gelijke uitslag. Daar waar de UEFA kiest voor een strafschoppenserie, hebben wij gekozen voor een beslissingswedstrijd. Dit bleek voor slechts één van de acht partijen nodig, de overige wedstrijden waren na twee duels beslist. N4z4reno bleek in deze beslissingswedstrijd de sterkere tegenover heedree. Ook bij erpmans en Denny was het verschil niet groot. Erpmans creëerde in beide wedstrijd veel kansen, maar Denny counterde na thuis 0-0 te hebben gespeeld naar een 1-1 in de uitwedstrijd. Op uitdoelpunten plaatste Denny zich voor de kwartfinales. Hoe anders was het bij Ruben. en TomFsoccer. Laatstgenoemde won beide wedstrijden met duidelijke cijfers: 3-0 en 1-4.

Dit alles leidt ons tot de kwartfinales. Van de 35 deelnemers hebben we er nog maar acht over. N4z4reno, Michiel RAFC, Raymon., TomFsoccer, Fizzle, cimbomcu, Denny en Sliepy mogen uitmaken wie de beste tactiek heeft gemaakt. Neem snel een kijkje op het forum en volg de laatste ontwikkelingen rondom Clash of the Tactics 2014!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *