Argentinie

 Vele mensen op deze aardbol zullen het niet snel meer vergeten, "de hand van God" bracht Argentinië naar de overwinning in de kwartfinale tegen het sterke Engeland. Diego Maradona scoorde met een handsbal waar we nu nog steeds over praten, maar ook over die andere goal die de legendarische voetballer maakte. De Argentijn kapte twee Engelsen uit, waarrna hij er nog drie dolde, inclusief de keeper. Een prachtig doelpunt was het gevolg en bleek een inleiding voor de winst van het Wereldkampioenschap. Heel Argentinië was door het dolle heen, maar dat succes is alweer een tijd geleden. De laatste WK-zege was er in 1986 en de laatste twee Wereldkampioenschappen kwam het team niet verder dan de kwartfinale. Hoogste tijd om dit te veranderen, want heel Argentinië wacht op nieuw succes. Gaat jou dat lukken?

 

Sterkte van het land
Maradona is een voorbeeld voor alle Argentijnse voetballers op het veld. Hij stond bekend als een strijdlustige speler en iemand met veel techniek. De Argentijnen van het voetbal van nu zijn ook spelers met veel techniek. Niet voor niets staat het land vijfde op de wereldranglijst. Daarmee kunnen we concluderen dat Argentinië een zeer sterk elftal heeft. Het niveau van het voetbal in Argentinië is hoog en er moet dan ook gepresteerd worden met een team zoals Argentinië dat nu heeft. In de Copa América mag je zeker meedoen om de titel en op het WK moet er op zijn minst een halve finale plaats behaald worden. Toch heeft dit sterke team voor het laatst wat gewonnen in 1993, de Copa América ging toen naar Argentinië. Sindsdien wacht de hele bevolking op succes, wat mogelijk moet zijn met een land met spelers als Messi, Tevez en Higuain.

 


Foto door Wikimedia CH

Historie
De geschiedenis van het voetbal vertelt ons over de oprichting van de sport in Engeland. Niet lang daarna kenden vele Europese landen de sport. Argentinië was het eerste land buiten Europa dat begon met het spelletje voetbal. Doordat de sport al razendsnel bekend werd in het Zuid-Amerikaanse land werd al snel een nationale bond opgericht. Argentinië kreeg op 21 februari in 1883 een eigen voetbalbond met de naam Asociación del Fútbol Argentino (AFA). De bond liet meteen resultaten zien; er kwam een nationaal elftal en in 1912 sloot de bond zich aan bij de FIFA. Daarmee kreeg Argentinië toegang tot het eerste WK van 1930, waarin het direct tweede werd. Sinds 1931 heeft Argentinië een eigen competitie. In deze competitie spelen nu wekelijks teams als Boca Juniors, River Plate en Independiente.

Het nationale elftal kreeg al snel een naam in de voetbalwereld van Zuid-Amerika. Voor het eerst speelde Argentinië mee in de Copá America in 1916. In datzelfde toernooi behaalde een team van Spaanstalige voetballers de finale en verloor die waarmee Uruguay het eerste land was dat Argentinië dwarszat voor een trofee, jaren voordat het buurland dit kunststukje zou herhalen op het WK. Vijf jaar later ging Argentinië er wel met de prijs vandoor door te winnen in een groep met Brazilië, Paraguay en Uruguay. Halverwege 1920 zorgde Argentinië opnieuw voor een stunt, maar nu won het van Brazilië en Paraguay. Argentinië kreeg een naam door deze overwinning en voetbal werd steeds populairder in het land. Het land kende steeds meer clubs en spelers werden steeds beter. Hierdoor won Argentinië een aantal jaren later een paar keer de Copá America. Na de Copá America kwam het eerder genoemde WK van 1930, waarin het verliezend finalist was in de finale tegen buurland Uruguay.

De glorietijden van Argentinië op een WK kwamen in de jaren 1978 en 1986. Het jaar 1978 zullen de Nederlanders nog wel goed herinneren. In de finale stonden ons vaderland en het Argentinië van de goed scorende Mario Kempes tegenover elkaar. De Argentijnse spits schoot tijdens het WK zes ballen in het doel. Kempes schoot in de finale de 1-0 binnen, net als de 2-1, en maakte zich een vedette door de titel binnen te halen in eigen land. In de schaduw van Kempes stond Ubaldo Fillol. De keeper beleefde een zeer goed toernooi en kreeg maar vier doelpunten tegen.

Dit succes werd gevierd met een groot feest, dat opnieuw gevierd kon worden in het jaar 1986. Hierin was niet Mario Kempes maar Diego Maradona de sterspeler aan de kant van de Argentijnen. Het toernooi vond plaats in Mexico en de groepsronde werd makkelijk overleefd. In de achtste finale kwamen de Argentijnen het buurland Uruguay tegen, dat met 1-0 aan de kant werd gezet. In de kwartfinale werd er gewonnen met 2-1 van Engeland waar Maradona beide treffers op zijn naam zette. Deze doelpunten kent iedereen wel. Het eerste doelpunt kreeg al snel de titel: “de hand van God”. Maradona zorgde later voor een groter spektakel door zes man weg te spelen en zo zijn solo af te ronden. In de halve finale werd België met 2-0 verslagen. Toen moest Argentinië het in de finale opnemen tegen West-Duitsland. De finale was een genot voor het oog en de Argentijnen wonnen met 3-2. Argentinië herinnert zich nu vooral Diego Maradona van dat toernooi maar het was ook zeker Jorge Valdano die bijdroeg aan deze WK zege.

Na dit succes was het eigenlijk over, al werden in 1991 en 1993 nog wel de Copa América binnengesleept. In 1992 won het land ook de Confederations Cup nog, maar de beste prestatie na 1993 was de kwartfinale op het WK, en ook oud-voetballer en ster van dit team Diego Maradona kon op het WK in 2010 niet het gewenste succes halen. Wel wonnen de Argentijnen de titel op de Olympische Spelen in 2008, waar spelers als Messi, Mascherano en Riquelme meededen maar ook spelers van de jongere garde als di Maria, Agüero en Buonanotte.

Verwachtingen van de bond
De bond heeft hoge verwachtingen van jou als manager. De bond verwacht dat Argentinië zich kwalificeert voor het komende WK in Brazilië, het land van de grote rivaal. Als dit WK gewonnen zou worden zou het dagenlang feest zijn in de straten van Argentinië. Dit is een mooi doel en kan zeker haalbaar zijn met de huidige topspelers en het aanstormende talent. In de Copa América moet je naast de grote concurrent Brazilië in de finale staan. Hier moet er gewonnen worden, waarvoor je een grote prestatie moet neerzetten om dit te behalen. De doelstellingen zijn niet gemakkelijk, maar zeker haalbaar. Aan jou de taak om dit te behalen.

Stadion
Argentinië speelt vaak zijn thuiswedstrijden in de hoofdstad Buenos Aires. Dit gebeurt in het Estadio Monumental, waar elke wedstrijd 65.645 mensen het nationale elftal kunnen aanmoedigen. Het stadion is dan ook elke wedstrijd uitverkocht, waardoor de sfeer er erg goed is. Het hele stadion is bij elke wedstrijd van het nationale elftal blauw en wit gekleurd. Het stadion biedt naast een grote capaciteit ook faciliteiten voor tennis, basketbal, zwemmen, bowling en andere sporten. Bovendien zijn er ook woningen voor jonge sporters van de club River Plate. Het is dan ook een mooi stadion waar het nationale elftal zeker een twaalfde man heeft die het team aanmoedigt.

Elftal-/Selectieanalyse
Argentinië heeft over het algemeen altijd een redelijke oude selectie. De laatste jaren komt daar wat verandering in. Met grote talenten als bijvoorbeeld Lionel Messi en Sergio Arguëro wordt de gemiddelde leeftijd toch flink wat naar beneden gehaald.

De positie waarop de Argentijnen het slechtst scoren is waarschijnlijk de doelman. Veel mogelijkheden heb je hier niet, en Sergio Romero, die we allen kennen van AZ, is momenteel nummer één in het doel. Mariano Andujar , Oscar Ustari en Juan Pablo Carrizo zijn de overige Argentijnse goalies.

De verdediging staat centraal sterk met Walter Samuel en Nicolas Burdisso. Beiden zijn echter wel op leeftijd met respectievelijk 32 en 29 jaar. Ook Gabriel Milito kan hier prima spelen maar ook hij is al dertig. Wil je meer doen met de jeugd, dan verdienen Nicolas Otamendi en Ezequiel Garay deze plaatsen. Andere mogelijkheden zijn Nicolas Pareja en Martin Demichelis. De rechtsback wordt waarschijnlijk routinier Javier Zanetti. Op links is Gabriel Heinze de beste keuze. Christian Ansaldi, Emilliano Insua en Pablo Zabaleta verdienen ook regelmatig een oproep en zijn de stand-ins. Voor jonge verdedigers moet je eens kijken naar de drie grote Argentijnse verdedigende talenten, Leonel Galeano, Matteo Musacchio en Ezequiel Muñoz. Ook zij kunnen de top halen en hen kan je af en toe mee laten doen.

Centraal op het middenveld heb je een zeer goed, controlerend duo. Javier Mascherano en Esteban Cambiasso kunnen samen een wedstrijd controleren en de aanvallers in stelling brengen om te scoren. Als concurrenten op de centrale posities op het middenveld heb je Fernando Gago en Ever Banega tot je beschikking. Ook Andres d’Allessandro, Lucas Biglia en Lucho Gonzalez behoren nog tot de mogelijkheden. Aanstormend talent voor deze positie is ongetwijfeld de door Genoa gehuurde Franco Zuculini en Palermo-speler Javier Pastore.

Op de vleugels spelen Lionel Messi, de absolute ster, en Angel di Maria. Beiden zijn nog jong maar spelen bij de topclubs van Europa. Ben je niet zo weg van één van de twee, kies dan voor bijvoorbeeld José Sosa, Mauro Zaraté, Maxi Rodriguez of de jongere Eduardo Salvio of Diego Buonanotte.
Voorin heb je genoeg keus, hier is ook het meeste kwaliteit van de selectie te vinden. Voor de centrale posities in de spits heb je nog Sergio Aguëro, Gonzalo Higuain, Carlos Tevez, Ezequiel Lavezzi en Diego Milito. Ook hier is talent genoeg, denk aan Sergio Araujo, Jonathan Cristaldo en Matias Defederico.

Beste opstelling
DM: Sergio Romero
VR: Javier Zanetti
VL: Gabriel Heinze
VC: Nicolas Burdisso
VC: Walter Samuel
MC: Esteban Cambiasso
MC: Javier Mascherano
AMR: Lionel Messi
AML: Angel di Maria
AC: Gonzalo Higuain
AC: Carlos Tevez

Spelplezier
Argentinië had vroeger Diego Maradona die het voetbal betoverde met Argentinië op het Wereldkampioenschap. Sergio Agüero en Lionel Messi zijn geweldige spelers en kunnen het stokje van Maradona overnemen. Met een land als Argentinië heb je geweldige spelers en je kunt dan ook zeker veel succes gaan boeken. Het is aan jou de taak om Argentinië helemaal wit-blauw te kleuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *