Bosnie & Herzegovina

 Hun land werd uit elkaar gescheurd. Joegoslavië was niet meer, er bleven veel onafhankelijke republieken over. In Bosnië en Herzegovina bleven verschillende culturen hangen. Bosnië werd en is nog steeds een mix tussen katholieken en moslims, de spanningen van de oorlog zullen altijd blijven tussen deze twee groepen. Bosnië werd niet voor niets 'Klein-Joegoslavië' genoemd vanwege de vele etnische groepen. Het is tegenwoordig echter hoopgevend om te zien dat jonge jongens van beide groepen samen op een veldje een balletje trappen, het is immers de toekomst van het land. Bosnië is nog steeds een land in opbouw, zo ook het nationale voetbalelftal. Dat nationale voetbalelftal heeft hulp nodig, jouw hulp.

Ruwe diamant in de Balkan
Bosnië is een prachtig land, maar door de oorlog zijn vele huizen verwoest. Deze huizen staan er nog steeds zo bij als vlak na de oorlog. Aan de ene kant haalt het herinneringen terug van die vreselijke gebeurtenis, maar heb brengt ook de realiteit. Bosnië heeft een oorlog meegemaakt en dat mag men weten ook. Bosnië heeft niet de macht die Servië heeft of het toerisme dat Kroatië rijk is. Wat dat betreft loopt Bosnië achter op deze andere landen in de Balkan. Momenteel is Bosnië nog een ruwe diamant, maar wanneer het land een beetje gepolijst wordt zal iedereen de schoonheid van Bosnië zien. Sport helpt Bosnië in het nieuws te komen. Het hoeft niet iedere keer over Srebrenica of oorlogsmisdadigers gaan, maar het moet over Bosnië gaan dat Turkije verslaat in Zenica! Het moet gaan over Bosnië dat tweemaal België aan de kant zet! Het moet gaan over Bosnië dat serieus kans maakt om het wereldkampioenschap te halen! Dit nieuws maakt de sport populair bij de mensen. Goede prestaties zorgen ervoor dat de populariteit stijgt, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om te voetballen, of om te basketballen. Van welk geld koop je voetbalschoenen? Je werkt als elf jarig jongentje, het geld dat je verdiend gaat niet je spaarpot in maar wordt op een hoop gegooid om morgen weer brood te kunnen kopen. Gelukkig gaat alles beetje bij beetje beter, ook op economisch gebied. Mensen die zijn gevlucht vanwege de oorlog komen terug op familiebezoek, het zijn grotendeels deze mensen die de economie goed draaiende houden. Dat is best wel triest, maar het is helaas ook de realiteit. Het is fijn om te zien dat jonge jongens al hun zorgen vergeten als ze op het veld staan, dit biedt hoop voor de toekomst en ik ben ervan overtuigd dat Bosnië binnen niet al te lange termijn op een EK of WK zal verschijnen.

Sterkte van het land
Momenteel is Bosnië niet de makkelijkste tegenstander die een topland kan treffen. De Bosniërs spelen vanuit een georganiseerde defensie en hebben messcherpe counters die regelmatig worden afgerond door hun koelbloedige aanvallers. Ook in standaard situaties is Bosnië erg gevaarlijk met Zvjezdan Misimovic. Maar er zit meer in dit team. Miralem Pjanic is één van de spelers die groot is geworden in het buitenland. Deze ervaring neemt hij mee de nationale ploeg in. Echter is de Bosnische competitie erg zwak, zo zwak dat deze op de 98ste plek staat van de 100 op de UEFA lijst qua sterkte. Dit heeft uiteraard geen positieve invloed op de doorstroom van jeugdspelers, maar de faciliteiten worden beter en voetbal wordt steeds populairder. Het is aan de ene kant triest dat een genaturaliseerde Senegalees één van de grootste talenten is van Bosnië, maar aan de andere kant helpen alle beetjes.

 

Historie
In 1995 speelde het nationale elftal van Bosnië en Herzegovina haar eerste internationale wedstrijd. Een rijke historie hebben ze dus niet kunnen opbouwen in die pakweg vijftien jaar. Nog nooit heeft Bosnië zich weten te plaatsen voor een groot hoofdtoernooi. Iedere keer strandden de Bosniërs in de kwalificatiereeks. Wat een nadeel is voor Bosnië is dat vele spelers met een dubbele nationaliteit kiezen voor het sterkere land. Zo zijn Danijel Pranjic en Vedran Corluka van Kroatië beiden geboren in Bosnië. Het land heeft dus niet echt een historie op voetbal gebied, dus het wordt langzamerhand tijd om historie te schrijven met Bosnië en Herzegovina.

Verwachtingen van de bond
De Bosnische nationale voetbalbond verwacht van jou als manager dat je het team laat opvallen tijdens de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika in 2010. Je zit in een lastige poule met onder andere Spanje, Turkije en België, er wordt dus niet van je verwacht dat je ook daadwerkelijk het WK haalt. Deze prestatie is echter niet onmogelijk, want Bosnië heeft een team dat kan stunten. Ook zijn de bondsleiders ervan overtuigd dat er heel wat talent schuilt in Bosnië, ze verwachten dan ook van jou dat je daar niet te omzichtig mee om te springen.

Stadion
Het 'eerste' stadion van de nationale ploeg is officieel Kosevo in de hoofdstad Sarajevo, echter worden veel wedstrijden ook gespeeld op Bilino Polje in Zenica. Kosevo is gebouwd in 1947 en is de thuishaven van FK Sarajevo. Het stadion kan ongeveer 37.500 toeschouwers herbergen sinds de renovatie in 1984. Bilino Polje is de favoriete thuishaven van Ciro Blazevic, dit omdat de supporters in Zenica vele malen fanatieker zouden zijn als die in Sarajevo. Bilino Polje is de thuishaven van NK Celik Zenica en is gebouwd in 1972. Momenteel wordt de hoofdtribune gerenoveerd, maar dit zal afgerond zijn voor de aanvang van de competitie. Het stadion biedt plaats aan zo'n 25.000 toeschouwers. Geen van beide stadions beschikt over een dak of veldverwarming, toch is de staat van het veld uitstekend.

 

Elftal/Selectie-analyse
Op doel bij Bosnië en Herzegovina heb je in eerste instantie de keus uit drie kwalitatieve spelers. Kenan Hasagic is op papier de beste van deze drie, de geroutineerde doelman heeft al 30 interlands op zijn naam staan. Muhamed Alaim heeft echter ook niet stilgezeten. De talentvolle 21-jarige sluitpost van Lech Poznan maakt een stormachtige ontwikkeling door en lijkt binnen de kortste keren de positie onder de lat bij de nationale ploeg te veroveren. Jasmin Buric lijkt achter het net te vissen, hij zal voornamelijk als derde doelman gebruikt worden.

Achterin heb je ook enkele kwalitatieve spelers tot je beschikking. Centraal achterin lijkt Boris Pandza van Hajduk Split zeker van zijn plek. De overgebleven positie naast Pandza zal ingevuld worden door Ivan Radeljic of Branimir Bajic. Vooralsnog trekt Radeljic aan het langste eind, maar het feit dat Bajic wat meer allround is en ook door kan schuiven naar het middenveld zou hem wel eens het voordeel van de twijfel kunnen geven. Deze spelers zijn ongeveer even goed, dus het zal een mooie concurrentiestrijd gaan worden. De beste vleugelverdedigers zijn zonder twijfel Emir Spahic aan de linkerkant en Damir Mirvic aan de rechterkant. Een echte bedreiging voor hun positie hebben ze niet, want Ninoslav Milenkovic en Omer Joldic zijn niet bepaald de beste backs. Mocht je in de problemen komen door blessures zou één van deze spelers best kunnen spelen, maar op het moment dat er een beetje aanvaller tegenover staat, dan wordt het een lastig verhaal. Dus richt je qua nieuwe spelers vooral op je backs.

Je middenveld is één van de sterkere linies van het elftal. Deze spelers spelen ook in de Europese topcompetities in tegenstelling tot de verdedigers en doelmannen. Als verdedigende middenvelder heb je vedette Zlatan Bajramovic staan. Deze ervaren middenvelder zal echter niet al te lang tot je selectie behoren aangezien hij al aardig op leeftijd is, maar hij is nog steeds van toegevoegde waarde. Aan de linkerflank is het een strijd tussen Sejad Salihovic van Hoffenheim en Mirko Hrgovic van Dinamo Zagreb. Vooralsnog is het eerstgenoemde die aan het langste eind trekt, maar Hrgovic zit dicht tegen de basiself aan. Op het moment dat Bajramovic het voor gezien houd kan Salihovic als controlerende middenvelder spelen en kan Hrgovic op links zijn kunsten vertonen. Aan de rechterkant speelt het grootste talent van Bosnië. De Bosnische hoop in bange dagen, Miralem Pjanic, vertoont zijn kunsten bij Lyon in Frankrijk, maar nu dus ook voor de nationale ploeg. Achter de spitsen speelt 'de Koning van de assist' Zvjezdan Misimovic. Misimovic is een echte 'nummer 10' en één van de sterren van je elftal. Als reserves voor Misimovic en Pjanic zijn er de wat mindere Senijad Ibricic en Vladan Grujic. Ook deze twee spelers hebben niet de kwaliteiten om over naar huis te schijven, maar veel keus heb je nou eenmaal niet in Bosnië.

Het meest gevreesd wordt toch de aanvalslinie van Bosnië. Edin Dzeko en Vedad Ibisevic hebben de harten gestolen in de Duitse Bundesliga. Ook voor menig internationaal verdediger zijn deze spitsen moeilijk te verdedigen. Zlatam Muslimovic stond lange tijd als zekerheidje in de spits, maar nu moet de ervaren aanvaller genoegen nemen achter deze twee jonge sterren. Als reserve is er ook nog Nedim Halilovic van Hajduk Split, maar hij zal geen potten breken tegen Puyol en Pique van Spanje. Rasechte Bosniër in hart en nieren, Boubacar Diabang Dialiba, is het grootste aanvallende talent van het land. De geboren Senegalees is genaturaliseerd en een groot talent.

Beste Opstelling
DM: Kenan Hasagic

VR: Damir Mirvic
VL: Emir Spahic

VC: Boris Pandza
VC: Ivan Radeljic
VM: Zlatan Bajramovic

MR: Miralem Pjanic

ML: Sejad Salihovic

AMC: Zvjezdan Misimovic

S: Vedad Ibisevic

S: Edin Dzeko

 

Spelplezier
Het spelplezier met de nationale ploeg van Bosnië en Herzegovina is als met ieder land uit de Balkan. Deze landen hebben een dusdanige geschiedenis, dat het voetbal ze hoop biedt voor de toekomst. Met Bosnië heb je een selectie wat een ideale mix lijkt tussen jonge talentvolle spelers en ervaren routiniers. Kwalificatie voor het wereldkampioenschap behoort tot de mogelijkheden, maar je kan je beter richten op het EK van 2012.

Officiële website
http://www.nfsbih.ba/

Deze landengids is geschreven met versie 9.0.1 en de Managers United Data Update V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *