Brazilie

 7 juli 2010, Nederland komt in de kwartfinales van het WK in Afrika uit tegen titelkandidaat Brazilië. De klok telt de 68e minuut en geeft de tussenstand 1-1 weer: hoekschop voor Oranje. De bal komt voor, Dirk Kuyt kopt hem door. Jaaaa, Wesley Sneijder kopt ons land voorbij de Goddelijke kanaries. Een verrassing van jewelste, want Brazilië was verreweg de favoriet. Maar opnieuw komen de creatieve Zuid-Amerikanen niet verder dan de kwartfinales op een WK, net als in 2006. En dat terwijl de selectie van de “Seleçao” wereldwijd een van de beste is. Brazilië is aan haar stand verplicht snel weer minstens de finale te bereiken!

 

Het land 
Brazilië is met haar 8,5 miljoen vierkante kilometer het grootste land aan oppervlakte van Zuid-Amerika: het beslaat één-vierde van dit continent. Enkel Rusland, Canada, China en de Verenigde Staten zijn daarnaast groter. Er wonen dan ook bijna liefst tweehonderdmiljoen mensen in Brazilië, een groot deel is voetbalgek. De meeste tieners zijn al vroeg op de straten te vinden: de ene stoned in een hoekje, op het verkeerde pad beland door het hoge criminaliteitsgehalte in het relatief arme land. Vele anderen belanden echter op voetbalveldjes in de sloppenwijken, de meeste deelnemende kinderen zijn van jongs af aan erg technisch. Dit zit namelijk in het bloed van de temperamentvolle Zuid-Amerikanen.

Brazilië vertegenwoordigt dan ook erg veel grote talenten in de voetbalwereld. Toonaangevende clubs als Santos, Corinthians, Internacional, Flamengo en Fluminense beschikken over de meest fenomenale tieners. Denk eens aan het grote Santos met zijn spelers als Neymar en Paulo Henrique ‘Ganso’, nu al gewild door vele Europese topclubs. Daarbij spelen befaamde parels als Coutinho (Inter Milan, Italië) nu al in het toonaangevende continent.

Hét voetballand van de wereld
Het merendeel van de volwassenen zullen Spanje als hét voetballand van de wereld zien, maar door de ogen van de jongere garde is het Brazilië van Ronaldinho, Kaká en Ronaldo het beste land in het bedrijven van voetbal. Logische verklaring is het grenzeloze Samba-niveau van het voetbal van de Goddelijke kanaries. Met resultaatvoetbal overleef je het niet als coach-zijnde in het grote Zuid-Amerikaanse land, vraag het maar na aan voormalig bondscoach Dunga. Zijn ontslag, na de in de inleiding beschreven wedstrijd met Nederland, is in de ogen van de critici te wijten aan het verdrijven van het “samba-voetbal” van voorheen. Voetballend Brazilië, onder aanvoer van voetbalhoofdstad São Paulo, stootte de voormalig succesvoetballer van de troon. Nu moet Mano Menezes de trots van de Kanaries weer omhoog halen: prijzen zijn vereist!


Foto door Rafael Alvez

Ook in de historie is Brazilië toonaangevend: het meest succesvolle land op gebied van wereldtitels. Deze prestigieuze prijs werd namelijk vijf keer in de wacht gesleept, in 1958, 1962, 1970, 1994 en 2002. Verder won het ook al acht keer de Copa América: de laatste twee edities, in 2004 en 2007, waren beiden prooi voor de Brazilianen. Op continentaal gebied gaat het de laatste jaren buiten de uitzondering in 2002 dus relatief minder. De laatste twee WK’s kwam de ambitieuze Seleçao namelijk niet verder dan de kwartfinales. De befaamdste spelers uit de geschiedenis zijn Bebeto, Romario, Garrincha, Pelé, Rivellino, Sócrates, Zico en zeer recent voormalig topspits Ronaldo. Momenteel staat Brazilië vierde op de wereldranglijst, achter respectievelijk Spanje, Nederland en Duitsland.

Verwachtingen van de bond
De bond geeft aan dat ze verwachten dat je elke wedstrijd weer de eer van het land hoog houdt. In principe houdt dit in dat je bijna alle wedstrijden moet winnen, uitgezonderd eventuele slippertjes tegen landen als Italië, Spanje etc. Een absolute must is een overwinning wanneer je tegen rivaal Argentinië speelt, hetgeen wat geen makkelijk klusje zal zijn. Ook een winstpartij op buurland Uruguay zal zeer gewaardeerd worden door de fans.

Stadions
Het Braziliaans voetbalelftal komt uit in meerdere stadions. De meest gebruikte thuisbasis is het Maracanã stadion, te Rio de Janeiro. Deze kent een capaciteit van liefst 86.000 zitplaatsen. Andere grote stadions zijn het Mineirão in Belo Horizonte (76.000), het Estadio Mané Garrincha te Brasilia (72.000) en het Vivaldão in São Paulo (67.000).

Elftal-/Selectieanalyse
Brazilië kent een kwalitatief ijzersterke en relatief jonge selectie. Te beginnen in het doel, waar je met Julio César een van de beteren ter wereld tot je beschikking hebt. Achter de goalie van Internazionale heb je nog voormalig PSV’er Heurelho Gomes en Almeria-sluitpost Diego Alves.

De verdediging is eveneens een ijzersterke linie in de Seleçao. Op rechts dien je meteen een hele lastige keuze te maken: is Maicon je rechtsback, of Barcelona-speler Dani Alves? Beiden zijn zowel aanvallend als verdedigend absolute wereldtop, dus de keuze is aan jou. Op links is de keuze minder moeilijk, waar je met Real Madrid-linkspoot Marcelo een topper in huis hebt. Filipe van Atlético Madrid is dan een prima back-up. Centraal heb je twee echte brekers in huis: Luisao en Lucio. Hiermee heb je een andere ‘beer’ Alex achter de hand, wat ook geldt voor Juan van AS Roma en Thiago Silva (AC Milan).


Foto door Rafael Alvez

Brazilië kent tegenwoordig veel controleurs voor de middenste linie: Felipe Melo, Ramires, Hernanes en Lucas zijn allen vooral defensief sterk. De keuze lijkt te gaan naar Ramires en Felipe Melo, waardoor ook Werder Bremen-aanwinst Wesley op de bank zou belanden. Op rechts kun je kiezen voor Ronaldinho, waar op links Robinho de beste optie lijkt. Het is echter aangeraden nog enkele flankspelers op te roepen, want hier heerst schaarste.

In de voorhoede is Luis Fabiano de beste, maar zijn collega valt te overwegen. Je hebt de keuze over Diego Costa, Nilmar, Fred en Hulk. Probeer in wat oefenwedstrijden uit wie het beste klikt met Fabiano, en vorm zo je topvoorhoede als kers op een toch al zo zoet smakende taart.

Beste opstelling
DM: Julio César
RV: Maicon
CV: Luisão
CV: Lucio
LV: Marcelo
CM: Ramires
CM: Felipe Melo
RAM: Ronaldinho
LAM: Robinho
SP: Luis Fabiano
SP: Hulk

Spelplezier
Brazilië is een aanrader voor een zogeheten FM-dip: met zo’n verschrikkelijk goede selectie is het altijd leuk om te spelen en prijzen te winnen. Te beginnen met het WK, het is vereist om verder te komen dan de kwartfinales tegen het veel kleinere Nederland. Kortom: veel plezier met de beste selectie uit het spel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *